5

П ерсоналът на лондонския хотел "Савой" е свикнал с взискателното и скандално поведение на богатите си клиенти, но за двойката, отседнала в апартамент 41, се е говорило много. През 1923 г. смесените расови двойки са били необичайни, особено в разкошната обстановка на хотел "Савой", така че бляскавата парижанка и нейният египетски съпруг биха предизвикали вълнение дори и без яростните си скандали.

Веднъж по време на обяд двойката, принц Али Фахми и съпругата му Маргарита, се скарали толкова шумно, че ръководителят на оркестъра на "Савой" се намесил, след което Маргарита драматично изкрещяла: "Съпругът ми ще ме убие след 24 часа."

Всъщност принц Али Фами е намерен по-късно мъртъв в локва кръв.

Същата вечер, след като двойката се върнала от оперета - по ирония на съдбата "Веселата вдовица" - те отново започнали да си крещят по време на вечеря. Маргарита вдигнала бутилка вино и заплашила да я разбие по главата на Али. "Ако го направиш - изръмжал той, - ще ти направя същото".

Най-абсурдните конспирации за британското кралско семейство

Той излязъл от хотела и се върнал в 2:00 часа през нощта, след което от апартамента им се чули викове. Двойката излязла в коридора, заедно с кучето на Маргарита, и се сблъскала с Джон Бийти, нощният портиер.

Бийти отишъл да извика нощния управител, но когато завил зад ъгъла, чул три изстрела - и се върнал обратно, за да намери Али, повален на стената в локва кръв, със зейнала дупка в черепа.

Маргарита държала пистолет, който хвърлила на пода, крещейки на френски: "Какво да правя? Застрелях го!

Когато принцесата била арестувана и отведена в затвора Холоуей, изглеждало очевидно, че ще бъде осъдена за убийство и обесена. Но е невероятно, че въпреки ужасяващите обстоятелства, тя е оправдана.

Защо? Изглежда, че Маргарита е дължала живота и свободата си на намесата на кралското семейство, за да защити репутацията на бившия си любовник, бъдещият Едуард VIII.

.
Източник: Getty images/ iStock

Докато Бъкингамският дворец се подготвя за последната случка около един съвременен проблемен принц - мемоарите на принц Хари ще излязат на книжния пазар на 10 януари - преди век кралските особи е трябвало да се справят с последствията от действията на друг малко избухлив млад принц, чийто любовен живот заплашва да потопи кралското семейство в скандал.

В книгата си за случая, озаглавена "Принцът, принцесата и перфектното убийство", бившият адвокат Андрю Роуз убедително доказва, че придворните са заговорничили със съдебната власт, за да осигурят съдебна грешка и да защитят принц Едуард.

Тази необикновена намеса се корени в Първата световна война, когато Едуард - известен на приятелите и семейството си като Дейвид - е щабен офицер във Франция.

Неговите колеги офицери са твърдо решени принцът, който тогава е на 20 години, да се възползва от възможността да бъде във Франция, за да осъществи първия си сексуален контакт. Те го отвеждат в публичен дом, където проститутка на име Полет го лишава от девствеността му.

От този момент нататък Едуард е обсебен от секса. Няколко месеца по-късно, по време на отпуск в Париж, той се запознава с 24-годишната Маргарита и е запленен.

Дъщеря на таксиметров шофьор и чистачка, тя забременява още като тийнейджърка, докато работи като домашна прислужница. Бебето ѝ е отгледано на друго място и Маргарита се обръща към проституцията, за да оцелее в Париж. Привлекателна красавица със съблазнителни маниери, тя скоро излиза от публичния дом от висока класа и вече притежава подготвката да стане успешна куртизанка, добре обучена в изкуството на спалнята.

Снимана е с конски камшик и скоро се прочува като доминатриса. Богати любовници я обсипват с бижута и пари, а успехът ѝ позволява да живее в голям апартамент с прислуга.

С избухването на войната, Париж се превръща в притегателно място за англичаните от висшата класа, които са в отпуск от фронта, сред които са богатият херцог на Уестминстър и неговият адютант Ърнест Болд. Маргарита, която вече се нарича Маги, забавлява и двамата господа и именно херцогът я запознава с принц Едуард, когато той идва в Париж в отпуск през април 1917 г.

През следващите 18 месеца Едуард и Маргарита са любовници, като се срещат винаги, когато той може да избяга в Париж, където пият шампанско и той я вози в своя Rolls-Royce.

По време на аферата им той пише 20 изключително недискретни писма до Маргарита - "Mon Bébé" - в които критикува баща си Джордж V. Тя му изпраща не само писма, но и еротична литература.

Когато Едуард прекъсва връзката, за да се съсредоточи върху новата си английска любовница, омъжената Фреда Дъдли Уорд, той я моли да унищожи писмата му, но тя не го прави. Вместо това Маргарита започнала да го изнудва.

Огорчен, Едуард казва на своя коняр Джоуи Лег: "Страхувам се, че тя е от типа "100 000 паунда или нищо". Това била огромна сума, равняваща се на повече от 9 милиона паунда днес.

Но изведнъж заплахите за изнудване спират: Маргарита се омъжва за богат мъж. Въпреки това тя е достатъчно хитра, за да запази писмата на принца.

Скоро Маргарита открива, че брачният живот не ѝ допада. Двамата се развеждат и тя се връща към живота си на куртизанка.

През 1922 г. тя се запознава с младия египетски плейбой принц Али Фахми, мултимилионер. Въпреки че формално не е принц, той е приказно богат и, обсебен от нея, я обсипва с диаманти. Двамата се женят в Кайро в началото на 1923 г., след като Маргарита приема исляма.

История: коледните картички на британското кралско семейство

Но бракът бързо се влошава и когато пристигат в Лондон през юли за летния сезон, Маргарита често е виждана със синини, а Али - с одраскано лице.

В хотел "Савой" тя извиква лекар, който ѝ поставя диагноза хемороиди - състояние, предизвикано, според нея, от настояването на съпруга ѝ за "неестествен полов акт". Операцията за отстраняването им била насрочена за 11 юли, но в ранните часове на този ден се стигнало до стрелбата.

Маргарита е арестувана, но не и преди да се преоблече от окървавената си рокля Chanel. Али е откаран в болница, но часове по-късно умира.

Когато новината за ареста на Маргарита става публично достояние, кралското семейство изпада в паника. Ако обвинението използваше мръсното ѝ минало, за да я представи като интригантка, способна на убийство, репутацията на принца на Уелс щеше да бъде повлечена в калта.

Разкритията, че е пил шампанско с парижка проститутка, докато войниците са страдали в окопите, щяха да бъдат изключително вредни. Ърнест Болд, бившият ѝ любовник, е изпратен в затвора Холоуей, където се предполага, че е сключил сделка с нея.

Авторът Андрю Роуз смята, че Маргарита се е съгласила да предаде писмата на принца в замяна на гаранция, че няма да се споменава за това разгулно минало.

Маргарита надлежно урежда изпращането на компрометиращите писма в Лондон, където самият Едуард гарантира за тяхната автентичност. След това той е изпратен на посещение в Канада за времето на съдебния процес.

Въпреки че няма официални документи, които да потвърждават тази теория - неудобните кралски тайни често се изнасят от архивите - има едно разкриващо писмо от лорд Кързън, министър на външните работи.

Какво научихме от сериала "Хари и Меган"?

На 9 септември, в навечерието на съдебния процес срещу Маргарита в Олд Бейли, той пише на съпругата си Грейс: "Скъпо мое момиче, Онзи ден в Лондон чух една новина, която може да те развесели. Френското момиче, което застреля своя така наречен египетски принц и ще бъде съдено за убийство, е фантазьорката, която е била "храненица" на принца в Париж по време на войната ... и те ужасно се страхували, че може да го завлекат.

Късмет е, че той заминава за Канада и името му било скрито.

Съдебният процес бил сензация. Плачейки престорено, Маргарита твърдяла, че е спала със зареден пистолет "Браунинг" под възглавницата си в случай на крадци на бижута и че е застреляла Али от страх за живота си, когато той се е обърнал срещу нея, след като е поискала развод.

В действителност обаче тя го е простреляла три пъти в гърба, докато си е играл с кучето им.

Адвокатът на Маргарита я описва като "бедна, нещастна жена", жертва на насилствен "ориенталски" съпруг, който не само е бисексуален (адвокатът й лукаво намеква за сексуална връзка между Али и неговия секретар), но и я принуждава към неестествени сексуални практики.

Не се споменава нищо за изменчивото поведение на самата Маргарита, освен че се признава, че тя "не е имала строг морал".

Заигравайки се с расовите предразсъдъци на съдебните заседатели, той ги призова да "отворят портата и да пуснат тази западна жена да се върне обратно в светлината на голямото западно слънце на Бога".

Междувременно съдията явно е повлиял на съдебните заседатели, като нарича сексуалното поведение на Али "шокиращо, отвратително и гадно... жестоко и отвратително деяние".

Съдебните заседатели оправдават Маргарита и тя се връща в Париж, където се опитва да предяви претенции към състоянието на Али. Семейството му, разстроено от насилствената смърт на Али, успява да предотврати това, така че Маргарита просто продължава живота си на куртизанка.

Що се отнася до Едуард, той продължил да преследва неподходящи жени. В крайна сметка прикриването на репутацията му се оказва безрезултатно, тъй като 13 години по-късно той се отказва от короната си в името на друга манипулативна и доминираща жена: Уолис Симпсън.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Алла Пугачова

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 1 минута

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 20 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 3 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 3 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът