5 автентични български села, които да посетите
0

Х ората са казали:

"Опознай родината, за да я обикнеш". Ние няма как да не се съгласим с тези известни думи. Ето защо решихме да ви отведем на едно малко, но приятно виртуално пътешествие. 

Днес ви разхождаме из едни от най-красивите малки, но китни български селца, в които може да отседнете и да прекарате няколко прекрасни дни, далеч от забързаното и стресиращо ежедневие в големия и шумен град.

Фотографът на Vesti.bg Георги Димитров, посети приказното селце Долен - наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето.

Долен – едно от най-красивите български села

Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум. 

Доказателство за това са историческите останки от самия път в източния край на селото, както и римския мост в местността Банян.

Оказа се, че снимките на Бруно, както ние се обръщаме към него в редакцията, предизвикаха интерес във вас.

Решени да ви представим повече от селото, ние се разровихме в booking.com, където се предлагат прекрасни места, в които може да отседнете и гарантирано да си прекарате чудесно.

Село Лещен - връщане назад към корените и българщината (СНИМКИ)

Източник: Booking.com

Така например едно от най-добре оценените места за отсядане в село Долен, е къща за гости Фудулски. Хотелчето е в автентичния български стил.

Ноември се очертава топъл месец, но все пак вечер става хладно, а какво по-романтично от едно барбекю, а около него да бъдете в компанията на приятни хора. В къща за гости Фудулски ще намерите всичко това, а и много повече.

Може да научите повече за предлаганите удобства в къща за гости Фудулски тук, а ние ви предлагаме малка част от многото позитивни отзиви от посетители.


Какви са отзивите за къща за гости Фудулски:

"Страхотна къща, много гостоприемни хора ни посрещнаха и изпратиха. Определено бих я добавила в списъка за задължително посещение отново".

"Къщата е превъзходна широка, подредена в автентичен български бит и стил. Хамаците, кътовете за сядане, както и градината ни дадоха възможност да се насладим на уединение и почивка. Възможността сами да си приготвим чая от истински горски билки, да опитаме вкусни мекици с домашно приготвено сладко от боровинки и шипков мармалад, направиха престоя ни още по-приятен".


Продължаваме пътешествието из страната.

Насочваме се към Арбанаси, място с вековна история. Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта. По време на Османската империя, арбанашките търговци джелепи са известни и търсени в цялата обширна империя.

Мнозина от тях продавали дори в Багдад, Индия и Персия. Продавали месо, лой, кожа и др., а на връщане докарвали коприна, кадифе, подправки, билки и др., които продавали не само в магазините си в Арбанаси, но и в Търново, Горна Оряховица, Попово и др.

Непознатите Родопи – място на легенди, вкусна храна и добри хора

Източник: Booking.com

В Арбанаси се намира къща за гости Диабора. Ако искате да отседнете на това място, трябва да знаете, че условията са отлични.

Всяка стая предоставя всички необходими удобства, за да се чувствате прекрасно с вашата половинка. Ако ви се разхожда, Велико Търново е на 5 минути с кола. Преображенският манастир е на 7 километра, а до Габрово може да се стигне за 40 минути с автомобил.

Разгледайте повече снимки от къща за гости Диабора, за да се убедите сами, че това място не е за изпускане.


Отзиви от посетители:

"Прекрасно отношение! Къщата беше чиста и уютна, обзаведена е с всичко необходимо за страхотен престой. В близост е до ресторантчета, ако ви домързи да готвите, а двора е с уникална гледка".

"Спокойно, уютно място, прекрасна гледка, релаксираща атмосфера, чист въздух. Приятна изненада беше обслужването - повече от професионално. Сутрешното кафе с бисквитки и плодове беше бонус. Препоръчвам".


Сега ви пренасяме към друго селце, в което може да изживеете романс като от книга. Добре дошли в Боженци

Селото е създадено след османското нашествие в Търново в края на XIV в. Тогава от столицата на България бягат голям брой граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана.

Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където e село Боженци. Именно на нея то носи своето име.

От Боженци до Габрово по стария римски път

Източник: Booking.com

Сега се подгответе за пиршество на вкусове, аромати и много автентичен български дух - всичко това на едно място, а именно в къща за гости Странноприемницата.

Скъпи дами и господа, тук ще се върнете не само с няколко десетилетия назад, но и ще запалите още повече искрата във вашата връзка.

Къща за гости Странноприемницата се намира в близост до архитектурно-етнографски комплекс Етър, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Дряновският манастир и пещерата Бачо Киро.

За да бъдете сигурни, че има къде да отпочинете след дългите разходки из този красив край, вижте повече за удобствата, които предлага къща за гости Странноприемницата.

Посетителите пишат, че атмосферата в Странноприемницата е повече от перфектна, а обстановката уютна и чиста.


Отзиви от посетители:

"Красива природа, тишина, вкусна храна. Стаята беше чиста и с изглед към градината и планината. Менюто в ресторанта е много богато. Закуската беше баница с кисело мляко или мекички със сладко от дюли и сирене. Пак ще го посетим".

"Мястото е прекрасно! Стаята, банята и общите части бяха блестящо чисти. Ресторантът е много приятен и градината е добре поддържана! Закуската беше обилна и вкусна- баницата и мекичките със сладко от дюли бяха уникални".


Ех, как се размечтахме... толкова много, че решихме да разгледаме какво предлага Широка лъка.

Хората казват, че Широка лъка е от селата, в които се е родила родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени там.

Източник: Booking.com

През 1972 г. е открито Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

В Широка лъка се намира и хотелчето с красивото българско име Калина. Мястото е силно препоръчвано от хората, защото се намира на удобно място в Широка лъка, персоналът в хотел Калина ще ви посрещне и изпрати с широка усмивка.

Не се колебайте, а планирайте вашето бягство от града и резервирайте стая за вас и половинката ви в хотел Калина тук


Отзиви от посетителите:

"Всичко беше перфектно - стаята,отзивчив персонал и изключителната храна".

"Много мил персонал! Кухнята е уникална. Всичко се приготвя на място и доста от продуктите са от района".


За финал сме избрали Жеравна.

Няма човек, който да е бил там и да не се е върнал отново. Някога на това място имало старо тракийско селище, наречено Потук. Селото предлага добри възможности за почивка и туризъм – през последните години са построени няколко нови къщи за гости, предлагащи добри условия на туристите.

Източник: Booking.com

Създадени са и условия за конна езда, ако сте любители. Жеравна е световен архитектурен паметник. Запазени са близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години.

Разгледайте селцето и се насладете на всичко, отсядайки в прочутата Йовина къща.

В Йовина къща ще се насладите на вкусно приготвена храна, прекрасни гледки от всички стаи, което пък предразполага за един чудесен романтичен уикенд за двама. Разгледайте снимки на стаите в Йовина къща и планирайте почивката си тук.


Отзиви от посетители:

"Пристигнахме изморени и леко изнервени. Настанени бяхме от едно усмихнато и любезно момиче.Тя ни показа стаите,които са спретнати,семпли,чисти и в тон с цялата атмосфера на село Жеравна. Същото момиче ни взе поръчката ,сготви и ни сервира. Вкусна храна, уютна атмосфера, хубаво вино и добро обслужване".

"Собствениците са изключително мили и симпатични хора. Къщата е уютна, а храната в механата е много вкусна. Жеравна е красиво място, подходящо за една зареждаща и спокойна почивка".


Виртуалното ни пътешествие приключи, но се надяваме да сме ви разкрили няколко прекрасни кътчета, на които може да отседнете с половинката си, но и да сме ви вдъхновили.

И помнете: 

"Пътуването и смяната на местата влагат нов заряд в ума", е казал Сенека, а ниe допълваме, че пътешествията вдъхновяват и запалват искрата в очите на всеки един от нас.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 56 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 12 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"