0

М инистърът на културата Боил Банов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и дипломатическият съветник на президента на Лувъра Алберто Виал откриха в Музея за история на София изложба за Аполония Понтийска с артефакти, съхранявани в България и във Франция.

 „Заедно откриваме експозицията "Аполония Понтийска“ - по стъпките на археолозите“, за която част от експонатите пристигнаха от музея "Лувър" в Париж“, каза кметът Фандъкова. Тя напомни, че не за първи път музеят е домакин на изложба от Лувъра - през 2015 г. е била представена гостуващата експозиция под наслов "Среща с египетския жрец".

Снимки от експозицията можете да видите тук:

Артефакти от Лувъра в Музея на София

Този път изложбата се фокусира върху историята на Аполония Понтийска, днешен Созопол, пречупена през призмата на археологическите проучвания на града, започнали през 1904 г. Голямата зала за временни експозиции на РИМ-София е събрала над 500 експоната от експозициите на Лувъра, на Музейния център в Созопол, на НАИМ-БАН, НИМ и РИМ-Бургас, посочи кметът.

Министър Боил Банов отбеляза, че това е поредното голямо събитие, което България прави заедно с Франция и с Лувъра. „Това е само част от много съвместни събития, които предстоят и са част от дългогодишните ни отношения“, отбеляза той. „Трябва да бъдем един същински културен център на Европа, тук трябва да влязат най-големите музеи, трябва да се съизмерим с тях“, каза Банов и допълни, че същевременно нашата култура трябва да излезе навън. „Работим върху това и едно от ключовите ни взаимоотношения в тази насока е точно с Лувъра, допълни той“.

 Алберто Виал, дипломатически съветник в Лувъра, посочи, че за първи път се представят на едно място предмети от разкопките на Аполония Понтийска, които се съхраняват във Франция - в Париж и тук, в България. Изложбата може да бъде разгледана до 10 март 2019 година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@