3

Н е давайте на някоя маймуна да слуша Моцарт.

Ако все пак държите да ѝ пуснете някакъв диск, звукът, който предпочита пред всички останали, със сигурност е този от стърженето с нокти по дърво. Или който и да е звук от природата.

Ако този експеримент ви се струва странен, то тогава знаете ли, че учените от американския Columbia University правят именно това, за да проведат едно от най-важните проучвания в кариерата си.

Реакцията на мозъка при слушане на музика е ключова според учените и именно резултатите от това изследване могат да ни доведат по-близо до отговора на въпроса: Кое точно ни отличава от животните?

Източник: iStock/Getty Images

Музиката е един от възможните отговори.

Според Бевил Конуей, учен в Американския здравен институт, когато пускат произведения на Моцарт на няколко маймуни, техният мозък не реагира по абсолютно никакъв начин.

Хората и маймуните виждат и възприемат света визуално по един и същ начин.

Защо обаче що се отнася до слушане възприятието ни напълно се разграничава? Откъде идват разликите?

Източник: iStock/Getty Images

Проучването на екипа от Columbia University е осъществено на базата на интонация и мелодия. Оказва се, че маймуните не различават мелодичния от немелодичния звук.

Експертите обясняват, че докато издават звуци маймуните също понякога променят интонацията си, но това по-скоро се случва случайно, отколкото планирано.

При хората обаче се получава нещо съвсем различно. При слушане на музика слухът ни се задейства по-интензивно и мозъкът реагира много по-активно в сравнение с чуването на случайни шумове.

Източник: iStock/Getty Images

„Това може би доказва, че оценяването и осъзнаването на музиката е развило човешкия мозък така, че да се различава от животинския”, обяснява Конуей.

Хората и маймуните, по пътя на своята еволюция, се срещат за пръв път някъде преди 25 млн. години.

Най-старият музикален инструмент открит досега от археолозите е флейта на около 35 хил. години. Тогава историците се чудеха защо един първобитен човек, живеещ в пещера, е изпитвал нуждата от музика.

Отговорът им го дават днес маймуните, които не харесват да слушат Моцарт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@