0

П осрещането на гости за вечеря е своеобразно изпитание за обичайно заетите домакини. От една страна къщата трябва да е безупречна, за да се почувстват гостите уютно, от друга и домакиня трябва да е спретната и лъчезарна до края на вечерта.

Но как да стане всичко това след като стопанката на къщата е прекарала часове в приготвянето на многокомпонентни ястия, с които да блесне пред гостите. Предлагаме ви няколко страхотни рецепти, които освен ефектни са и лесни за приготвяне:

Салата „Капрезе“ с ягоди

400 г ягоди
400 г бейби моцарела
50 мл студено пресован зехтин
4 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус

Ягодите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Поръсват се с накълцан босилек, поливат се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер. 

Салатата се разбърква с моцарелата и се сервира.

Макар и да не личи много все пак сме лято, затова ви предлагаме да изненадате гостите освен с вкусна храна и с свежа напитка.

Летните коктейли, които никой няма да ви откаже

Напитка с ананас и мента

1 л газирана вода
1 ананас
1/4 връзка мента
мед на вкус

Ананасът се обелва, почиства се от сърцевината и се нарязва на кубчета. Плодът се смила с ментата и меда. 

В чаши се слага лед. Сипва се от ананасовото пюре и се налива газирана вода.

5 рецепти от италианската кухня, които не знаете

Прескачаме основното и се отправяме директно към десерта, защото му трябва време да замръзне. Ако не сте от най-сръчните домакини, може да започнете с приготвянето му от предишния ден.

Пъпеш и малини с ментова гранита

500 г малини
1 пъпеш (малък, жълт)
1–2 лайма
1 връзка мента
70 г мед

Ментата, настърганата кора и изстисканият сок от един лайм, медът и 500 мл вода се пюрират в блендер (или шейкър кана). 

Получената смес се отпенва и се изсипва в подходящ съд. Прибира се във фризер и се разбърква на всеки 15–20 минути, докато замръзне. 

Пъпешът се почиства и се нарязва на кубчета с големината на малините. Чаши се пълнят с кубчета пъпеш и с малини. 

Гарнират се с ментовата гранита (скрежина).

7 лесни идеи за вечеря

Източник: ThinkStock/Guliver

За приготвянето на основното ястие са необходими 1 час и 45 мин, но по-голяма част от тях месото прекарва само във фурната – идеалното време за вас.

Печени пилешки бутчета с бял барбекю сос

12 горни пилешки бутчета
150 мл бяло вино
50 г краве масло
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
за соса:
400 г майонеза
100 г мед
200 мл ябълков оцет
1 лимон
2 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. настърган хрян
1/2 ч. л. кайенски пипер
1/2 ч. л. сушен лук
сол на вкус
за картофите:
800 г пресни картофи
200 г заквасена сметана
125 г краве масло
50 г бейби спанак
1/2 връзка леворда
сол и черен пипер на вкус

Майонезата се разбърква с настъргания хрян, ябълковия оцет, настърганата лимонова кора, сока от половината лимон, кайенския пипер, сушения лук, сол, прясно стрит в хаванче черен пипер и меда. 

Бутчетата се овкусяват със сол, черен пипер и риган и се подреждат едно до друго в тава, така че кожата да е от горната страна. 

Налива се виното. Тук-там се поставя от маслото, нарязано на малки кубчета и се пече в загрята на 160 градуса фурна до златисто – за 1 час и 30 минути. 

По време на печенето на няколко пъти се маже с барбекю соса. Картофите се измиват и се сваряват на пара. Намачкват се и се разбъркват с маслото, сметаната, нарязаните на ситно спанак и леворда, сол и черен пипер. 

Пилето се сервира с картофите и с останалия барбекю сос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Не пропускай

Обраха митницата в Благоевград
Ексклузивно

Обраха митницата в Благоевград

Преди 1 ден
Снимка: iStock
Ексклузивно

Два силни труса разлюляха Албания

Преди 4 часа
Снимка: iStock
Ексклузивно

Ужас в Кюстендил: Мъж уби съпругата си

Преди 10 часа
Daily Sabah: Турско-руския валс
Ексклузивно

Daily Sabah: Турско-руския валс

Преди 11 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини