4

П рез 1936 г. Кралските военновъздушни сили (RAF) се насочват към военни обекти, летища, военни кораби и складове за боеприпаси, но също така разпространяват пропаганда чрез пускане на листовки в градове и села. През същата година Вернер фон Браун, гениален млад ракетен инженер, получава задача от Третия райх да разработи ново оръжие. 

Три години по-късно въздушното нападение на RAF над Берлин разгневява Хитлер дотолкова, че той нарежда масова бомбардировъчна кампания по британските брегове в продължение на осем месеца (от септември 1940 г. до май 1941 г.), станала известна като кампанията „Блиц“. 

Въпреки че убива почти 40 000 цивилни, кампанията не успява да постигне целта си - да проправи пътя за сухопътна инвазия. Вероятно обаче това е довело до възприемането на нова военна стратегия от Съюзниците (Съюзниците, официално наричани Обединените нации от 1942 г., са международна военна коалиция, създадена по време на Втората световна война, за да се противопостави на силите на Оста, водени от нацистка Германия, Японската империя и Кралство Италия - бел.ред.) с идването на началника на военновъздушните сили, маршал сър Артър Бомбардировачът Харис през 1942 г., заедно с модерен флот от самолети, състоящ се от легендарния бомбардировач “Авро Ланкастър”. 

Харис вярвал, че войната срещу Германия може да бъде спечелена по въздуха. Намерението на Харис не е било само да атакува петролни рафинерии или фабрики, а да използва "бомбардиране на райони", което да поразява безразборно и цивилни в околните целеви райони. Случаят бил определян като "Блиц" в Германия, но в много по-голям мащаб. 

Към 1945 г. става ясно, че ефективното насочване към складове за гориво, съчетано с пренебрегване на цивилните жертви, има положителен ефект върху кампанията на Съюзниците. Това се случва, въпреки че над 55 000 души от екипажа на Харис загиват по време на операцията. 

Междувременно Хитлер беше готов да разкрие смъртоносна контраофанзива, която нямаше да му струва нито хора, нито самолети. Изстрелян малко повече от година преди края на Втората световна война, V-1 представлява безпилотен импулсен реактивен двигател с максимална скорост 400 км/ч, носещ 850 грама експлозиви, направлявани от жироскопична сервосистема. 

V-1 се отличава от другите съвременни двигатели. Ракетата не е била предназначена да се насочва към военна инфраструктура, а вместо това е изпълнявала само две функции: страх и разрушение. Всъщност буквата "V" произлиза от "vergeltungswaffen", което означава "оръжие за отмъщение"

"Doodlebug" или "buzzbomb", както става известен заради специфичния звук на двигателя си, има ужасяващ потенциал, въпреки че е засегнат от механични повреди и ограничен обсег. Кампанията на V-1 във Великобритания продължава само четири месеца след първото попадение в Суонскомб, Кент, на 13 юни 1944 г., преди Съюзниците да унищожат всички пускови площадки в обсега на Великобритания. Въпреки това V-1 са използвани за бомбардиране на Антверпен, Белгия, чак до края на войната. 

Седмица след като последната V-1 попада в Лондон, V-2 достига височина от 175 км и става първата ракета, достигнала космоса. Няколко месеца по-късно, на 8 септември 1944 г., първата V-2 се разбива в Лондон.  

И двете оръжия използват двойка предварително настроени жироскопи за навигация - един за посока, друг за стабилност, но V-1 се задвижва от импулсен двигател - технология, патентована през 1906 г. от руския инженер В. В. Караводин. В основни линии импулсната ракета изгаря горивото си в бърза последователност, откъдето идва и бръмчащият звук, който издава. Но V-2, ракетен двигател с течно гориво, изгаря цялото си гориво, за да генерира 25-те метрични тона тяга, необходими за издигането му във въздуха. 

В допълнение към надеждността, ако приемем, че е постигнала целта си да достигне пет пъти скоростта на звука минута след излитането, V-2 може да измине повече от 3500 мили в час в продължение на над 200 мили с 2200-килограмова бойна глава. Освен това тя е много по-компактна от V-1 и може да бъде изстреляна навсякъде. Това значително затруднява съюзниците да я улучат, преди да е вдигната във въздуха. Всички тези предимства имат смъртоносна цена. 

Първият успешен тест на V-2 е проведен на 3 октомври 1942 г., но съюзниците научават за разработката му и успешно унищожават фабриката, необходима за създаването му. През следващата година подземната фабрика Mittelwerk започва сериозно да произвежда V-2, подпомагана от принудителна работна ръка, цинично набавена от местния концентрационен лагер Mittelbau-Dora. Между 10 000 и 12 000 затворници, което е приблизително четири пъти повече от общия брой граждани, убити от V-2 в Лондон, са работили до смърт при ужасяващи условия. 

След войната Вернер фон Браун, заедно с целия екип за разработване на ракети, се предава на САЩ. Всички са пощадени от съдебно преследване. Вместо това шест месеца след падането на последната V-2 в Обединеното кралство на 27 март 1945 г. Браун и екипът му от инженери работят в Ню Мексико върху система за управляеми ракети за армейския корпус на САЩ. През 1960 г. фон Браун става едновременно директор на Центъра за космически полети "Маршал" на НАСА и главен архитект на ракетата "Сатурн V". Същата технология, която е използвана в ракетите V-2, сега се използва за изпращане на хора на Луната.  

Фон Браун, бивш член на прословутата СС, става известен като "бащата на космическите пътешествия" и се превръща в знаменитост в САЩ, където живее, участва в телевизионни предавания на Уолт Дисни и смята Джон Кенеди за свой личен приятел. Той умира от рак на панкреаса в Александрия, Вирджиния, на 65-годишна възраст на 16 юни 1977 г. 

Президентът Джими Картър прави следното изявление, след като научава новината за смъртта му: "За милиони американци името на Вернер фон Браун е неразривно свързано с нашето изследване на космоса и с творческото прилагане на технологиите. Не само народът на нашата страна, но и всички хора по света се възползваха от неговата работа. Ние ще продължим да се възползваме от неговия пример.” 

[gallery]3613[/gallery] 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 2 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 17 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 18 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 18 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи