2

Д ен преди празника, който хиляди българи отбелязват - Никулден, ви споделяме някои съвети как да се приготвите за празничната вечеря. Звездата на масата разбира се, ще е рибата и започваме с няколко рецепти.

7 традиции, които се спазват на днешния ден

Риба със зеленчуци във фолио

4-5 филета от бяла риба 
4-5 печурки 
1 стрък пресен лук 
1 домат 
4 с. л. майонеза 
черен пипер и сол на вкус  

Начин на приготвяне:

Всяко рибно филе се поставя върху леко намазнен лист алуминиево фолио. Рибата се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.

Върху майонезата се нареждат нарязаните на филийки гъби. Лукът се нарязва наситно, месестата част на домата – на ивици.

Върху всяко филе се подреждат парченца лук и ивици домат. Рибата се завива във фолиото така, че да се получи пакетче. 

Пакетчетата се поставят в тава и рибата се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Най-хубавите подправки за риба

Да сготвим за празника без къщата да замирише на риба

Никулденски рибник

Необходими продукти за 6 порции:
1  голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус

За кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Източник: ThinkStock/Guliver

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Никулден на Женският пазар (СНИМКИ)

Сьомга в тесто

500 г. филе сьомга, без кожа, почистено от кости
Сол
2 с.л. олио
2 листа бутер тесто
2 с.л. брашно
2 жълтъка

За пълнежа между филетата риба:

4 стръка праз, нарязани на ситно
Вода
1 ч.л. Сол
1 ч.л. Захар
1 ч.л. къри на прах
150-200 мл. сметана за готвене

Източник: Thinkstock

Сложете тиган с мазнина да загрее. Отрежете 4 равни парчета от рибата. Запечатайте всяко едно в тигана за по няколко секунди, като ги посолите. Извадете ги.

В същия тиган сложете праза заедно с водата, солта и захарта. Задушете го и когато водата изври добавете сметаната и кърито на прах. Изчакайте тя да заври и да направи праза леко кремообразен. Сосът трябва да е гъст- да няма водна част.

Дръпнете сместа от котлона. Вземете листовете тесто и ги разточете като използвате брашното. Върху единия лист в средата сложете едно от парчетата сьомга, отгоре от охладения кремообразен праз, а върху тях още едно парче риба. Затворете с друго парче от тестото като между двете намажете малко жълтък, който ще послужи за лепило.

След запечатването на пакетчетата намажете отново с жълтък и с лъжица направете „ Люспи“. Изпечете на 160 градуса за 40 мин. в тава с хартия за печене. Сервирайте с подходяща салата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Volvo XC40 Recharge P8 AWD е с пробег над 400 км (WLTP) и мощност от 408 к.с.
Ексклузивно

Е-колите стават все по-популярни в Европа

Преди 58 минути
Снимка: iStock
Ексклузивно

Отново силно земетресение в Турция

Преди 2 часа
Брекзит монета влиза в обръщение
Ексклузивно

Брекзит монета влиза в обръщение

Преди 4 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини