2

Н а 29 декември се навършват десет години от тежкия инцидент с легендарния пилот от Формула 1 Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион удари главата си след падане, докато кара ски във френския курорт Мерибел и получи тежки увреждания.

Новината за инцидента с Шумахер обиколи света в ранния следобед на 29 декември 2013 година. Първоначално състоянието на германеца не бе ясно, а той бе откаран с медицински хеликоптер до болница в Мутие, а след това друга в Гренобъл. Първите новини за състоянието му бяха разнопосочни, като се твърдеше, че той е в съзнание, но в края на деня стана ясно, че Шумахер е в критично състояние и е в кома.

В следващите дни Шумахер претърпя две операции по спешност, а разследването на експертите показа, че неговата екипировка е била в изправност и той не се е движил с голяма скорост при падането. Една от версиите бе, че камерата на каската на Шумахер е причинила мозъчните травми. През февруари той се пребори с белодробна инфекция, а през юни Шумахер бе преместен от Гренобъл в болница в Лозана. Там той остана до септември, след което възстановяването му продължи в домашни условия, а неговата мениджърка Забине Кем обяви, че повече няма да се дава информация за състоянието му.

След инцидента с Шумахер по света има вълна от подкрепа за него, но съпругата му Корина, с която са женени от 1995 г., също пази в пълна тайна състоянието му, припомня 24 часа.

Тайната се спазва стриктно от близките, приятелите и по-широкото обкръжение на Шумахер, които смятат, че състезателят и най-близките му роднини заслужават уединение, за да запазят достойнството му.

Достъпът до леглото на Шумахер е разрешен само на няколко доверени лица, като се спазват строги протоколи за сигурност, които неизбежно породиха редица слухове за състоянието на Шумахер.

Мениджърката на пилота Сабине Кем казва, че няколко дни след инцидента е имало няколко опита на журналисти да се доберат до пострадалия Шумахер.

При един такъв опит журналист, преоблечен като свещеник, се опитал да получи достъп до болничната стая на Шумахер под претекст да даде благословия на пострадалия състезател.

"Не съм си представяла, че може да се случи подобно нещо", казва тогава Кем пред "Ди Велт".

Шест месеца по-късно са откраднати документи за медицинското състояние на шампиона. Твърди се, че кражбата е извършена от директора на компанията за спасяване с хеликоптер, която го прехвърля от френска болница в Швейцария шест месеца след катастрофата. Той се опитал да продаде документите на няколко европейски медии за 50 000 евро.

Френските власти проследяват IP адреса на компютъра, използван за кражбата, до Rega, основният оператор на въздушни линейки в Швейцария. По онова време компанията признава, че е получила медицинско досие, което да подпомогне преместването на Шумахер, но категорично отрича да е замесена в кражбата.

Разследващи от Франция и Швейцария успяват да проследят предполагаемата кражба до ръководителя на въздушната спасителна служба, който незабавно е арестуван в Цюрих.

Но на следващата сутрин, часове преди да бъде изправен пред съда, полицаите намират безжизненото тяло на мъжа в килията му.

Властите не съобщават името, възрастта или националността на мъжа. Но прокуратурата в Цюрих заяви тогава, че той е действал сам и че няма индикации, че е бил психически нестабилен или склонен към самоубийство.

"Нямаме думи и сме дълбоко шокирани", каза тогава мениджърката Кем и добави, че всяко публикуване на "очевидно откраднатото" медицинско досие ще доведе до съдебно преследване. Документите така и не виждат бял свят.

Една година по-късно семейството едва успява да избегне ново катастрофално изтичане на информация.

"Приятел", чието име се пази в тайна, получава достъп до дома на Шумахер и успява да направи снимка, която разпраща до европейски медии. Обявява цена на снимката от 1 млн. евро.

Германските власти се намесват бързо и обявяват, че снимката и опитът за продажбата ѝ представляват "нарушение на неприкосновеността на личния живот" на пилота.

Снимката, също като медицинските документи, така и не се появява на бял свят, а до ден днешен няма снимки на Шумахер, направени след инцидента.

В следващите повече от девет години единствената информация за състоянието на Шумахер идва от журналистически слухове, догадки и кратки изявления на близки на семейство Шумахер. Знае се, че той е буден, но не може да комуникира вербално с роднините си. Твърди се, че той все пак реагира с очи на думите на близките си, но е прикован на легло и се нуждае от постоянни грижи.

Една от ключовите фигури в кариерата на Михаел Шумахер – Жан Тод, е и един от малкото хора, които все още имат достъп до него. През 2015 година бившият директор на Ферари обяви, че Шумахер все още се бори за живота си, а наскоро той каза, че „Шумахер не е същият като преди, но все още е тук. Той вече е различен, но получава страхотни грижи от своята съпруга и децата си, които го предпазват. Неговият живот се промени и аз имам привилегията да споделям моменти с него от време на време. Няма какво повече да се каже. За съжаление, съдбата нанесе своя удар преди десет години и той вече не е този Михаел, когото познавахме от Формула 1".

По-рано тази година известният журналист Роже Беноа заяви, че „случаят с Шумахер е безнадежден". "Състоянието на Михаел изисква 360-градусово внимание, което не се концентрира единствено върху мозъчното увреждане. Той има екип от добри физиотерапевти, които помагат да се намалят ефектите от дългосрочното му състояние. Има усложнения, като мускулна атрофия, остеопороза, дори увреждания на органите. При някои хора с по-малки финансови възможности, тези неща обикновено водят до ранна смърт, защото на тялото се нанасят непоправими щети", каза италианският неврохирург Беноа Ачари през 2019 година, но неговата оценка се базира единствено на предположения, тъй като той няма достъп до Шумахер.

В началото на 2023 година на бял свят се появи първото „интервю“ с Шумахер след инцидента. То бе публикувано от немското списание Ди Актюел, но всъщност бе дело на изкуствен интелект. Семейство Шумахер заплаши изданието със съд, а главната редакторка Ан Хофман бе уволнена след предизвикания скандал.

През годините Формула 1 отбелязва постиженията на Шумахер по различен начин, а негови вещи и болиди се продават на търгове за големи суми. През 2017 колата, с която той печели Гран при на Монако през 2001 бе продадена на търг в Ню Йорк за 7,5 милиона долара, а пет години по-късно шампионката му Ферари от 2003 година бе оценено на 13,2 млн. долара от колекционер.

54-годишният Шумахер е седемкратен световен шампион във Формула 1, което е рекорд, изравнен през 2020 от Люис Хамилтън. Германецът записва 91 победи в Гран при, като в тази класация е втори след Хамилтън, който има 103 успеха.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия