45

П ожарът в Райхстага от 1933 г. е едно от най-важните събития в съвременната европейска история. Той послужи като катализатор за възхода на Адолф Хитлер и нацистката партия до абсолютната власт в Германия.

Това от своя страна доведе до ужасите както на Холокоста, така и на Втората световна война. Това са доста сериозни последици за акт на палеж, за който се предполага, че е извършен от един непокорен комунист.

И така, как се случи така, че този инцидент да се превърне в основа за консолидирането на властта на Хитлер? Дали е било просто едно умело политическо маневриране на едно от най-големите чудовища на XX-ти век?

Не всички са убедени. Някои смятат, че самите нацисти стоят зад палежа и случайно са си намерили идеалната изкупителна жертва.

Пожарът
На 27 февруари 1933 г. Райхстагът - седалището на германския парламент по това време, се превърнал в пламтящ ад. Властите се втурнали към огъня, опитвайки се да го потушат, но безуспешно. По-голямата част от сградата била разрушена.

Полицията пристигнала, докато сградата все още горяла и бързо открила и задържала извършител. Маринус ван дер Любе, холандски комунист, е арестуван на местопрестъплението.

Той имал опит като работнически активист и бил свързан с леви идеологии, които го поставили в противоречие с новоизбраната нацистка партия, която дошла на власт месец по-рано с Хитлер начело като канцлер. След като бил арестуван, Ван дер Любе с готовност признал за палежа, правейки услуга на полицията.

Той твърдял, че е действал сам и е протестирал срещу възприеманата несправедливост на капитализма. Властите обаче не били убедени, че той е действал сам и последвали месеци разследвания. През това време няколко други чужденци с комунистически/леви симпатии били арестувани по подозрение, че работят с холандеца.

В крайна сметка процесът срещу ван дер Любе започнал в Лайпциг, Германия на 21 септември 1993 г. и продължил до 23 декември същата година. В края му той бил осъден за палеж (което било лошо) и държавна измяна (което било много, много по-лошо). Обвинението в държавна измяна означавало, че той е осъден на смърт и съответно екзекутиран на 10 януари 1934 г., чрез обезглавяване с гилотина.

Защо такава тежка присъда? Е, процесът бил силно политизиран и нацисткото ръководство се възползвало от инцидента, представяйки го като доказателство за комунистически заговор за сваляне на правителството. Като такъв акт на палеж и протест било превърнат в държавна измяна, отчасти по политически причини.

От своя страна съдия Бунгер, който осъдил ван дер Любе, теглил линията на партията. В присъдата си той изяснил, че вярва, че ван дер Любе е работил с комунистите, когато е подпалил Райхстага.

За съжаление на нацистите, просто нямало достатъчно доказателства, за да свържат ван дер Любе с другите заподозрени. Всички останали, обвинени в работа с ван дер Любе, били оправдани и повечето от тях експулсирани в Съветския съюз.

Историята показва, че подпалването на Райхстага далеч не е открит и затворен случай. Разследването и последващият съдебен процес били проведени под воал от политическо напрежение и манипулация.

Въпреки че вината на ван дер Любе била официално установена, обстоятелствата на неговия арест и бързото приписване на отговорността на комунистическите групи пораждат подозрения за възможността за по-дирижирано събитие.

Подпалване на демокрацията
Защо хората подозират някакво прикриване? Защото за нацистите подпалването на Райхстага било подаръкът, който много им помогнал. Когато дошли на власт през януари 1933 г., те нямали мнозинство, което означавало, че властта им да осъществяват промени е ограничена. След пожара това бързо започнало да се променя.

Изгарянето дало на Адолф Хитлер идеалния претекст да започне прекрояването на германската правна система и да консолидира властта по нови и безпрецедентни начини. Един от най-влиятелните бил указ, който постановявал, че престъпления като държавна измяна вече ще се разглеждат изключително сериозно от новосъздадения народен съд, известен като Volksgerichtshof.

Народният съд, под ръководството на съдия-председателя Роланд Фрайслер, станал синоним на безмилостното потискане на несъгласието към Хитлер и политиката му. Фрайслер ръководил множество съдебни процеси до и след началото на Втората световна война, включително тези, свързани с неуспешния опит за убийството на Хитлер през 1944 г. Съдът издал значителен брой смъртни присъди, отразявайки ролята му на инструмент за политическо преследване и сплашване.

Не бил засегнат само Народният съд. Райхстагът едва се бил охладил, когато Хитлер използвал изгарянето му, за да издаде „Указ за пожара на Райхстага“ на 28 февруари 1933 г.

Този тревожен указ суспендирал гражданските свободи, позволявайки арестуването на политически опоненти и потискането на свободата на словото. Очевидно нацистите са използвали тези мерки, за да заглушат гласовете на несъгласието и да премахнат потенциалните заплахи за своя режим.

Ако това не е достатъчно лошо, пожарът също бил използван като претекст за създаването на „Закона за разрешаване“. Предаден точно след пожара, това допълнително концентрирало властта в ръцете на Хитлер.

Той разрешавал на канцлера (Хитлер) властта да приема закони без одобрението на Райхстага и по същество отменил демокрацията и напълно разрушил демократичната рамка на Ваймарската република. С тези нови правомощия Хитлер бил свободен да прокарва все по-радикални законодателни промени, които проправили пътя към неговото диктаторско управление.

Хитлер също знаел, че отвъд политическата власт се нуждае и от подкрепата на хората. И така, той използвал пожара, за да засили нацистката антикомунистическа пропаганда, представяйки събитието като част от по-голям болшевишки заговор. Този разказ подхранил антикомунистическите настроения сред германското население и оправдал безмилостното преследване на комунисти и други предполагаеми врагове на държавата.

Lucky Break или нацистки фалшив флаг?
След екзекуцията на ван дер Любе хората започнали да изразяват опасения, че пожарът в Райхстага е бил прикритие. Тези гласове никога не са затихвали. Възможно ли е нацистите да са подпалили пожара, а холандецът да е само изкупителна жертва?

През годините енигмата около пожара в Райхстага се задълбочила с появата на свидетелства и документи, които оспорват официалния разказ. Ханс-Мартин Ленингс, бивш член на нацистката паравоенна единица SA, предоставил много важна гледна точка представена в декларация от 1955 г. с факти, разкрити в документите на Фриц Тобиас, немски историк, интересувал се от пожара.

Ленингс бил част от групата на SA, която се втурнала към Райхстага в нощта на пожара. Той твърди, че са откарали Маринус ван дер Любе до Райхстага (само по себе си подозрителен акт: защо нацистите завели ван дер Любе на мястото на престъплението му), само за да открият признаците на пожара, който вече бил започнал. Това изявление положено под клетва предполага, че SA, които вече били там, може да са изиграли роля в палежа, оспорвайки твърдението, че ван дер Любе е единственият извършител.

Ленингс отишъл по-далеч, твърдейки, че той и неговият отряд протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, като казали, че той не може да е бил подпалвачът въз основа на техните наблюдения. Според Ленингс те са били задържани и принудени да подпишат отказа си от каквото и да е знание за инцидента и са станали свидетели на екзекуцията на онези, които са знаели за пожара в Райхстага. Ленингс, след като избягал в Чехословакия, се опитал да легализира показанията си през 1955 г., очаквайки възможността делото за пожара в Райхстага да бъде върнато на съдебен процес.

Той не бил единственият, чиито показания оспорвали нацистките твърдения. По време на Нюрнбергския процес генерал Франц Халдер твърдял, че пожарът в Райхстага е бил нацистка операция под фалшив флаг. С други думи, нацистите сами са подпалили сградата.

Той твърдял, че Херман Гьоринг, видна нацистка фигура, се похвалил, че запалил огъня по време на обяд на рождения ден на Хитлер през 1943 г. Разбира се, Гьоринг категорично отрекъл тези твърдения по време на кръстосания разпит на процеса в Нюрнберг през 1945 г. и 1946 г.

Тъй като и двамата мъже са били нацисти, съдени за военни престъпления, нито един от тях не може да се нарече точно надежден източник. Все пак тези свидетелства и предположенията за прикриване в самото нацистко правителство са интригуващи. Както се казва, няма дим без огън и официалната правителствена версия, която обвинявала комунистите, никога не изглеждала достоверна.

И така, каква е истината? Както често се случва с историята, отговорът е някъде между двете. Повечето съвременни историци са съгласни, че нацистите не са запалили огъня. Ван дер Любе признал, че е имал мотив и в показанията му няма следи от принуда.

Няма обаче и реални доказателства, че пожарът е плод на комунистически заговор. Тази част изглежда е измислена от нацистите, за да подхранват политическите си цели.

Те вече били заети да превръщат евреите във „враг“ и с пожара добавили своите политически съперници към схемата. Има някои доказателства, че и съдията на процеса, и главният детектив по случая са били нацисти.

Пожарът в Райхстага бил точно това, от което Хитлер се нуждаел и дошъл в точното време. Подпалвайки Райхстага, ван дер Любе неволно станал един от най-големите благодетели на Хитлер. Като се имаме предвид всичко това, нацистите са били много ангажирани с постигането на целите си и ако не е бил пожарът, те са щели да се хванат за нещо друго или да си го създадат.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия