5

Л ипсата на необходимост да се епилират е посочена от жените като един от големите плюсове на социалната изолация, която беше наложена в цял свят заради пандемията от COVID-19. И защо не? То обикновено е скъпо, болезнено, некомфортно и изисква много време. Но мнозина чувстват, че просто трябва да го направят и смятат, че епилацията е избор, който правят съзнателно, когато в действителност социалният натиск от десетилетия е оформил този т. нар. избор.

Много жени започват да премахват нежеланото окосмяване още в ранна възраст, но не знаят как и защо тази мания по обезкосмяването е започнала. През годините космите по тялото са оформили половата динамика, били са белег за класа, определяли са женствеността и са контролирали жените чрез срама.

Премахването на окосмяването е присъствало в живота на хората още в древен Египет, Гърция и Римската империя.

Използвали са миди, пчелен восък и други методи като начин да поддържат тяло без косми. Древните римляни свързвали гладката кожа с висока класа и чистота и това не се отнасяло само за жените.

"Кралица на сомовете" и още странни конкурси за красота от миналото

В Близкия изток и Южна Азия се използвал конец, с който нежеланият косъм се изтръгвал с корен, като тази техника се използвала по цялото лице с изключение на една зона – окосмяването, което при някои хора слива веждите. Това се е смятало за особено примамливо и при двата пола, като дори е било подчертавано с ранни версии на очната линия. В Персия епилацията и оформянето на веждите означавало, че една жена е вече зряла и е напът да бъде омъжена.

Католическите жени в Средновековието се очаквало да пускат дълги коси като белег на женственост, но да ги скриват на публично място. Любопитното е, че жени от XIV в. Скубели определени части от косата си, за да придадат на лицата си по-овална форма. Благодарение на кралица Елизабет I, която идва на власт през 1558 г. премахването на веждите става модерно.

До края на XVIII в. епилацията не е била от съществено значение. Европейските и американските жени все още не са били притискани да премахват нежеланото окосмяване.

И тогава Дарвин влиза в картинката.

Твърди се, че съвременното схващане за непривлекателно окосмяване по тялото може да бъде проследено до книгата на Чарлз Дарвин от 1871 г. „Произход на човека и половият подбор“.

Според Ребека Херциг прочутата теория на Дарвин свързва окосмяването по тялото с по-слабо развити форми от нашите предци, а по-слабото окосмяване с еволюцията и сексуалната привлекателност. „Експерти“ от XIX в. Започват да свързват окосмяването – почти винаги върху женските тела, а не при мъжете – с болести, лудост, сексуална инверсия и други ужасии и добавят първия огромен пласт социален натиск.

Кои са най-странните разкрасителни процедури?

Херциг отбеляза, че принудата на жените да мислят, че трябва да бъдат обезкосмени, за да бъдат достойни за внимание, е форма на „социален контрол по полов признак“ върху ролята на жените в обществото. Това е бил ранен хетеронормативен начин за контролиране на телата им чрез срам.

До началото на 1900. обезкосмената кожа завладява бяла Америка от висшата и средната класа като отличителен белег на женствеността. Премахването на възприеманото като отвратително окосмяване по тялото е било

начин да се отделите от нисшата класа.

През 1915 г. Harper’s Bazaar е първото списание за жени, което провежда кампания за „необходимостта“ от епилация на подмишниците, а Gillette пуска първата си самобръсначка за жени, която, според рекламите им, „решава смущаващ личен проблем“. През първите десетилетия на XX в. рокли без ръкави, по-къси подгъви и недостиг на найлонови чорапи по време на Втората световна война допълнително популяризират епилацията на подмишниците и краката в САЩ.

В края на 40-те години на миналия век появата на по-оскъдна долна част на бански костюм подтиква компаниите и потребителите да се концентрират върху подрязването и оформянето на окосмяването в интимната област на жената. През 50-те години, когато Playboy дебютира, гладко епилираните, оскъдно облечени жени свързват обезкосмяването със сексуалността и до 1964 г. 98% от американските жени на възраст от 15 до 44 години редовно си бръснат краката.

От същото време датират и по-съвременните методи за епилация. Първата лазерна епилация обаче скоро е изоставена заради вредното ѝ въздействие върху кожата, само за да бъде преоткрита десетилетия по-късно. Заедно с разпространението на хипи културата, феминизмът от 60-те и 70-те години отхвърля епилацията. За много жени окосмяването по тялото се превръща в символ на борбата за равенство.

През 1987 г. седем сестри от Бразилия отварят салон в Ню Йорк, предлагащ така наречения „бразилски“ восък, който включва премахване на всички косми по гениталиите.

Знаменитости като Наоми Кембъл започнаха да го правят и масите скоро я последваха.

Малки крачета и дълги шии - шокиращи критерии

Епилацията на срамните косми не е толкова популярна на изток. Всъщност в Корея срамните косми се считат за признак на плодовитост и сексуално здраве, а в средата на 2010 г. се съобщава, че някои корейски жени дори са се подложили на трансплантация на срамната коса.

На Запад епилацията става символ на чистота, а естественото окосмяване на обратното. „Грубата“ конотация на космите по тялото се оказа толкова силна, че хората откриха, че използването на по-нови, неестествени технологии като електролиза, импулсна светлина и по-модерни лазерни технологии е по-добра алтернатива. Тази идея за чистота идва от

отвращението, срама и враждебността, които жените са обучени да изпитват, когато видят окосмяване по тялото,

но в действителност повечето практики за обезкосмяване обикновено създават възможности за инфекция.

Хетеронормативния социален натиск кой какво да прави с космите по тялото си, задълбоченото осъзнаване на ограниченията и изискванията към женските тела, както и феминизма, понятията пол и сексуалност, принудиха доста голяма група млади жени да се оттеглят. Редица инфлуенсъри и известни личности започнаха да публикуват снимки с косми по тялото и дори Harper's Bazaar публикува синмки на модела Емили Ратайковски с небръснати подмишници.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 21 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 25 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 58 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък