1

В ероятно сте виждали поне една снимка или картичка от там. Когато човек се разхожда из уличките на селцата му, има усещането, че се е озовал вътре в картичката!

На Санторини има много какво да се види: уникалната архитектура на Цикладите, невероятните цветове на къщите, обагрени от залязващото слънце, незабравимите гледки към морето и вулкана, несравнимото усещане да се намираш върху вулкан... и освен това прекрасна вкусна гръцка храна и качествени вина. Това са само част от причините да посетите Санторини, ако още не сте го направили. Заслужава си да се види!

Със своята репутация за ослепителни панорамни гледки, романтични залези и плажове с вулканичен пясък, едва ли е изненадващо, че Санторини присъства в списъците на толкова много пътешественици.

Остров Санторини - феерия от цветове и красота

Част от островната група на Цикладите, Санторини се намира в Егейско море, приблизително по средата между Атина и Крит. Първоначално формата на Санторини е била полукръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.

Днес Санторини е популярна туристическа дестинация, която съчетава битов гръцки стил и модерен лукс. Ако планирате до посетите този вълнуващ остров, ето най-добрите места в Санторини, които задължително трябва да посетите.

Фира

Главният град на Санторини се намира на върха на вулканичната скала, обграждаща калдерата. Лабиринтът от улици на Фира се преплита сред фантазия от варосани традиционни сгради, акцентирани от влачещи се кичури яркооранжеви бугенвилии и драматични индигови куполи на върха на вековни църкви. Магазини от всякакъв вид се блъскат с ресторанти, кафенета, барове и много други. Дори когато е най-оживено, обикновено можете да намерите убежище на кратка разходка от центъра на Фира.

Музей на праисторията

Намира се срещу автогарата в столицата Фира, този добре представен музей съхранява изключителни находки, изкопани от Акротири, който е бил заселен от времето на неолита. Разгледайте богатството от стенописи, керамика със силно минойско влияние и светещата златна фигурка на козирог, датираща от 17-ти век пр.н.е. и в безупречно състояние. Може да намерите също вкаменени листа от маслинови дървета в калдерата, които датират от 60 000 г. пр.н.е. Струва си първо да посетите този музей, преди да се отправите към древния Акротири.

Древен Акротири

Нещо като гръцката версия на Помпей, Акротири е център на минойската цивилизация, който е погребан от пепел след вулканично изригване през 1613 г. пр. н.е. Открит едва през 1967 г., на мястото продължават археологически разкопки с редовни нови открития. Можете да се разходите сред древни триетажни сгради със скривалища от стара керамика, стенописи и други артефакти. Мястото има зашеметяващо местоположение и прекрасна гледка към калдерата. Предлагат се обиколки с екскурзовод целогодишно. Можете лесно да стигнете до мястото с автобус от Фира.

Древна Фира

Грандиозно място, Древна Тира показва най-добрата селекция от археологически обекти от всички най-добри епохи на Средиземноморието. Многослойни разкопки в обширния комплекс са разкрили сгради и артефакти от много цивилизации, включително византийска, римска и елинска. Гледките се простират през вечно искрящите сини води на юг. До древна Фира се стига по тесен, криволичещ дълъг 3 км. път от Камари или можете да предприемете леко предизвикателен едночасов преход от Периса.

Вулканичните острови

Ивици пара, извиващи се от острите хълмове на двата малки острова в центъра на калдерата, са нещо, за което мечтаят д видят всички посетители. Палия Камени и Неа Камени все още са вулканично активни и първият има някои горещи извори , докато вторият има малък и спорадично активен вулканичен кратер. До островите се стига лесно с многото екскурзии с лодка от повечето пристанища на Санторини.

Камари

Основният курортен град на Санторини, Камари, има дълга ивица от кафяв пясък и чиста, спокойна вода. Наемането на шезлонг за деня е лесно и можете да опитате различни водни спортове, много от които са предназначени за семейства. До Камари се стига лесно с редовни автобуси или с кола от Фира и притегателен център за малки лодки , предлагащи бързи и евтини пътувания до по-изолирани плажове. Обърнете внимание, че плажовете се пренаселени през лятото.

Червен плаж

Иначе известен като Кокини Бийч, популярният Червен плаж е звезда в безброй публикации в Instagram благодарение на едноименните си червени скали, които се издигат над кафеникавия пясък. Защитено от ветровете, това е лесно (макар и претъпкано) място да прекарате цял ден. Има малък паркинг с автобусна спирка над Червен бряг, но бъдете готови за малко опасна разходка надолу. По-добър избор е пътуване с лодка от близкия плаж Акротири.

Плаж Периса 

Този дълъг плаж със сив пясък на югоизточното крайбрежие променя името си, докато тръгвате на юг, започвайки като плаж Периса, ставайки плаж Периволос и след това плаж Агиос Георгиос. Пясъкът става малко по-фин, когато се движите на юг, докато многото възможности за настаняване стават по-престижни. Тази дълга нишка е най-добрият вариант, ако искате хотел точно на плажа, а не сред динамичната атмосфера на столицата Фира. И трите плажа са с отличен достъп от паркинги; редовни автобуси минават от Фира.

Бял плаж

Идеално бягство от популярния Червен плаж, Белият плаж е закътан залив на няколкостотин метра на запад по южното крайбрежие. Най-добре се достига с малка лодка от Червения плаж или Акротири. Не започвайте да си фантазирате за плаж с бял пясък, името тук не описва пясъка, който е вулканичен и тъмен, а по-скоро блестящите скали, зад които стои заливът.

Ия

И за финал нещо, което трябва всеки да посети и види е градчето Ия и изумителния залез там. Именно по залез градът се превръща в магнит за всеки посетител на острова.Кацнал на северния край на острова, този някогашен център на търговия в древността сега отразява ренесанса на Санторини след опустошителното земетресение от 1956 г. Построен върху стръмен склон на калдерата, много от жилищата му са сгушени в ниши, изсечени във вулканичната скала. Не е изненадващо, че Ия привлича огромен брой туристи и пренаселеността е цената, която плаща за красивия си външен вид.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 9 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер