0

"Виждали сме дневници и инструкции на хора, използващи лайката за лекуване на проблеми със съня, от преди стотици, ако не и хиляи години“, споделя пред „Лайв Сайънс“ Ерик Жоу, от факултетската колегия към Факултета по лекарства за съня към Медицинското училище на Харвард.


Помага ли наистина лайката да заспим?

Научните среди все още не подкрепят това твърдение, но въпреки това редица учени продължават да се занимават с темата.

Много малко изследвния са анализирали ефекта на чая от лайка върху съня. Той има редица предимства при безсъние“, казва Жоу, позовавайки се на изследване от 2011 г., в което две тестови групи с хронично безсъние взимат или капсула с лайка, или плацебо капсула по два пъти на ден в продължение на 28 дни.

Въпреки че проучването е малко, учените го поставят в такива условия, че да бъдат сигурни, че резултатите са повлияни от лайката.

Лайката не сътворява чудеса, но според учените, провели този експеримент, се наблюдава подобряване на качеството на съня, редуциране на времто за заспиване и буденето нощем при групата взимала лайка, за разлика от контролната група.

Билките, които помагат на хормона на щастието

През 2016 г. проучване сред млади майки,

които пият лайков чай два пъти на ден в проължение на две седмици, открива, че те започват да спят по-добре и да показват по-малко симптоми на депресия от участничките, които не пият лайков чай.

През 2017 г. друго проучване, сравнено с гореспоменатото от 2011 г., в което взимат участие възрастни пациенти, приемащи завишени количества лайка, открива, че сънят значително се повлиява от лайката.

Тези малки проучвания продължават да дават неубедителни резултати, но въпреки това спират учените да отхвърлят напълно ползите на лайката за съня.

От друга страна вярата в това, че лайката помага,

сама по себе си може да помогне да заспим по-лесно.

Хрончното безсъние и проблемното заспиване са повлияни от редица фактори като стрес, взиране в ярки екрани и самия факт, че знаем, че е вероятно отново няма да можем да заспим.

Ако вярвате, че лайката помага за заспиването, то когато пиете чаша чай е по-вероятно да се отпуснете и да заспите, въпреки че от научна гледна точка все още не е доказано лайката да има приспиващи свойства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@