2

А ко Багдад днес е нарицателно за упадък и насилие в неописуем мащаб, основаването му преди 1250 години е славен крайъгълен камък в историята на градския дизайн. Нещо повече, това било забележителност за цивилизацията – родил се град, който бързо щял да се превърне в културната пътеводна звезда на света.

Противно на общоприетото схващане, Багдад е стар, но не и древен. Основан през 762 г. от н.е. от абасидския халиф ал-МансурПобедоносеца“ като ново седалище на неговата ислямска империя. В сравнение с Ниневия, Ур и Вавилон (възникнали през седмо, четвърто и трето хилядолетие пр.н.е.) той е по-скоро arriviste – новосъздаден.

Знаем много за прецизното и вдъхновяващо планиране на града благодарение на подробните записи, водени по време на неговия градеж. Там се казва, например, че когато Мансур търсел място за новата си столица, плавайки по Тигър, първоначално бил посъветван за благоприятното местоположение и климат на земи обитавани от общност от несториански монаси, които предшествали мюсюлманите в областта.

Източник: iStock

Според арабския географ и историк от девети век Якуби, автор на „Книгата на страните“, благоприятното местоположение на Тигър близо до Ефрат му дали потенциала да се превърне в „кръстопът на вселената“. По времето, когато Якуби пише, че Багдад или още известен като „града на мира“, вече се бил превърнал в център на света и столица на превъзходния Дар ал-Ислям - дом на учени пионери, астрономи, поети, математици, музиканти, историци и философи.

След като Мансур избрал мястото за бъдещата си столица, се заел с дизайна. Според записите това било изцяло дело на халифа. Под строг надзор той накарал работниците да очертаят плановете на неговия кръгъл град върху земята в редове от пепел. Перфектният кръг бил знак на почит към геометричните учения на Евклид, когото той изучавал и на когото се възхищавал. След това той разгледал план на нивото на земята, дал одобрението си и наредил да бъдат поставени памучни топки, напоени с нафта (течен петрол), по очертанията и да бъдат запалени, за да маркират там където ще бъдат масивно укрепените двойни външни стени.

На 30 юли 762 г., след като кралските астролози обявили това за най-благоприятната дата за започване на строителни работи, Мансур отправил молитва към Аллах и положил първата церемониална тухла.

Мащабът на този голям град е един от най-отличителните аспекти от историята на Багдад. С обиколка от 6,5 км., масивните тухлени стени, издигащи се от бреговете на Тигър, били отличителния белег на кръглия град на Мансур. Според учения от 11-ти век Ал Хатиб ал Багдади – чиято „История на Багдад“ е важен източник на информация за изграждането на града – всеки ред се състоял от 162 000 тухли за първата трета от височината на стената, 150 000 за втората третина и 140 000 за последната част, свързвани заедно със снопове тръстика. Външната стена била висока 24 метра, на която били изградени бойници и бастиони. Дълбок ров ограждаше периметъра на външната стена.

Хиляди архитекти и инженери, геодезисти и дърводелци, ковачи, копачи и обикновени работници били наети от цялата империя на Абасидите. Първо проучили, измерили и изкопали основите. След това, използвайки изпечените на слънце и в пещ тухли - основен строителен материал в месопотамските равнини, тъй като липсвали каменни кариери, те издигнали градските стени, подобно на крепост - тухла по тухла. Това бил най-големият строителен проект в ислямския свят: Якуби пише в своята книга, че в него са участвали 100 000 работници.

Кръглият дизайн бил изключително иновативен и спиращ дъха. „Казват, че няма друг кръгъл град във всички региони на света“, отбелязал одобрително Хатиб. Четири порти, на еднакво разстояние една от друга, на външните стени, по прави пътища водели към центъра на града. Портата Куфа на югозапад и портата Басра на югоизток се отваряли към канала Сарат – ключова част от мрежата от водни пътища, които отвеждали водите на Ефрат в Тигър и правели мястото толкова привлекателно. Шамската (сирийска) порта на северозапад водела до главния път към Анбар и през пустинята към Сирия. На североизток портата Хорасан била близо до Тигър и водела до моста с лодки.

През по-голямата част от съществуването на града, много от тези мостове, състоящи се от скифове, свързани заедно и закрепени за бреговете, били едни от най-живописните места на Багдад.

Източник: iStock

Над всяка от четирите външни порти имало пазачница. Тези над входовете на по-високата външна стена предлагали завладяващи гледки към града от едната страна, а от другата се простирали палмови гори и изумрудени полета, които ограждали водите на Тигър. Имало и голямата зала за аудиенции над портата Хорасан - особено любима на Мансур където обичал да прекарва следобедните части на деня.

Източник: iStock

Четирите прави пътя, които водели към центъра на града, били облицовани със сводести аркади, а в тях се помещавали магазини на търговци и пазари. По-малки улици излизали от тези четири главни артерии, давайки достъп до площади и къщи. Пространството между главната стена и вътрешната стена било прдназначено за жителите на града, а сърцето на Багдад Мансур запазил за своя „кралски резерват“.

Центърът на Багдад представлялвал огромно централно заграждение - може би 1981 метра в диаметър. Външните райони били запазени за дворците на децата на халифа, домовете на кралския слуги, кухните на халифа, казармите на конната охрана и други служби. В самия център бсе намирали двете най-хубави сгради в града: Голямата джамия и двореца Голдън Гейт на халифа - класически пример на съюза между светската и духовната власт. Никой освен Мансур, дори болният от подагра чичо на халифа, нямал право да язди в този централен район.

Халифът не се трогнал от протестите на чичи си и му казал, че може да бъде пренесен в централната зона на носилка, начин на придвижване запазен за жени. „Ще се засрамя от хората“, казал чичо му Иса. „Остана ли някой, от когото още може да се срамуваш?“ — язвително отвърнал халифът.

Дворецът на Мансур бил забележителна сграда простираща се на 360 000 кв. фута. Най-забележителната му част била високият 40 метра зелен купол над главната зала за аудиенции, видим от километри с фигура на конник с копие в ръка. Хатиб твърди, че фигурата се въртяла като ветропоказател, забивайки копието си в посоката, от която враговете на халифа щели да се появят. Голямата джамия на Мансур била първата в Багдад. Обхващайки невероятните 90 000 квадратни фута, той се погрижил да отдаде дължимото уважение към Аллах, като същевременно категорично предал посланието, че Абасидите са неговите най-могъщи и прочути слуги на земята.

До 766 г. Кръглият град на Мансур бил завършен. Това бил абсолютен триумф. Есеистът, ерудит и полемист от девети век ал-Джахиз не пестил хвалебствените си слова. „Виждал съм велики градове, включително такива, известни със своята издръжлива конструкция. Виждал съм градове в областите на Сирия, на византийска територия и в други провинции, но никога не съм виждал град с по-голяма височина, с по-съвършен кръг, по-надарен с превъзходни заслуги или притежаващ по-просторни порти или по-съвършени защити от Ал Заура, тоест градът на Абу Джафар ал-Мансур.“ Това, на което той особено се възхищавал, било заоблеността на града: „Сякаш е излят в калъп и след това отлят.

Източник: iStock

Последните следи от Кръглия град на Мансур са разрушени в началото на 1870 г., когато Мидхат паша, реформисткият османски управител, съборил почтените градски стени в желанието си да модернизира града.

Точно както било забранено да се влиза в центъра на града по времето на Мансур, така и през 20-ти век, вече при Саддам Хюсеин, хората отново не можели да стигнат до сърцето на Багдад под страх от смърт. По време на американската окупация от 2003 г. Багдад се превърнал в силно укрепената Зелена зона - сюрреалистична антиутопия от шест квадратни мили, в която иракчаните били до голяма степен нежелани в собствената си столица.

Днес, след 12-годишно прекъсване, Зелената зона отново е отворена за хората на града. Но както често се случва в тяхната необикновено кървава история, иракчаните откриват, че нямат за какво да се радват, защото страната им се самоунищожава. Великият град Багдад оцелява, но хората му отново са подложени на ужасно насилие.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 7 минути

Децата незабавно са били евакуирани

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 30 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 32 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 51 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 3 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо