1

И скали ли сте някога да се върнете назад във времето към времето на ацтеките? С Кодекс Мендоса можете да го направите. Четенето на този документ ще ви върне в средата на XVI в., малко след испанското завладяване на Мексико, в империята на ацтеките. Наречен на първия си известен собственик, Антонио де Мендоса, първия вицекрал на Мексико, този илюстрован ръкопис е шедьовър на историята, географията и културата.

Историците смятат Кодекс Мендоса за един от най-важните първоизточници за изучаване на ацтекската цивилизация. И така, какво точно се съдържа в него, което го прави толкова важен документ?

Най-големият принос на Антонио де Мендоса към историята

Кодексът Мендоса е създаден в средата на XVI в., точно когато испанското завладяване на Мексико е в ход. Този специален ръкопис, за който се смята, че е създаден между 1541 и 1542 г., е забележителен документ, който показва сливането на европейските и ацтекските култури. Написан на испански език, текстът е придружен от множество илюстрации, които са комбинация от европейски и ацтекски изобразителни символи. 

Според сведенията кодексът е поръчан от първия вицекрал на Мексико Антонио де Мендоса като подарък за испанския крал Карл V. Мендоса е бил популярен най-вече по време на управлението си и е помогнал да се контролира изграждането на много пътища, мостове и акведукти. Той създава и първата печатница в Новия свят, която отпечатва книги и документи на испански и науатъл. 

Кодексът е съвестно написан под ръководството на испанските служители в Мексико сити заедно с няколко ацтекски писари и художници. След като е завършен, той е наречен на името на Мендоса като първия му известен собственик. 

През XVII в. Кодексът Мендоса попада в Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет и оттогава се изучава. Днес този изключителен документ се смята за един от най-важните оцелели артефакти на цивилизацията на ацтеките, а учените в областта на историята, антропологията и изкуството все още го изучават с голям интерес.

Разкрити са тайните на културата на ацтеките

Кодексът Мендоса е изкусителен прозорец към завладяващия свят на цивилизацията на ацтеките. Той се смята за един от най-важните оцелели документи от тази цивилизация по няколко причини. 

При отварянето на кодекса се получава завладяващ разказ за цивилизацията на ацтеките от самото ѝ начало до испанското завоевание. Документът съдържа подробна информация за няколко политически, социални и икономически организации на империята на ацтеките.  Той съдържа и описания на важни исторически събития, случили се по времето на създаването му. 

Кодексът е и съкровищница на информация за културата и ежедневието на ацтеките. Той включва изумителен набор от подробни илюстрации на тяхното облекло, храна, музикални инструменти, игри и много други. Тези ярки илюстрации предлагат ценни сведения за материалната култура на ацтеките и ни помагат да разберем по-добре начина им на живот. В известен смисъл този документ е като поглед към един ден от живота на ацтекския гражданин.  

Накрая, кодексът съдържа и сложни описания на религиозните вярвания и практики на ацтеките. Тези записи могат да ни помогнат да разберем по-добре религиите и традициите, които са били толкова скъпи на ацтеките. Илюстрациите в Кодекса Мендоса са наистина хипнотизиращи, тъй като предоставят живо и сложно изображение на живота, религията и културата на ацтеките, което е очарователна смесица от европейски и ацтекски изобразителни символи.

Като цяло Кодекс Мендоса е важен исторически документ, който предлага завладяващ поглед към цивилизацията на ацтеките и помага на историците да разберат по-добре народа на ацтеките и неговото уникално място в историята.

Както вече споменахме, Кодекс Мендоса е разделен на три уникални части.

В първата част на кодекса се описва произходът на ацтеките и техният грандиозен възход към властта. Авторите разказват няколко епични истории за това как ацтеките завладяват съседните племена и сключват съюзи, след като пристигат в долината на Мексико през XIII в. 

Генеалогията на много ацтекски владетели, като се започне от легендарната фигура на Хуицилопочтли и се стигне до Моктесума II , също е описана в този раздел с изтънчени подробности. В този първи раздел са отбелязани и важни исторически събития, като основаването на столицата на ацтеките Теночтитлан и построяването на няколко важни храма и други сгради.

Вторият раздел на кодекса, също толкова увлекателен, колкото и първият, представлява щателен отчет на даренията, плащани на империята на ацтеките от различните региони и народи под неин контрол. Всеки регион е придружен от снимка и описание на платения данък, както и от етническата група, която го е платила. 

Този раздел дава представа за икономиката на империята на ацтеките, както и за част от културното и географското разнообразие на регионите под контрола на ацтеките. Той също така ни разказва малко повече за отношенията, които ацтеките са имали със съседните региони. 

Третият раздел на кодекса е посветен на религиозните вярвания и практики на ацтеките. Той включва подробен календар на ацтеките , както и описания на религиозните церемонии и ритуали, които те редовно са провеждали. Също така се обсъжда ролята на жреците в ацтекското общество, различните божества, на които са се покланяли, и някои от жертвите и приношенията, които са правени на тези божества. 

Илюстрациите в този раздел са свидетелство за живото въображение на ацтеките и дават ценен поглед към техните религиозни вярвания. С тези три подробни раздела Кодексът Мендоса предлага несравним поглед към завладяващия свят на ацтеките.

Кодекс Мендоса е спираща дъха капсула на времето, която разкрива тайните на една от най-интригуващите цивилизации от миналото. Смята се, че е един от най-важните първоизточници за изучаване на цивилизацията на ацтеките, а стойността му е призната в световен мащаб, тъй като е обявен за документ на световното културно наследство от ЮНЕСКО. 

Този великолепен ръкопис е помогнал на историците да разберат по-добре народа на ацтеките и неговото място в историята, което превръща Кодекс Мендоса в основен документ за тези, които искат да изследват чудесата на миналото.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 6 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 6 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков