1

З акъсняваш за работа, защото си забравил да настроиш алармата на часовника, вграден в лявата ти предмишница.

Скачаш бързо от леглото, даваш виртуална прегръдка на роднините си, намиращи се на хиляди километри разстояние от теб, и се насочваш към колата.

Там откриваш твоят шофьор-примат, който чака да те закара до офиса.

Денят започва доста стресиращо, но мисълта, че само след седмица ще ходиш на екскурзия до Луната, те успокоява.

Това може и да не звучи като най-обикновената сутрин, но хората са си представяли, че един ден то ще бъде ежедневието на всеки един от нас.

Историята изобилства от примери за предсказания относно това как ще изглежда бъдещето на човечеството.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitaly Bulgarov (@vitalybulgarov) on

Някои от тях изключително много се доближават до реалността, други нямат нищо общо с това, което се случва впоследствие.

Тъй като вече навлизаме в третото десетилетие на 21-ви век, е редно да се запитаме: Как са си представяли хората в миналото 2020-та година?

Определено има много неща, които не сме познали, че ще се случат. Или поне не са се случили на този етап.

Като например, че до 2020 г. ще сме успели да кацнем на Плутон, че роботите ще са толкова популярни, че ще бъдат във всяка къща и че всички ще живеем до 150-годишна възраст.

CNN събира всички онези предсказания за 2020 г., които очевидно не са се сбъднали.

Революцията на роботите бе отложена

Страхът от роботите, които заемат работните места на хората, вирее сред всички поколения от периода след Втората световна война.

„Футуролози и технологични експерти казват, че роботите и изкуственият интелект вече ще са една нормална част от ежедневието ни през 2020 г. и ще вършат голяма част от физическия труд”, пишат от „Илън Юнивърсити” през 2006 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophia the Robot (@realsophiarobot) on

Британският футуролог Иън Пиърсън стига дори още по-далеч.

„Смятам, че ще можем да създадем разумен компютър със свръхчовешка интелигентност преди 2020 г.”, заявява той в едно свое интервю през 2005 г.

„Такъв компютър ще притежава и емоции. Ако например се возя на самолет, ще искам той да бъде по-уплашен от евентуален инцидент от мен самия, за да направи всичко, за да остане във въздуха”, добавя Пиърсън.

Е, вече е 2020 г. и самолетите все още не са по-емоционални от нас.

„Нямахме прогресът, който смятахме, че ще имаме”, казва Пиърсън пред CNN през декември. „Изкуственият интелект се развиваше изключително бързо в началото на века и затова смятахме, че до 2015 г. вече ще сме създали първия разумен компютър”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asbat El Bey (Moorish Descent) (@whiznumen_7) on

Въпреки че според Пиърсън прогресът в роботиката и изкуствения интелект е бил с 35-40% по-малък от очаквания, той все пак отбелязва, че в индустрията на много места производството е роботизирано.

„Има някои фабрики за коли, в които няма да видите хора”, казва той.

Футурологът Пиърсън все пак твърди, че 85% от неговите предсказания са се сбъднали. Като например комуникацията чрез съобщения и доминацията на социалните мрежи.

Пиърсън признава, че не е успял да предвиди някои от събитията като манията около климатичните промени.

Според него макар повечето хора да смятат, че до 2030 г. ще се возят в автомобили, които се управляват сами, това най-вероятно няма да се случи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🐮🐄Cows🐄🐮 (@yourdailydoseofcows) on

Все още обичаме храната, но вкусовете ни се променят

Вече е 2020 г. и все още не сме се отказали от почивките за обяд.

Футурологът Рей Курцвейл неведнъж предрича, че консумацията на храна ще е отживелица до 2020 г.

„Милиарди миниатюрни наноботи в храносмилателния ни тракт ще се грижат за това да получаваме нужната енергия и вещества, за да функционираме нормално”, пише той през 2004 г. в една от своите книги.

Миниатюрни роботи определено не са заменили храната, но други предсказания за начина ни на хранене до голяма степен отговарят на сегашната ни действителност.

През 1913 г. на страниците на в. „Ню Йорк Таймс” излиза предупреждение от страна на президента на американската асоциация на месопроизводителите, в която той разказва за заплахата на вегетарианството.

