9

И ма някои неща, които никога не бива да споменавате, когато се опитвате да продадете къща на плажа: цунами, постоянни щети от соления вятър, вероятността - макар и малка - акулите да откъснат крака ви и че този плаж е известен с прогизнали ходила, които постоянно биват изхвърляни на брега.

През 2007 г. едно момиче се разхождало по плажа в Британска Колумбия, когато намерило маратонка. За неин ужас, когато отворила чорапа, установила, че вътре има човешко стъпало. Оттогава насам на брега са изхвърлени редица отрязани крака. Стъпалата са свързани с петима мъже, една жена и трима с неизвестен пол. През годините, когато тук-там се появяват стъпала, се възкресяват и много теории за това на кого са принадлежали стъпалата.

През 2008 г. полицията във Ванкувър успява да идентифицира едно стъпало, като сравнява ДНК-то му с това на мъж, който е описан като самоубиец. По-късно те успяват да идентифицират други две стъпала с жена, за която също се смята, че се е самоубила. Поради тези открития мнозина предполагат, че стъпалата принадлежат на онези, които са скочили от моста и са загинали. Въпреки това, поради рядкостта на това, че са открити само стъпала и няма други части от тялото, някои смятат, че те са свързани със самолетна катастрофа край близкия остров.

Други предполагат, че става дума за жертвите на азиатското цунами през 2004 г., тъй като всички обувки са произведени преди 2004 г. От какъвто и източник да произхождат тези крака, те оставят света в недоумение от години.

От 2007 г. до 2011 г. единадесет крака са били изхвърлени на един конкретен участък от крайбрежието в Северна Америка. Повечето от тях са все още с обувки и към нито един от тях не са прикрепени тела или не са намерени някъде наблизо.

Първото стъпало се появява на остров Джедея - ужасяващо откритие, направено от турист от Вашингтон. Жената вдигнала обувка на плажа и видяла в нея чорап. Тя отворила чорапа, очаквайки да намери рак или буца пясък, а вместо това открила мъжки крак.

Стъпалото се намирало в обувка, която била разпространена основно в Индия през 2003 г. По онова време за него не се е говорило много, освен в местната преса. Човешките останки често изплуват на морските брегове. Когато шест дни по-късно на близкия остров е намерен друг крак, също принадлежащ на мъж, но очевидно на друг човек, пресата започва да обръща внимание.

Оттогава тези случаи се повтарят редовно. Най-вече през летните месеци. Най-често това се случвало през август, въпреки че има открития и през ноември, декември и февруари. Макар че това може да се дължи на приливите и отливите, не се изключва и фактът, че хората са склонни да бъдат на плажа най-много през лятото.

Повечето от стъпалата са единични, но е доказано, че четири от стъпалата принадлежат на двама души, с което общият брой на откритите останки на девет души достига пет. Трима от тези хора са идентифицирани, а смъртта им се дължи на "естествени причини". Някои от известните жертви са били местни жители и се смята, че са се самоубили. Макар това да обяснява няколко от жертвите, останалите предизвикват недоволството на местните власти.

Основната спънка пред идентификацията е въздействието на околната среда върху телесните тъкани. Много хора смятат, че телата гният. Това, което се случва в океана, особено в среда с недостиг на кислород, е натрупването на адипоцере. Адипоцерът е восъчно вещество, което често се среща в сапуна. То се натрупва в телата, които са изложени на бактерии, но не и на въздух. Анаеробните бактерии обработват мастната тъкан и създават адипоцер.

Това изкривява характеристиките на стъпалото. Властите успяват да идентифицират трите известни жертви благодарение на ДНК, но за останалите могат само да гадаят за пола и възрастта, като гледат размера на стъпалото и вида на обувките. Тъй като както жените, така и по-младите мъже обикновено носят мъжки обувки за бягане, повечето стъпала, освен ако нямат лак за нокти, се класифицират като "младежки или женски".

Също така е трудно да се установи откъде и кога са дошли стъпалата. По крайбрежието на Вашингтон и Британска Колумбия попадат много различни течения. Поради студения океан, факта, че краката са натрупали различни количества адипоцере, кракът може да е дошъл от тяло почти навсякъде или на всякаква дълбочина в Тихия океан и може да е бил във водата години или дори десетилетия, преди да се появи на плажа.

Въпроси и теории

Последното стъпало от неопределен пол в мъжка маратонка с размер 9 е изхвърлено на брега на морето на 31 август през 2011 г. Властите отново обявяват, че няма да третират находката като убийство или какъвто и да е вид неестествена смърт. На пръв поглед това изглежда странно. Безплътни крака, които отново и отново изплуват на едно късче от крайбрежието, не могат да бъдат естествени. Дори ако крайбрежните течения наистина събират много отломки - защо крака?

Въпреки че мистерията е свързана с краката, по целия свят има много части от тела, които биват изхвърлени на брега. Стъпалата обаче са едни от най-невинните части. Когато едно тяло прекарва дълго време във водата, то се разпада в определени слаби точки. Глезените и китките са най-слабите от тези точки. Докато ръцете обикновено не са прикрепени към нищо, краката са в обувки. Обувките могат да имат плаващи гумени дупки или да задържат джобове с въздух, които повдигат крака нагоре, позволявайки му да изплува на брега.

Това води до въпроса защо стъпалата започват да се появяват чак в началото на века. Ранната теория, изказана от някои хора, преди да бъдат идентифицирани двете жертви, е, че това са останки на хора, загинали по време на цунамито през 2004 г. Тогава нито една от обувките не беше идентифицирана като модел, произведен след 2004 г. Фактът, че три от деветте обувки са идентифицирани като такива на местни хора, а не като на жертви на цунами, слага край на тази теория.

Други хора предполагат, че причината може да е нарастващият обем на спортните обувки. Тъй като маратонките стават все по-големи и по-пухкави, те стават по-плаващи и повече останки изплуват достатъчно дълго, за да стигнат до плажа. Все пак в края на 90-те години на миналия век е имало много тежки маратонки и тогава не са намерени толкова много крака.

В крайна сметка не е ясно колко от случаите са инсценировка и колко са реални. В последните години не са регистрирани много такива открития, което може да потвърждава някои от първите теории.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 18 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 41 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока