4

И змежду битките на половете има една, която изглежда никога не умира: кой понася повече болка?

Раждането е до голяма степен стандартът за болка в ежедневните разговори, но попитайте някой с тестиси и според него може да се окаже, че един бърз ритник в топките просто трябва да боли повече. Дори мисълта за това вероятно е накарала един или двама от вас да кръстосат крака от болка от съчувствие.

И така, кое е по-болезнено? Кой репродуктивен орган причинява най-много мъка? Матката, тестисите - или някакъв таен трети вариант?

Да те ритнат в топките: Доказателствата
Може все още да не ви се е случвало“, започва зловещо WebMD.

Но вероятно сте виждали или поне сте чували, че ударът в топките - тестисите, за да бъдем съвсем точни - прави нещо повече от това да ви изкара въздуха.

Ударът в тестисите може да ви накара да се почувствате толкова зле, че дори да повърнете“, продължава той. „И ако бъдете ударени достатъчно силно, това може да ви изпрати в болница.

Вероятно ще усетите болката от удара не само там където са ви ритнали, ни и по целия ви корем. Това е така, защото тестисите първоначално се развиват в корема, преди да паднат в скротума малко преди или след раждането, заедно с куп нерви и тъкани.

Но защо една толкова малка област трябва да бъде причината за толкова много болка? Е, отговорът на този въпрос се състои от две части, но по същество: топките са почти перфектно проектирани да причинят възможно най-много страдания на своите собственици.

Първо тестисите са част от вашите гениталии. Те се използват за секс и размножаване и поради тази причина еволюцията се е погрижила там да има цял куп нервни окончания.

На най-елементарно ниво чувствате болка поради рецепторите и нервите“, каза Нейтън Старке, уролог и директор на клиниката за мъжко здраве в методистката болница в Хюстън. „И причината, от еволюционна гледна точка е, че те са ключът към производството на сперма. Казано по-просто, тялото ви трябва да го боли, защото в противен случай няма да си правите труда да ги защитавате от хвърчащи футболни топки или ядосани бивши. И вие наистина трябва да ги защитите, защото половите ви жлези са доста абсурдно незащитени.

Раждане: Доказателствата
Изглежда глупаво да се опитваме да обясняваме защо раждането може да боли. Това е процес, предназначен да изтласква един човек от друг чрез тръба, чиято базова ширина е само малко над 3 сантиметра и исторически е причинявал смъртта на един на 25 от нашите прародители.

Но странното е, че не всеки вид страда по този начин. На жените им отнема средно девет часа, за да родят за първи път или повече от един работен ден и около 30 пъти повече от времето нужно на, да речем, една кобила. Дори в сравнение с най-близките ни роднини в животинското царство, човекоподобните маймуни, нашите мъки са особено болезнени и сложни. Хората са единственото същество, което се нуждае от помощ, за да роди и въпреки всичките ни модерни технологии и хигиена, все още има много по-високи нива на майчина и неонатална смъртност при раждане, отколкото при нашите диви братовчеди.

Предвид размера на майката, имаме най-дългата бременност [от приматите], най-големите бебета и най-големите мозъци“, каза Холи Дънсуърт, биоантрополог от Университета на Роуд Айлънд, пред Discover Magazine през 2022 г. „ Ние вземаме много от майките си по време на бременността и те раждат страхотни, големи, гигантски бебета.

Защо това е така? Е, това е добър въпрос. Докато учените спорят каква точно е причината нещата най-вече се свеждат до два фактора: големия ни мозък и изправената ни стойка. Нарича се „акушерска дилема“ - еволюционното предизвикателство между това да можеш да ходиш и да тичаш добре и същевременно да си умен.

Хипотезата не е общоприета, но човешките бедра могат да бъдат много по-широки, отколкото са, без това да възпрепятства способността ни да ходим. Но те явно не трябва да бъдат: „Това, което се питаме е „ защо тазът не се разшири, за да се улесни раждането?“ И моят отговор винаги е „Защото явно е достатъчно добър. Вижте над седемте милиарда хора населяващи планетата“, обясни Дънсуърт по време на презентация.

Резултатът? Часове и часове на болезнено раждане, по време на което мускулите ви ще се свиват неконтролируемо, шийката на матката и влагалището ви ще бъдат разтегнати до точката на пречупване, костите ви буквално ще бъдат избутани от пътя, за да направят място за бебето и има истински шанс да получите цепка от вагината си чак до ануса.

Контракцията на раждането е едно голямо мускулно схващане, тъй като цялата матка се свива“, каза Барт Пътърман, акушер-гинеколог в Тексаския детски павилион за жени в Хюстън. „И може да усетите този дискомфорт навсякъде, където мускулът се свива.

Е, дискомфортът е меко казано: „Може да почувствате стягане и спазми, заедно с болки в гърба… Това е възможно да се дължи на позицията на бебето или понякога е просто начинът, по който жената възприема болката.

Което повдига въпроси от друга важна част от преживяването: психологическият аспект. Разбира се, да те ритнат в топките не е хубаво, но нито продължава часове или дори дни без прекъсване, нито се влошава прогресивно с времето, не изтощава тялото и ума ти и не ти се подиграва девет месеца предварително. Близо две трети от жените в САЩ съобщават за патологичен страх от раждане - това е толкова често срещано състояние, че си има име: токофобия. И този страх съвсем не е без основателна причина, тъй като около 33 на 100 000 от тях ще умрат при раждане (и не, тази статистика не намалява).

Дори след раждането болката не свършва. Ако някога сте виждали едни от онези възглавници с форма на поничка и сте си мислили „кой ли ги използва“ отговорът в много случаи е жени, които току-що са родили. Дори и да не са разкъсали вагината си и да имат нужда от шевове на едно от най-чувствителните места на човешкото тяло, то все още се възстановява от невероятно изпитание и изпитва болка. Междувременно тези контракциите продължават, за да попречат жената да умре от прекомерна кръвозагуба и да върнете матката обратно към нейния нормален размер.

И победителят е…
Вижте. Проблемът с болката е, че тя е субективно преживяване - това, което е мъчение за един човек, може да бъде поносимо за друг. Но за щастие, има отговор, който гарантирано ще разочарова всички: това е равенство. И хей, поне всички можем да сме благодарни, че не са камъни в бъбреците.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 4 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар