7

Д иректното и внезапно бомбардиране на индустриални обекти и центрове с цивилни в Лондон започва на 7 септември 1940 г.

Това е и началото на „The Blitz“(„Светкавичната война“), така наричат медиите бомбардирането на Лондон и други британски градове през 1940 и 1941 г. по времето на Втората световна война.

Във видеото горе вижте кои са откритията на нацистите, откраднати от САЩ след войната

В продължение на 57 дни Лондон е бомбардиран ден и нощ

Пожари обгръщат много части от града. Целта на немците е да разклатят психиката на британците и да ги накарат да капитулират.

Светкавичната война приключва на 11 май 1941 г., когато Хитлер прекъсва въздушните нападения, за да премести бомбардировачите си на изток и да нападне Русия.

След края на бомбардировките общият брой на загиналите лондончани надвишава 30 000, а ранените са поне 50 000.

Британското правителство цензурира снимките на разрухата

главно като превантивна мярка срещу немците. Така правителството не позволява на навигационните системи на врага да разберат къде точно е ударила дадена бомба и немците в продължение на месеци бомбардират околностите, а не самия град.

Фотографите, изпратени в Лондон, са изумени от тоталната разруха, която царува след нападенията. Повечето снимки обаче не са публикувани в медиите.

Фотографът Фред Морли заобикаля цензурата и прави впечатляваща снимка

на лондонски млекар, който изпълнява своите задължения, въпреки че всичко около него е разрушено. Снимката е заснета на 9 октомври 1940 г. след поредната бомба, уцелила Лондон. Има обаче един съществен детайл – снимката е инсценирана.

Млекарят в руините на Лондон, 1940 г.
Млекарят в руините на Лондон, 1940 г. Източник: Rarehistoricalphotos

Морли открива фон, на който пожарникари се борят с потушаването на огън, след това взема назаем облекло на млекар и кошница с бутилки. Поставя задачата на своя асистент да застане сред руините на една разрушена улица, докато пожарникарите отзад гасят.

Идеята на фотографа е да заобиколи цензурата на „плашещите снимки“, които показват разрушени улици след повече от месец на постоянно нанасяне на въздушни удари.

"Keep calm and carry on"

Той представя ситуацията, в която явно цензурата се опитва да каже на хората „Не се притеснявайте и продължавайте постарому “(известното днес “Keep calm and carry on”).

Снимката внушава идеята за британците като стоици, които въпреки всичко продължават да живеят нормално, и същевременно показва истинската разруха в Лондон. Медиите не чувстват, че има нужда да я цензурират и я публикуват още на следващия ден.

Така правителството показва на хората, че ежедневния живот ще продължи да бъде нормален, доколкото е възможно, и че това предизвикателство трябва да приеме всеки един човек не само в Лондон, а и навсякъде, където е паднала и ще падне бомба.

Вижте още:

"Чакай ме, татко" - един трогателен миг от войната

Любовта на брата няма граници - една снимка, трогнала целия свят

Нацистка капсула на времето, открита в Полша, припомня за Третия райх

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@