0

Н а всеки месец или два, колекция от предмети се показва на прозореца на вратата на 31 Ginger Alley в Базел, Швейцария. В началото на 2019 г. темата беше Париж или по-точно Айфеловата кула: снежно кълбо, направено от пластмаса, заедно с малък Монмартър и малка Айфелова кула. През декември 2018 г. на витрината бяха изложени фигурки на влъхви. 5 месеца преди това имаше различни видове игли за плетене, оцветени в зелено.

Всички тези художествени изложби на различни теми са част от експозицията на музея Pants Pocket. За да видите прозореца не необходимо да плащате за входен билет, но и влизането в музея също е забранено. Целият музей се помещава в прозорец с размери 60 на 60 см., на вратата на 600-годишната къща на Дагмар и Матиас Вергеат, която се намира на малка странична уличка в старата част на град Базел, Швейцария. Семейство Вергеат поддържа най-малкия музей в Швейцария в продължение на вече 24 години. И въпреки че голям брой от експонатите са част от от личната колекция от сувенири на семейството, музеят е отворен за сътрудничество и с други хора, които притежават интересна колекция от най-малко 30 предмета. Страстта на Дагмар да колекционира сувенири я преследва през целия й живот, като още съвсем малка събрала колекция швейцарски звънци.

„Обичам да колекционирам, защото не обичам да изхвърлям неща“, споделя тя.

И ако надникнете в стаята зад вратата на Pants Pocket Museum, това твърдение става очевиден факт. Там ще намерите безброй предмети, покриващи стените, окачени на тавана и поставени във витрини. Запушалки за бутилки с гравирани лица са обградени от ръчни часовници. Ще намерите също поставки за яйца, различни модели слънчеви очила, изработени от пластмаса, кубчета на Рубик, телевизори играчки и личната колекция от звънчи на Дагмар, която тя започва да събира, когато е още малко момиченце. Стаята, сега пълна с колекционерски предмети, първоначално е била спалня на най-голямата дъщеря на семейство Вергеат. Когато тя се изнесла, съпрузите решили да я превърнат в стая за колекции. Въпреки че Дагмар все още не е каталогизирала колекцията си, тя изчислява, че възлиза на около хиляда.

„Всеки отделен предмет всъщност не струва много, но всички заедно правят една страхотна картина“, казва Дагмар.

През 1995 г. обаче хора, които искали да станат свидетели на тази „невероятна картина“, започнали да лазят по нервите на Дагмар. Тя разказва как много туристи изкачват стълбите на Ginger Alley почти ежедневно, откакто тя и съпругът й се преместили в къщата през 1986 г., която си има известна история: първата акушерка на Базел е живяла именно там - на номер 31. Често туристите спират отвън, за да разгледат фасадата на сградата - правоъгълници с рисунки и избледнели черни кръгове обхващат шестетажната къща, което я отличава от останалите – бели и полудървени.

Близо до прозорците на третия етаж, точно под гредите отделящи горните етажи, ще видите картина на Свети Христофор, носещ бебето Исус. Въпреки че повечето туристи се впечатляват и гледат Св. Кристофър, има и такива, които просто не могат да устоят на изкушението да се вгледат отвъд прозорците на приземния етаж на къщата.

Вместо завеси, които да спират любопитните погледи да нахлува в стаята за колекции двойката избра да изгради витрина, пригодена за прозореца на вратата. Дагмар първоначално се опитала да използва витрината си за продажба на стари карнавални маски, кънки за лед и други подобни вещи. Никой обаче не се интересувал от тези неща и тя решила да изложи една от колекциите си на витрината. „Първата експозиция беше с чаши за шнапс“, казва тя. „Оставихме ги за три, четири, пет месеца и след това си помислихме: „Скучно е винаги да стои едно и също нещо.“ Така двойката започнала да редува нещата, които излага на прозореца си. И тъй като по-голямата част от изложените предмети могат да се поберат в джоба, те нарекли мястото „Джобен музей“ (Pants Pocket Museum).

Близо 6 месеца по-късно хората започнали да звънят на вратата им да питат дали могат да представят личните им колекции. В началото били представени много колекции на животински теми, като слонове, гумени патици, магарета. „За съжаление не съм записала всичко“, казва Дагмар. „Кой би предположил, че тази идея ще продължи да съществува повече от 20 години?“ Понастоящем хората, които искат да покажат своите лични колекции, изпращат на Дагмар имейл със снимки на своите предмети. Веднъж одобрени тези хора трябва й предадат около 50 артикула, от които тя ще избере между 30 и 35, за да ги помести в музея.

Колекционери от Цюрих и Германия пътуват заедно със своите напръстници, покемони, порцеланови обувки и малки бутилки за парфюми. Дагмар си спомня как отказала на един човек:

„Той колекционираше презервативи и... вибратори. Той донесе всички тези глупости и се наложи да откажа“.

Освен, че е куратор на най-малкия музей, Дагмар е служител на непълно работно време в офис, баба, градинар, скиор и управител на бистро в задната част на дома им по време на сезона на карнавала.

В допълнение към това, организира часове за коктейли и специални вечери. Събитията са за до 8 гости и се състоят в кабинета на чудесата - стаята за колекции, точно зад Pocket Museum. Съпругът на Дагмар, Матиас, преди е бил художник на фенери и маски за карнавалите в Базел, които са идентични с тези в Ню Орлиънс. Днес той насочва артистичните си способности към дейностите на съпругата си, като също е част от проектирането, разработването и създаването на експозиции за Pocket Museum. „Аз съм ръководител, а той творчески директор“, казва Дагмар.

Двойката обаче спира попълването на личната си колекция, тъй като вече не им достига място. „Намирам радост в старите, красиви неща“, казва Дагмар.

„Ако имах повече място, щях да имам много, много, много повече.“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 41 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия