0

L'Homme au Masque de Fer (на френски „Човекът с желязната маска“) е името, дадено на затворник, арестуван през около 1669 г. и осъден на жестоката съдба главата му да бъде затворена в желязна маска, или поне така разказва историята. 

Легендата за Човека с желязната маска се основава на истинската история на живота на Юсташ Догер. С течение на времето обаче историята се превръща в легенда, а легендата избледнява в мит, преразказван десетки пъти в детски книги, романи и филми по целия свят.

Архивни остатъци за Човека с желязната маска

Голяма част от това, което знаем за Юсташ Догер, идва от кореспонденцията между неговия тъмничар Сен Марс и неговите началници в Париж. Има много малко информация за него преди престоя му в затвора, като например обстоятелствата на ареста му и как се е стигнало до носенето на маската. Между другото, няма исторически доказателства, които да предполагат, че маската е направена от нещо друго освен от черно кадифе. Смята се, че едва по-късно се появяват истории за желязна маска.

Най-ранният запис за маскирания затворник датира от 1669 г. и е писмо, изпратено от маркиз дьо Лувоа, министър на крал Луи XIV, до неговия тъмничар. В писмото си Лувоа информира Сен-Марс, че затворник на име Юсташ Догер трябваше да пристигне през следващия месец (края на август същата година).

Това писмо разкрива няколко интересни бележки, включително една относно настаняването на затворника. Лувоа инструктира Сен Марс да подготви килия с множество врати, затварящи се една в друга, които трябваше да попречат на някой отвън да подслушва. Само едно посещение на ден било разрешено на губернатора, за да осигури храна и всичко нужно за затворника.

Освен това на затворника трябвало да се каже, че ако говори за нещо различно от непосредствените си нужди, ще бъде убит, но, както каза Лувоа, затворникът не трябва да изисква много, тъй като той е „само камериер“. Според много версии на тази легенда, затворникът носел маската през цялото време.

Кой бил Човекът с желязната маска?

Според архивите, Юсташ Догер наистина е служил като камериер на друг гост на затвора, Никола Фуке, маркиз на Бел-Ил, бивш началник на финансите, който е бил затворен от Луи XIV по обвинение в присвояване. 

Трябва да вземем предвид, че затворът Пинерол не бил съвсем обикновен затвор, а бил запазен за шепа мъже, които се смятали за срам за държавата. Пинерол, по-известен като Форт Пинероло, е служил като държавен затвор, известен с използването си за задържане на високопоставени политически и военни затворници. Мястото играе важна роля по време на управлението на френския крал Луи XIV през 17 век.

Фактът, че Догер е служил като камериер, е фокусна точка, особено по отношение на някои спекулации, че Догер всъщност е бил член на френското кралско семейство. Много изследователи и историци твърдят, че протоколът от 17-ти век прави немислимо човек с кралска кръв да служи като слуга, което поставя под съмнение предположенията, че Догер е свързан с краля.

Най-популярната от всички легенди за този затворник се отнася до неговото потекло. Говори се, че Човекът с желязната маска е син на Анна Австрийска и кардинал Мазарини и следователно незаконен полубрат на крал Луи XIV, идея, трансформирана в книга на Александър Дюма, наречена "Виконт дьо Бражелон" .

Книгата обаче въвежда съществена промяна: той прави затворника идентичен близнак на Луи XIV. Историята продължава с това, че мъжът е бил държан скрит заради правата си върху трона. Близнаците били заплаха за подреденото наследство, но никой не можел да убие принц, така че вторият близнак бил маскиран и затворен. Други истории казват, че затворникът наистина е брат на краля, но не и негов близнак.

Интригуващи кодирани писма разкриват подробности за Човека с желязната маска

Друга интересна теория принадлежи на Луис Гендрон, френски военен историк, който се натъква на някои кодирани писма, по-късно предадени на Етиен Базери в криптографския отдел на френската армия през 1890-те. След три дълги години на декриптиране, Базери успява да прочете някои съобщения във "Великия шифър на Луи XIV".

Юсташ Догер: Човекът с желязната маска?

Най-приета е теорията, че Човекът с желязната маска е Юсташ Догер. Не е ясно обаче дали това е истинското му име или псевдоним. Добре известно е, че през 1637 г. е роден мъж на име Юсташ Догер дьо Кавойе, син на капитан от гвардията на кардинал Ришельо. По-късно той се присъединява към кралската армия, но в крайна сметка е принуден да подаде оставка позорно, след като убива младо момче в пиянска свада, след което е задържан.

Малко след като се оплакал на сестра си за отношението към него в затвора  през 1678 г., кралят издал едикт, че на дьо Кавойе вече не трябва да бъде позволено да общува с никого, освен ако не присъства свещеник.

Проблемът с теорията, че дьо Кавойе е същият Юсташ Догер като човека, за когото се твърди, че е наказан с желязната маска, е, че дьо Кавойе е бил държан в затвора Сен Лазар, докато Човекът с желязната маска е бил в Пинерол. Освен това има значителни доказателства, че дьо Кавойе е починал през 1680 г., много преди по-известния Юсташ Доже.

Смъртта на Човека с желязната маска

На 18 септември 1698 г. Сен Марс заема новия си пост като управител на затвора Бастилия в Париж, като води със себе си маскирания затворник. Той бил настанен в единична килия в предварително обзаведената трета камера на кулата Bertaudière. Вторият началник на затвора, дьо Розарж, трябвало да го храни. Лейтенант дю Хунка, друг офицер от Бастилията, отбелязал, че затворникът е носел „маска от черно кадифе“.

Човекът с желязната маска умира на 19 ноември 1703 г. и е погребан на следващия ден под името Марчиоли. Съобщава се, че всичките му вещи и дрехи са били унищожени след това, стените на килията му са варосани, а всичко, направено от метал, което мъжът е притежавал, е било претопено.

Така че, в крайна сметка, кой всъщност е той, дали наистина е бил виновен за законно престъпление или дори дали наистина е бил принуден да носи желязна маска през цялото време, може никога да не се разбере. Възможно е Човекът с желязната маска да е бил просто обикновен гражданин на име Юсташ Догер, който е разгневил краля, но не достатъчно, за да го убият.

Тази бедна душа никога не би могла да си представи, че мрачният му пленнически живот един ден ще се превърне в епос от интриги или че споменът за него (макар и анонимен) ще оцелее много години след смъртта му.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 42 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 4 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 5 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия