2

Р азсекретени снимки на Близкия изток, направени от шпионски сателити по време на Студената война, разкриват стотици неизвестни досега римски крепости в пустините на Сирия и Ирак - откритие, което подсказва, че древната граница между римляните и техните врагове на изток е била място на културен обмен, а не на постоянни военни действия, съобщи „National Geographic”.

Досега изследователите знаеха за останките на едва около 100 крепости в региона, построени от римската армия главно през II и III в. сл.х., благодарение на данните от въздушни снимки, направени през 20-те и 30-те години на ХХ в. от Антоан Поадебард. Свещеникът, археолог-пионер и пилот забелязва, че останките от крепостите, които разглежда от своя двуплощник, образуват отбранителна линия, минаваща приблизително от север на юг, която според неговата теория е представлявала постоянна военна преграда срещу набезите на персите и номадските племена в региона.

За тази карта

Но разсекретените снимки, направени между 1960 и 1986 г. от американските сателити CORONA и HEXAGON, разкриват още близо 400 възможни крепости, разпределени по схема, която предполага, че те са били използвани за улесняване на керванната търговия, придвижването на войските и комуникацията в региона, а не просто като средство за отбрана.

"Представата за тези крепости като за граница между две места е очевидно погрешна", казва Джеси Касана, археолог в колежа "Дартмут" и водещ автор на изследване на Дартмут за откритията на шпионски сателити и тяхното значение за древната история, публикувано днес в списание Antiquity.

"Те не изглеждат като стена, предназначена да пази хората", отбелязва Касана. "Изглеждат така, сякаш са поставени, за да улесняват движението."

Шпионски сателити от Студената война

В своята забележителна книга от 1934 г. La trace de Rome dans le désert de Syrie ("Останките от Рим в сирийската пустиня") отец Пойдебард определя местата на 116 римски крепости, които според него се намират по границата с персийската държава, управлявана от партите до 224 г., а по-късно от сасанидите. Той предполага, че фортовете са следвали военен път, наречен Strata Diocletiana (Пътят на Диоклециан), който е бил построен през Сирия по време на управлението на този император в края на III век.

Но Касана казва, че това, което е изглеждало като отбранителна линия, всъщност е плод на пристрастие към откритията и въпреки че пионерската работа на Пойдебард е безценна за поколения археолози и историци, тя не отразява истинското състояние на границата.

"Ако беше летял навсякъде с биплана си, щеше да открие много повече крепости - но по онова време не е имал възможност или технология да го направи", отбелязва археологът.

Тази технология се появява едва през 1960 г., когато САЩ започват полетите на шпионския сателит CORONA. Програмата работи до 1972 г. и се състои от 130 спътника, внимателно синхронизирани, за да правят подробни снимки над обекти от военен интерес; още 19 спътника са изстреляни по програмата HEXAGON, която продължава до 1986 г. От спътниците се изхвърлят контейнери с филми, които падат обратно на Земята и се събират в Тихия океан от американските военни.

Някои от тях са били изгубени, но тези, които са били намерени от самолети на USAF, са включвали снимки на територията, покрита тридесет години по-рано от Поидебард - казва Касана. Снимките CORONA са разсекретени от САЩ през 1995 г., а HEXAGON - през 2019 г.

Изчезваща граница

Тези шпионски сателитни снимки, заснети в Близкия изток преди половин век, сега предоставят на археолозите уникален запис за това как някога е изглеждал теренът в региона. Много от археологическите останки, идентифицирани на снимките, оттогава са изчезнали с бързото разрастване на градовете, изграждането на водохранилища и бича на конфликтите.

През няколкото десетилетия между въздушните проучвания на Пойдебард и снимките от Студената война също са настъпили значителни промени: От 116-те римски крепости, идентифицирани от биплана, само 38 могат да бъдат открити на сателитните снимки, казва Касана.

Тези 38 крепости обаче позволиха на изследователите от колежа "Дартмут" да фиксират изходните данни от проучването на Пойдебард. След това те сканират ръчно повече от 2000 снимки от сателитите и идентифицират повече от 10 000 възможни археологически обекта на площ от 300 000 квадратни мили; след това те са сведени до 396 обекта, които вероятно са римски крепости, въз основа на правилата за размер и форма, установени от Пойдебард. Много от тях са квадратни и дълги между 160 и 330 фута от всяка страна, но някои са много по-големи.

Новото разпределение на фортовете е много по-различно от това на Пойдебард, който описва линия от структури по протежение на Strata Diocletiana, простираща се от Дамаск и Босра в югозападната част на Сирия до Нисибис (съвременен Нусайбин) на турската граница.

Екипът на Касана е идентифицирал крепости далеч на изток от Strata Diocletiana, близо до иракския град Мосул на река Тигър; далеч на запад, около сирийския град Алепо; и особено в западната част на сирийския регион Джазира - изключително сух регион с малко източници на повърхностна вода. Вместо фиксирана граница, насочена на изток, много от крепостите изглежда образуват мрежи между Западна Сирия и река Тигър, което подсказва на Касана, че те са поддържали търговски кервани и комуникации в региона, както и отбранителни военни функции.

"Разпределението беше истински шок", казва Касана. "Бях израснал с мисълта, че крепостите образуват линия на границата, но това не е така."

Край на една империя

Новооткритите крепости предоставят все повече доказателства в полза на теорията, че източната граница на Рим - някога разглеждана като статична, укрепена бариера срещу набезите на персите и номадите - вместо това е била динамичен регион с различни крепости, заемани по различно време, и търговски кервани, често пресичащи региона в двете посоки.

Археологът Роко Палермо от Bryn Mawr College, който не е участвал в проучването, казва, че шпионските сателитни снимки са се превърнали в жизненоважен ресурс за изследователите и тяхното подробно разглеждане е изключително важно постижение.

"Това изследване прилага нова техника за оценка на разпределението на крепостите и доказва, че то е следвало сложна динамика като търговията", казва той.

Палермо обяснява, че източната граница на Рим е била различна от останалите, където империята се е сблъсквала само с "варварите" от другата страна. Но на изток Рим се сблъсква с персите - организирана империя с добре обучена армия. Граничният регион е бил допълнително "буфериран" от номадски племена, които често са действали като посредници на големите сили, казва той.

"Това е бил сложен и екологично уязвим регион, в който номадските племена са били неразделна част от търговията и културните срещи", добавя Палермо.

Някои от новооткритите обекти са предназначени за бъдещи археологически проучвания на място, но други се намират в активни военни зони, забранени за изследователи.

Археологът Лидевийде де Йонг от Университета в Гронинген, Нидерландия, който също не е участвал в проучването, казва, че изследването показва и огромния потенциал на въздушната фотография и сателитните изображения за изучаване на древните пейзажи.

Проучването "се фокусира върху регион, в който възможностите за археологически разкопки са ограничени", независимо дали поради политическа нестабилност, съвременно развитие на ландшафта или икономически кризи, отбелязва тя.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 27 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 41 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области