1

З акъсняваш за работа, защото си забравил да настроиш алармата на часовника, вграден в лявата ти предмишница.

Скачаш бързо от леглото, даваш виртуална прегръдка на роднините си, намиращи се на хиляди километри разстояние от теб, и се насочваш към колата.

Там откриваш твоят шофьор-примат, който чака да те закара до офиса.

Денят започва доста стресиращо, но мисълта, че само след седмица ще ходиш на екскурзия до Луната, те успокоява.

Това може и да не звучи като най-обикновената сутрин, но хората са си представяли, че един ден то ще бъде ежедневието на всеки един от нас.

Историята изобилства от примери за предсказания относно това как ще изглежда бъдещето на човечеството.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitaly Bulgarov (@vitalybulgarov) on

Някои от тях изключително много се доближават до реалността, други нямат нищо общо с това, което се случва впоследствие.

Тъй като вече навлизаме в третото десетилетие на 21-ви век, е редно да се запитаме: Как са си представяли хората в миналото 2020-та година?

Определено има много неща, които не сме познали, че ще се случат. Или поне не са се случили на този етап.

Като например, че до 2020 г. ще сме успели да кацнем на Плутон, че роботите ще са толкова популярни, че ще бъдат във всяка къща и че всички ще живеем до 150-годишна възраст.

CNN събира всички онези предсказания за 2020 г., които очевидно не са се сбъднали.

Революцията на роботите бе отложена

Страхът от роботите, които заемат работните места на хората, вирее сред всички поколения от периода след Втората световна война.

„Футуролози и технологични експерти казват, че роботите и изкуственият интелект вече ще са една нормална част от ежедневието ни през 2020 г. и ще вършат голяма част от физическия труд”, пишат от „Илън Юнивърсити” през 2006 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophia the Robot (@realsophiarobot) on

Британският футуролог Иън Пиърсън стига дори още по-далеч.

„Смятам, че ще можем да създадем разумен компютър със свръхчовешка интелигентност преди 2020 г.”, заявява той в едно свое интервю през 2005 г.

„Такъв компютър ще притежава и емоции. Ако например се возя на самолет, ще искам той да бъде по-уплашен от евентуален инцидент от мен самия, за да направи всичко, за да остане във въздуха”, добавя Пиърсън.

Е, вече е 2020 г. и самолетите все още не са по-емоционални от нас.

„Нямахме прогресът, който смятахме, че ще имаме”, казва Пиърсън пред CNN през декември. „Изкуственият интелект се развиваше изключително бързо в началото на века и затова смятахме, че до 2015 г. вече ще сме създали първия разумен компютър”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asbat El Bey (Moorish Descent) (@whiznumen_7) on

Въпреки че според Пиърсън прогресът в роботиката и изкуствения интелект е бил с 35-40% по-малък от очаквания, той все пак отбелязва, че в индустрията на много места производството е роботизирано.

„Има някои фабрики за коли, в които няма да видите хора”, казва той.

Футурологът Пиърсън все пак твърди, че 85% от неговите предсказания са се сбъднали. Като например комуникацията чрез съобщения и доминацията на социалните мрежи.

Пиърсън признава, че не е успял да предвиди някои от събитията като манията около климатичните промени.

Според него макар повечето хора да смятат, че до 2030 г. ще се возят в автомобили, които се управляват сами, това най-вероятно няма да се случи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🐮🐄Cows🐄🐮 (@yourdailydoseofcows) on

Все още обичаме храната, но вкусовете ни се променят

Вече е 2020 г. и все още не сме се отказали от почивките за обяд.

Футурологът Рей Курцвейл неведнъж предрича, че консумацията на храна ще е отживелица до 2020 г.

„Милиарди миниатюрни наноботи в храносмилателния ни тракт ще се грижат за това да получаваме нужната енергия и вещества, за да функционираме нормално”, пише той през 2004 г. в една от своите книги.

Миниатюрни роботи определено не са заменили храната, но други предсказания за начина ни на хранене до голяма степен отговарят на сегашната ни действителност.

През 1913 г. на страниците на в. „Ню Йорк Таймс” излиза предупреждение от страна на президента на американската асоциация на месопроизводителите, в която той разказва за заплахата на вегетарианството.

В статията президентът на асоциацията казва, че през 21-ви американците ще ядат само ориз и зеленчуци, защото месото ще бъде дефицит. Според материала, публикуван във вестника, единственият начин американците да се справят с тази „ужасяваща съдба” е да отглеждат повече добитък.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Functional Nutritionist (@functionalnutritionistuk) on

Един век по-късно вегетарианството и веганството определено стават все по-популярни.

Много учени рекламират безмесния начин на хранене, който според тях е и едно от решенията за кризата с климата.

Рей Курцвейл прави предсказания и за мястото на компютрите в нашия живот. През 2000 г. той пише, че те ще бъдат „невидими” и „вградени навсякъде – в стени, маси, столове, чинове, дрехи, бижута и дори човешки тела” до 2020 г.

Той е един от малкото футуролози, които предричат, че смарт очилата или контактните лещи биха заменили телефоните ни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Verge (@verge) on

Google се опита да върви в тази посока, но потребителите сякаш все още не бяха готови.

В кои свои предсказания обаче експертите се оказват прави?

Питър Шварц и Питър Лайден пишат за Wired през 1997 г., че електронното гласуване на избори от вкъщи ще се превърне в реалност до 2020 г.

През 2000 г. Ерик Хейзълтайн пише за сп. Discover, че до 2020 г. подписите ще са отживелица и ще бъдат заменени от биометрични фактори като ириса, пръстовия отпечатък и системи за разпознаването на гласа.

Всички тези неща са част от софтуерите на смартфоните днес.

Все още не ходим на екскурзии до Луната

Ваканциите в космоса са били предричани многократно през десетилетията.

„Погледнете назад във времето, през 60-те и 70-те години на миналия век. Космическият туризъм е присъствал в съзнанието на хората отдавна”, казва Лаура Форсчик, основател на Astralytical.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Knights Of The MoonWatch (@moon_of_the_day) on

„Спомнете си филма на Стенли Кубрик, където Пан Ам води туристите до най-различни дестинации”, добавя тя, имайки предвид продукцията „2001: Космическа одисея”.

През 2009 г. изглеждаше сякаш сме на ръба на това цивилни да пътуват в космоса, след като много бяха решени да направят десетилетието от 2010 г. до 2019 г. началото на туристическите пътувания в космоса.

„През 2020 г. ще виждате цивилни да се разхождат по Луната”, споделя Ерик Андерсън през 2009 г. пред Space.com.

Илон Мъск стига още по-далеч в своите виждания за бъдещето.

„Смея да кажа, че до 2020 г. вече ще съществуват сериозни планове за пътуване до Марс с пилотирани мисии”.

„От 2001 г. до 2009 г. хората вярваха в това и дори виждаха как се случва. Беше точно на прага да се случи”, споделя Форсчик.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barron’s (@barrons) on

Космическият туризъм е колкото близо, толкова и далеч. Седем души плащат да отидат в космоса още през първото десетилетие на 21-ви век, но през 2009 г. полетите бяха отменени.

Отлагането на полетите означава стотици чакащи, които все още очакват своето пътуване в космоса.

„Постоянно казваха „следващата година, следващата година”, споделя журналистът Джим Клаш, който си купува билет за 200 000 долара за полета на Virgin Galactic през 2010 г.

„Аз съм пътник номер 610, което означава, че се намирам доста надолу в списъка”, добавя Клаш. „Целият процес ще отнеме известно време, но съм готов да чакам”.

През последните десет години видяхме много опити за поставяне на началото на първите туристически пътувания в космоса.

Дали скоро ще можем да отидем на екзотична ваканция до Луната или да направим подарък на скъп човек за няколко обиколки в орбита около Земята, предстои да разберем.

Предсказанията, които бяха далеч от целта

Колкото по-назад във времето отиваме, толкова по-абсурдни стават предсказанията за 2020 г.

През 1964 г. RAND Corporation прави подробен доклад с помощта на 82 експерти в различни области, които се наемат да направят предсказания за това как ще изглежда светът през 21-ви век.

Ако предсказанията им се бяха оказали верни, в момента щяхме да общуваме с извънземни и да пътуваме във времето.

Щяхме да живеем с 50 г. повече, а Марс щеше да е просто задният двор на Земята.

Щяхме да сме кацнали на Червената планета през средата на 80-те години на миналия век, а Венера и луните на Юпитер щяха да бъдат достигнати в зората на 21-ви век.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by وزارة التربية والتعليم (@moebahrain) on

Щяхме дори да сме достигнали Плутон, който през 1964 г. все още е бил планета.

„Примитивни форми на изкуствено създаден живот ще бъдат генерирани в лаборатории”, пише в доклада.

„Ще бъде развит общ език за всички жители на Земята…на Луната ще се извършват минни и индустриални дейности”.

Едно от най-шокиращите предсказания в доклада на  RAND Corporation е това, че до 2020 г. би трябвало да бъдат отгледани специални видове примати, които да са в помощ на ежедневните задължения на хората.

Тези предсказания са били приети изключително на сериозно от населението.

Три години по-късно химикът, спечелил Нобелова награда, Глен Т. Сийборг коментира своите открития в реч пред женския националдемократически клуб във Вашингтон.

„През 21-ви век хората, които нямат робот в килера, ще си имат примат, който ще върши домакинските задължения”, казва той.

„Освен това дресираните и обучени шофьори-примати биха допринесли за намаляването на броя на автомобилните катастрофи”, допълва той.

Следващият път, когато ви казват как ще изглеждат 30-те години на 21-ви век, помислете дали да вярвате, дори и пред името на съответния човек да пише „експерт”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН Антониу Гутериш

Шойгу и Гутериш обсъдиха Запорожката АЕЦ

Свят Преди 1 час

За срещата съобщиха от руското министерство на отбраната

д

Помпейо: Байдън подхожда плахо, а Китай усеща „слабостта“

Свят Преди 2 часа

Според него Китай в частност е добил повече смелост да преследва своите интереси по отношение на Тайван

ООН

ООН избра нов ръководител по въпросите на климата

Свят Преди 3 часа

Той ще замени мексиканската дипломатка Патрисия Еспиноса

.

Има загинал от бурята в Анкара

Свят Преди 4 часа

Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в турската столица

Избори

ЦИК са приели документите на 14 партии и една коалиция

България Преди 5 часа

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 часа на 17 август

.

Плашеща статистика: На всеки три дни в Италия убиват по една жена

Свят Преди 6 часа

В периода от 1 август 2021 г. до 31 юли 2022 г. в Италия са били убити 125 жени

АЕЦ "Запорожие"

Русия: Ще улесним посещението на МААЕ в АЕЦ Запорожие

Свят Преди 6 часа

Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, беше превзета от Русия през март

сръбски автобус катастрофа Тракия

Задържаха шофьора на сръбския автобус, ранил 12 деца

България Преди 7 часа

И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура - Стара Загора

.

Безработицата запазва рекордно ниските си стойности и през юли

България Преди 7 часа

Статистиката сочи на годишна база спад от 0.8 пункта

Булгаргаз

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа за септември

България Преди 7 часа

Природният газ поскъпна рекордно с 60% през август

Руски и китайски изтребители ще летят над Москва по време на изложението МАКС – 2013. Авиосалонът се откри на 27 август и ще продължи до 1 септември на летището на град Жуковски, на 20-ина километра от руската столица. Над 260 компании от 43 държави към момента са обявили участие в мегасъбитието. Сред тях са Airbus, Rolls-Royce, Finmeccanica, Israel Aerospace Industries, Европейската космическа агенция, China Great Wall Industrial Corporation, Bombardier, руската фирма „Антонов”

Русия ще "канибализира" гражданските самолети

Свят Преди 7 часа

Санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия прекъснаха основен източник на части и техническа помощ за руския авиационен сектор

Бритни Грайнър ще обжалва 9-годишната си присъда

Бритни Грайнър ще обжалва 9-годишната си присъда

Свят Преди 7 часа

През февруари тя бе арестувана на летище в Москва за притежание на канабисово масло и вейп пълнители

Тунел "Витиня"

Израелската армия блокира тунел от Газа

Свят Преди 8 часа

Тунелът е "преминал на израелска територия"

<p>Почина авторът на романа &quot;Повелителят на конете&quot;</p>

Почина авторът на романа "Повелителят на конете" Никълъс Еванс

Свят Преди 8 часа

Той си е отишъл на 72-годишна възраст след инфаркт

Владимир Путин

Путин: Каним съюзниците ни на военни учения

Свят Преди 8 часа

Той отбеляза, че практикуването на сложни задачи по бойна подготовка е важно за подобряване на военните умения

Росица Карамфилова

Министър Карамфилова: Важно е да има диалог и прозрачност в дейността на МОСВ

България Преди 8 часа

Тя представи екипа си и разкри основните цели, върху които ще работи като служебен министър на Министрството на околната среда и водите