В статията президентът на асоциацията казва, че през 21-ви американците ще ядат само ориз и зеленчуци, защото месото ще бъде дефицит. Според материала, публикуван във вестника, единственият начин американците да се справят с тази „ужасяваща съдба” е да отглеждат повече добитък.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Functional Nutritionist (@functionalnutritionistuk) on

Един век по-късно вегетарианството и веганството определено стават все по-популярни.

Много учени рекламират безмесния начин на хранене, който според тях е и едно от решенията за кризата с климата.

Рей Курцвейл прави предсказания и за мястото на компютрите в нашия живот. През 2000 г. той пише, че те ще бъдат „невидими” и „вградени навсякъде – в стени, маси, столове, чинове, дрехи, бижута и дори човешки тела” до 2020 г.

Той е един от малкото футуролози, които предричат, че смарт очилата или контактните лещи биха заменили телефоните ни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Verge (@verge) on

Google се опита да върви в тази посока, но потребителите сякаш все още не бяха готови.

В кои свои предсказания обаче експертите се оказват прави?

Питър Шварц и Питър Лайден пишат за Wired през 1997 г., че електронното гласуване на избори от вкъщи ще се превърне в реалност до 2020 г.

През 2000 г. Ерик Хейзълтайн пише за сп. Discover, че до 2020 г. подписите ще са отживелица и ще бъдат заменени от биометрични фактори като ириса, пръстовия отпечатък и системи за разпознаването на гласа.

Всички тези неща са част от софтуерите на смартфоните днес.

Все още не ходим на екскурзии до Луната

Ваканциите в космоса са били предричани многократно през десетилетията.

„Погледнете назад във времето, през 60-те и 70-те години на миналия век. Космическият туризъм е присъствал в съзнанието на хората отдавна”, казва Лаура Форсчик, основател на Astralytical.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Knights Of The MoonWatch (@moon_of_the_day) on

„Спомнете си филма на Стенли Кубрик, където Пан Ам води туристите до най-различни дестинации”, добавя тя, имайки предвид продукцията „2001: Космическа одисея”.

През 2009 г. изглеждаше сякаш сме на ръба на това цивилни да пътуват в космоса, след като много бяха решени да направят десетилетието от 2010 г. до 2019 г. началото на туристическите пътувания в космоса.

„През 2020 г. ще виждате цивилни да се разхождат по Луната”, споделя Ерик Андерсън през 2009 г. пред Space.com.

Илон Мъск стига още по-далеч в своите виждания за бъдещето.

„Смея да кажа, че до 2020 г. вече ще съществуват сериозни планове за пътуване до Марс с пилотирани мисии”.

„От 2001 г. до 2009 г. хората вярваха в това и дори виждаха как се случва. Беше точно на прага да се случи”, споделя Форсчик.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barron’s (@barrons) on

Космическият туризъм е колкото близо, толкова и далеч. Седем души плащат да отидат в космоса още през първото десетилетие на 21-ви век, но през 2009 г. полетите бяха отменени.

Отлагането на полетите означава стотици чакащи, които все още очакват своето пътуване в космоса.

„Постоянно казваха „следващата година, следващата година”, споделя журналистът Джим Клаш, който си купува билет за 200 000 долара за полета на Virgin Galactic през 2010 г.

„Аз съм пътник номер 610, което означава, че се намирам доста надолу в списъка”, добавя Клаш. „Целият процес ще отнеме известно време, но съм готов да чакам”.

През последните десет години видяхме много опити за поставяне на началото на първите туристически пътувания в космоса.

Дали скоро ще можем да отидем на екзотична ваканция до Луната или да направим подарък на скъп човек за няколко обиколки в орбита около Земята, предстои да разберем.

Предсказанията, които бяха далеч от целта

Колкото по-назад във времето отиваме, толкова по-абсурдни стават предсказанията за 2020 г.

През 1964 г. RAND Corporation прави подробен доклад с помощта на 82 експерти в различни области, които се наемат да направят предсказания за това как ще изглежда светът през 21-ви век.

Ако предсказанията им се бяха оказали верни, в момента щяхме да общуваме с извънземни и да пътуваме във времето.

Щяхме да живеем с 50 г. повече, а Марс щеше да е просто задният двор на Земята.

Щяхме да сме кацнали на Червената планета през средата на 80-те години на миналия век, а Венера и луните на Юпитер щяха да бъдат достигнати в зората на 21-ви век.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by وزارة التربية والتعليم (@moebahrain) on

Щяхме дори да сме достигнали Плутон, който през 1964 г. все още е бил планета.

„Примитивни форми на изкуствено създаден живот ще бъдат генерирани в лаборатории”, пише в доклада.

„Ще бъде развит общ език за всички жители на Земята…на Луната ще се извършват минни и индустриални дейности”.

Едно от най-шокиращите предсказания в доклада на  RAND Corporation е това, че до 2020 г. би трябвало да бъдат отгледани специални видове примати, които да са в помощ на ежедневните задължения на хората.

Тези предсказания са били приети изключително на сериозно от населението.

Три години по-късно химикът, спечелил Нобелова награда, Глен Т. Сийборг коментира своите открития в реч пред женския националдемократически клуб във Вашингтон.

„През 21-ви век хората, които нямат робот в килера, ще си имат примат, който ще върши домакинските задължения”, казва той.

„Освен това дресираните и обучени шофьори-примати биха допринесли за намаляването на броя на автомобилните катастрофи”, допълва той.

Следващият път, когато ви казват как ще изглеждат 30-те години на 21-ви век, помислете дали да вярвате, дори и пред името на съответния човек да пише „експерт”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новото Start меню в Windows 10

Microsoft представи новото Start меню за Windows 10

Технологии Преди 55 минути

Дизайнът му вече ще може да се съобразява по-добре с избраната тема на интерфейса

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Свят Преди 1 час

Русия очаква балансирано решение за "Света София". А опозиционната НРП в Турция няма да възрази музеят да бъде трансформиран в джамия

<p>Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика&nbsp;</p>

Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за "недопустими методи на тренировка"

България Преди 2 часа

Неназована гимнастичка се оплакала от Илиана Динева, президентът Илиана Раева защити треньорките

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев на поход в Рила

България Преди 3 часа

Той посети спортната база „Белмекен” и, въпреки дъжда, тръгна към връх Зъбчето

Мохамед Ахмад Абдулкадер

Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са само поза

България Преди 4 часа

Майката си спомня целия ужас от войната и споделя, че Мохамед и много от сирийските деца са носели бронежилетки, не за да участват във военните действия, а за да бъдат спасени от евентуални изстрели и бомбардировки

Кола на стълбите на поликлиника в Благоевград

Кола на стълбите на поликлиника в Благоевград

България Преди 5 часа

Куриозният инцидент стана към 23.20 ч. снощи

Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов при Силите за специални операции в Пловдив

България Преди 5 часа

На тържествената церемония присъстваха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на командването на Специалните сили на САЩ в Европа

<p>Близки&nbsp;на Божков събирали данни за магистрати, които го разследват</p>

Снимки и профили на магистрати и висш служител на МВР са открити в дома на приближен на Божков

България Преди 5 часа

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни, така и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за деца

Защо поскъпна потребителската кошница

Защо поскъпна потребителската кошница

България Преди 7 часа

Коментира Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища

Доналд Тръмп

Тръмп със страстна реч за 4 юли

Свят Преди 8 часа

Американският президент заклейми "новия крайно ляв фашизъм", който има за цел да унищожи Америка

<p>Още по-голяма опашка на границата с Гърция</p>

12 км опашка от коли на ГКПП Кулата

България Преди 8 часа

От понеделник Маказа ще бъде затворен за туристи и пътуващите за Гърция ще бъдат пропускани само през ГКПП Кулата

Кадри от филма "Нощна смяна"

Българският филм „Нощна смяна“ показва тежкия живот на миньорите

Вдъхновени истории Преди 9 часа

Еди Шварц и Йордан Петков, които са сценаристи, режисьори и продуценти на “Нощна смяна” разказват повече за филма в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg

<p>СЗО: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен</p>

СЗО: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

Теми в развитие Преди 19 часа

Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, така че тя не е нова

<p>Акция на КАТ &ndash; 5000 фиша само за седмица</p>

Акция на КАТ – 5000 фиша само за седмица

България Преди 21 часа

От „Пътна полиция" започват засилени проверки

ГКПП „Кулата-Промахон”

МВнР е поставило въпроса за граничните пунктове с Гърция

България Преди 21 часа

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков се е срещнал с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос