5

П ерсоналът на лондонския хотел "Савой" е свикнал с взискателното и скандално поведение на богатите си клиенти, но за двойката, отседнала в апартамент 41, се е говорило много. През 1923 г. смесените расови двойки са били необичайни, особено в разкошната обстановка на хотел "Савой", така че бляскавата парижанка и нейният египетски съпруг биха предизвикали вълнение дори и без яростните си скандали.

Веднъж по време на обяд двойката, принц Али Фахми и съпругата му Маргарита, се скарали толкова шумно, че ръководителят на оркестъра на "Савой" се намесил, след което Маргарита драматично изкрещяла: "Съпругът ми ще ме убие след 24 часа."

Всъщност принц Али Фами е намерен по-късно мъртъв в локва кръв.

Същата вечер, след като двойката се върнала от оперета - по ирония на съдбата "Веселата вдовица" - те отново започнали да си крещят по време на вечеря. Маргарита вдигнала бутилка вино и заплашила да я разбие по главата на Али. "Ако го направиш - изръмжал той, - ще ти направя същото".

Най-абсурдните конспирации за британското кралско семейство

Той излязъл от хотела и се върнал в 2:00 часа през нощта, след което от апартамента им се чули викове. Двойката излязла в коридора, заедно с кучето на Маргарита, и се сблъскала с Джон Бийти, нощният портиер.

Бийти отишъл да извика нощния управител, но когато завил зад ъгъла, чул три изстрела - и се върнал обратно, за да намери Али, повален на стената в локва кръв, със зейнала дупка в черепа.

Маргарита държала пистолет, който хвърлила на пода, крещейки на френски: "Какво да правя? Застрелях го!

Когато принцесата била арестувана и отведена в затвора Холоуей, изглеждало очевидно, че ще бъде осъдена за убийство и обесена. Но е невероятно, че въпреки ужасяващите обстоятелства, тя е оправдана.

Защо? Изглежда, че Маргарита е дължала живота и свободата си на намесата на кралското семейство, за да защити репутацията на бившия си любовник, бъдещият Едуард VIII.

.
Източник: Getty images/ iStock

Докато Бъкингамският дворец се подготвя за последната случка около един съвременен проблемен принц - мемоарите на принц Хари ще излязат на книжния пазар на 10 януари - преди век кралските особи е трябвало да се справят с последствията от действията на друг малко избухлив млад принц, чийто любовен живот заплашва да потопи кралското семейство в скандал.

В книгата си за случая, озаглавена "Принцът, принцесата и перфектното убийство", бившият адвокат Андрю Роуз убедително доказва, че придворните са заговорничили със съдебната власт, за да осигурят съдебна грешка и да защитят принц Едуард.

Тази необикновена намеса се корени в Първата световна война, когато Едуард - известен на приятелите и семейството си като Дейвид - е щабен офицер във Франция.

Неговите колеги офицери са твърдо решени принцът, който тогава е на 20 години, да се възползва от възможността да бъде във Франция, за да осъществи първия си сексуален контакт. Те го отвеждат в публичен дом, където проститутка на име Полет го лишава от девствеността му.

От този момент нататък Едуард е обсебен от секса. Няколко месеца по-късно, по време на отпуск в Париж, той се запознава с 24-годишната Маргарита и е запленен.

Дъщеря на таксиметров шофьор и чистачка, тя забременява още като тийнейджърка, докато работи като домашна прислужница. Бебето ѝ е отгледано на друго място и Маргарита се обръща към проституцията, за да оцелее в Париж. Привлекателна красавица със съблазнителни маниери, тя скоро излиза от публичния дом от висока класа и вече притежава подготвката да стане успешна куртизанка, добре обучена в изкуството на спалнята.

Снимана е с конски камшик и скоро се прочува като доминатриса. Богати любовници я обсипват с бижута и пари, а успехът ѝ позволява да живее в голям апартамент с прислуга.

С избухването на войната, Париж се превръща в притегателно място за англичаните от висшата класа, които са в отпуск от фронта, сред които са богатият херцог на Уестминстър и неговият адютант Ърнест Болд. Маргарита, която вече се нарича Маги, забавлява и двамата господа и именно херцогът я запознава с принц Едуард, когато той идва в Париж в отпуск през април 1917 г.

През следващите 18 месеца Едуард и Маргарита са любовници, като се срещат винаги, когато той може да избяга в Париж, където пият шампанско и той я вози в своя Rolls-Royce.

По време на аферата им той пише 20 изключително недискретни писма до Маргарита - "Mon Bébé" - в които критикува баща си Джордж V. Тя му изпраща не само писма, но и еротична литература.

Когато Едуард прекъсва връзката, за да се съсредоточи върху новата си английска любовница, омъжената Фреда Дъдли Уорд, той я моли да унищожи писмата му, но тя не го прави. Вместо това Маргарита започнала да го изнудва.

Огорчен, Едуард казва на своя коняр Джоуи Лег: "Страхувам се, че тя е от типа "100 000 паунда или нищо". Това била огромна сума, равняваща се на повече от 9 милиона паунда днес.

Но изведнъж заплахите за изнудване спират: Маргарита се омъжва за богат мъж. Въпреки това тя е достатъчно хитра, за да запази писмата на принца.

Скоро Маргарита открива, че брачният живот не ѝ допада. Двамата се развеждат и тя се връща към живота си на куртизанка.

През 1922 г. тя се запознава с младия египетски плейбой принц Али Фахми, мултимилионер. Въпреки че формално не е принц, той е приказно богат и, обсебен от нея, я обсипва с диаманти. Двамата се женят в Кайро в началото на 1923 г., след като Маргарита приема исляма.

История: коледните картички на британското кралско семейство

Но бракът бързо се влошава и когато пристигат в Лондон през юли за летния сезон, Маргарита често е виждана със синини, а Али - с одраскано лице.

В хотел "Савой" тя извиква лекар, който ѝ поставя диагноза хемороиди - състояние, предизвикано, според нея, от настояването на съпруга ѝ за "неестествен полов акт". Операцията за отстраняването им била насрочена за 11 юли, но в ранните часове на този ден се стигнало до стрелбата.

Маргарита е арестувана, но не и преди да се преоблече от окървавената си рокля Chanel. Али е откаран в болница, но часове по-късно умира.

Когато новината за ареста на Маргарита става публично достояние, кралското семейство изпада в паника. Ако обвинението използваше мръсното ѝ минало, за да я представи като интригантка, способна на убийство, репутацията на принца на Уелс щеше да бъде повлечена в калта.

Разкритията, че е пил шампанско с парижка проститутка, докато войниците са страдали в окопите, щяха да бъдат изключително вредни. Ърнест Болд, бившият ѝ любовник, е изпратен в затвора Холоуей, където се предполага, че е сключил сделка с нея.

Авторът Андрю Роуз смята, че Маргарита се е съгласила да предаде писмата на принца в замяна на гаранция, че няма да се споменава за това разгулно минало.

Маргарита надлежно урежда изпращането на компрометиращите писма в Лондон, където самият Едуард гарантира за тяхната автентичност. След това той е изпратен на посещение в Канада за времето на съдебния процес.

Въпреки че няма официални документи, които да потвърждават тази теория - неудобните кралски тайни често се изнасят от архивите - има едно разкриващо писмо от лорд Кързън, министър на външните работи.

Какво научихме от сериала "Хари и Меган"?

На 9 септември, в навечерието на съдебния процес срещу Маргарита в Олд Бейли, той пише на съпругата си Грейс: "Скъпо мое момиче, Онзи ден в Лондон чух една новина, която може да те развесели. Френското момиче, което застреля своя така наречен египетски принц и ще бъде съдено за убийство, е фантазьорката, която е била "храненица" на принца в Париж по време на войната ... и те ужасно се страхували, че може да го завлекат.

Късмет е, че той заминава за Канада и името му било скрито.

Съдебният процес бил сензация. Плачейки престорено, Маргарита твърдяла, че е спала със зареден пистолет "Браунинг" под възглавницата си в случай на крадци на бижута и че е застреляла Али от страх за живота си, когато той се е обърнал срещу нея, след като е поискала развод.

В действителност обаче тя го е простреляла три пъти в гърба, докато си е играл с кучето им.

Адвокатът на Маргарита я описва като "бедна, нещастна жена", жертва на насилствен "ориенталски" съпруг, който не само е бисексуален (адвокатът й лукаво намеква за сексуална връзка между Али и неговия секретар), но и я принуждава към неестествени сексуални практики.

Не се споменава нищо за изменчивото поведение на самата Маргарита, освен че се признава, че тя "не е имала строг морал".

Заигравайки се с расовите предразсъдъци на съдебните заседатели, той ги призова да "отворят портата и да пуснат тази западна жена да се върне обратно в светлината на голямото западно слънце на Бога".

Междувременно съдията явно е повлиял на съдебните заседатели, като нарича сексуалното поведение на Али "шокиращо, отвратително и гадно... жестоко и отвратително деяние".

Съдебните заседатели оправдават Маргарита и тя се връща в Париж, където се опитва да предяви претенции към състоянието на Али. Семейството му, разстроено от насилствената смърт на Али, успява да предотврати това, така че Маргарита просто продължава живота си на куртизанка.

Що се отнася до Едуард, той продължил да преследва неподходящи жени. В крайна сметка прикриването на репутацията му се оказва безрезултатно, тъй като 13 години по-късно той се отказва от короната си в името на друга манипулативна и доминираща жена: Уолис Симпсън.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две леки земетресения бяха регистрирани у нас

Две леки земетресения бяха регистрирани у нас

България Преди 3 минути

Те са станали в събота вечер, трус е имало и в Гърция, близо до границата с България

Авария евакуира повече от 200 миньори в Русия

Авария евакуира повече от 200 миньори в Русия

Свят Преди 15 минути

Инцидентът е станал на дълбочина от 190 метра в мината "Обуховская"

Заради заснемане с телефон: Анулираха вота в една от секциите в Брюксел

Заради заснемане с телефон: Анулираха вота в една от секциите в Брюксел

Свят Преди 59 минути

Застъпник без отличителен знак на една от политическите партии "координирал" хора в попълването на декларации и гласуване

МВР с последна информация за изборната обстановка в страната

МВР с последна информация за изборната обстановка в страната

България Преди 1 час

Има ли данни за сериозни нарушения?

.

Приключи гласуването в секциите в Нова Зеландия

България Преди 1 час

Зад граница българските граждани ще гласуват в 737 секции в 61 държави

Заради проблем с машината: Асен Василев успя да гласува от третия път

Заради проблем с машината: Асен Василев успя да гласува от третия път

България Преди 1 час

На тези избори има доста повече проблеми с машините в сравнение с миналите, отбеляза той

Италия ще санкционира употребата на английски думи

Италия ще санкционира употребата на английски думи

Свят Преди 1 час

Неспазването им може да доведе до налагане на глоби в размер от 5 000 евро до 100 000 евро

Не допуснаха избирател да гласува в Благоевград заради счупена лична карта

Не допуснаха избирател да гласува в Благоевград заради счупена лична карта

България Преди 2 часа

Три машини в общините Гърмен, Благоевград и Сандански са спрели работа

Ще се продължи ли застудяването

Времето в началото на април: Ще продължи ли застудяването

България Преди 2 часа

Какво време ни очаква на старта на новия месец

Проверяват сигнали за купуване на гласове в Монтанско

Проверяват сигнали за купуване на гласове в Монтанско

България Преди 2 часа

По време на предизборната кампания в областта бяха образувани 11 досъдебни производства

Как гласува президентът Румен Радев

Как гласува президентът Румен Радев

България Преди 2 часа

Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, отбеляза той

Заради словесни нападки: Отстраниха секретар на СИК във Велинград

Заради словесни нападки: Отстраниха секретар на СИК във Велинград

България Преди 3 часа

От началото на изборния ден в РИК- Пазарджик са постъпили общо четири жалби

Гълъб Донев

Донев: Гласувах за това избирателите и избраните да са от една и съща страна

България Преди 3 часа

Апелирам към избирателите да гласуват, не е страшно, каза служебният премиер

Вицепрезидентът Илияна Йотова предпочете машинното гласуване

Вицепрезидентът Илияна Йотова предпочете машинното гласуване

България Преди 3 часа

Гласувах за това да преодолеем политическата криза, каза тя

Как гласува Мая Манолова

Как гласува Мая Манолова

България Преди 3 часа

Гласувах за висок стандарт и прогрес, заяви тя

Пороен дъжд предизвика наводнение в Сидни, очакват се още валежи

Пороен дъжд предизвика наводнение в Сидни, очакват се още валежи

Свят Преди 3 часа

Службите за оказване на помощ са получили 50 обаждания от местни жители, главно за поставяне на чували с пясък с цел предпазване на имотите