12

Н яма да разберете, ако я опитате, в САЩ произвеждат бира с особена съставка: тя е направена от пречистена вода от душовете, мивките и пералните машини в жилищна сграда.

Бирата е безопасна за пиене благодарение на серия от обработки, включващи микрофилтрация и ултравиолетова светлина. Интересната напитка има за цел да привлече вниманието на хората към проблема с недостига на вода и повторното ѝ използване.

"Сградите в световен мащаб използват 14% от цялата питейна вода", казва Аарон Тартаковски, главен изпълнителен директор и съосновател на компания за пречистване на вода, която е направила бирата в сътрудничество с местна пивоварна в Сан Франциско. "Почти няма сгради, в която да се преизползва  водата - това се опитваме да променим", обяснява Тартаковски.

Бирата е в стил кьолш (свежа, лека напитка, произхождаща от Германия). Тя е направена с рециклирана сива вода от 40-етажна, луксозна жилищна сграда в Сан Франциско.

Бирата не е предназначена за продажба, тъй като разпоредбите забраняват използването на рециклирани отпадъчни води в търговски напитки, обясняват създателите ѝ

Аарон Тартаковски разказва, че компанията в която работи, оборудва сградите със система за рециклиране на вода, като по този начин премахва необходимостта от изхвърляне на отпадъчни води в канализацията, за да се транспортират до отдалечено пречиствателно съоръжение. Според компанията системата рециклира до 95% от отпадъчните води - или така наречената черна вода, която идва от тоалетните, или сивата вода, която идва от мивките, пералните машини, ваните и душовете.

''Рециклирането се осъществява, чрез биологично третиране за отстраняване на органичните вещества, след това микрофилтриране чрез мембрани с дебелина 0,04 микрона (около дебелината на човешки косъм) и накрая дезинфекция с ултравиолетова светлина и хлор, което прави водата безопасна за повторно използване за непитейни нужди'', разяснява Тартаковски и допълва, че иновативната система инсталирана в сградата е проектирана да рециклира 7500 галона вода на ден или до 2,75 милиона галона годишно.

"Това, което направихме, е да използваме много от съществуващите принципи в света на отпадъчните води и да ги проектираме за единични сгради", казва Тартаковски. "Ние правим за водата това, което слънчевата енергия направи за енергията, т.е. отдалечаваме се от единствената зависимост от голяма, централизирана инфраструктура.", допълва той.

Рециклиращата компания твърди, че системата има и други предимства: възстановената топлина от отпадните води може да се използва за предварително загряване на битова гореща вода, което намалява разходите за отопление, а органичните вещества в отпадните води могат да се използват за производство на естествени почвени продукти, които могат да се използват за озеленяване на градини или паркове.

Инсталацията заема средно площта на няколко паркоместа, но е скъпа - от няколкостотин хиляди долара до милиони, в зависимост от размера на сградата. Тартаковски обаче казва, че тя се изплаща само за няколко години, като намалява сметките за комунални услуги.

В Сан Франциско от 2015 г. насам всички нови сгради с площ над 100 000 кв. м трябва да имат система за рециклиране на водата на място. 

Проектът за интересната напитка стартира в края на 2022 г.  Новият метод за производство на Бира е обявен на конференция за устойчиви строителни технологии.

"В крайна сметка произведохме малко над 7000 кутии, но не като търговски продукт, а с образователна цел", казва Тартаковски и обясни, че са използвали 2000 галона рециклирана вода.

"Целта беше да се разкаже историята на повторното използване на водата по нов начин, честно казано, не очаквахме огромната реакция, на която се радваме днес", заяви още той.

Тартаковски коментира, че въпросната система не е предназначена за производство на вода за пиене. По думите му става ясно, че в момента нормативната уредба позволява повторното използване на отпадъчни води за питейни нужди в много американски щати, включително Калифорния и Тексас. Аризона, Колорадо, Флорида, Ню Мексико и Вашингтон, са в процес на актуализиране на своите разпоредби за повторно използване на водата.

"Рециклираната вода вече се използва като източник на питейна вода на места като Южна Калифорния, Сингапур и Австралия", казва Дейвид Седлак, директор на Центъра за вода в Бъркли към Калифорнийския университет в Бъркли.

"Системите за рециклиране на вода в предлагат възможност на градовете да намалят зависимостта си от вода от реки, езера и резервоари - източници, които са уязвими от изменението на климата. Освен това те предлагат възможности за пестене на енергия и намаляване на количеството замърсители, които градовете изпускат в околната среда", посочва той.

"Тя е достатъчно чиста, за да се използва за производство на вкусна бира, и със сигурност е достатъчно чиста, за да се използва за битови нужди", казва Седлак по повод разработената от компанията система за рециклиране на вода с цел производство на бира.

През 2017 г. двама калифорнийски пивовари произвеждат ограничени серии бира, произведена от рециклирана вода, за да я сервират на местни събития. Даниел МакКъри, асистент по гражданско и екологично инженерство в Университета на Южна Калифорния, опитва една от тях. "Изпих я безрезервно, но тя беше приготвена с вода от общински проект за повторно използване на питейна вода в Сан Диего", казва  МакКъри.

За да може да се продава бира или други напитки, произведени от рециклирана вода, ще е необходима още една регулаторна стъпка, но според Тартаковски това не е изключено. "Когато започнах да се занимавам с водоснабдяване, чувах твърдения, че широката общественост просто не е готова да рециклира вода", казва той.

"В бранша го наричаме фактор "фук". Съществува мислене, че рециклираната вода не е толкова чиста, колкото другите източници на вода. Това, което често напомням на хората, е, че цялата вода на тази планета се рециклира. Водата, която пием днес, е същата, която е била консумирана от динозаврите преди милиони години", констатира той.

Тартаковски добавя, че въпреки че не е била във фокуса на дейността му, компанията за рециклиране на вода, води разговори с някои от най-големите пивоварни в света. "Има много хора, които искат повече от нея, просто защото освен интересна екологична история, бирата всъщност е много вкусна", казва той.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 4 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя