2

И зминалата 2020 бе трудна година. Пандемията Covid-19 изправи милиони хора по света пред скръб, стрес, финансови затруднения, загуба на работа и изолация. Новогодишните празници вече са зад нас и предстоят дълги зимни месеци, които дори без пандемия могат да доведат всеки до депресия и униние.

Водещи британски експерти по психично здраве обаче твърдят, че има много неща, които можем да правим, за да избегнем подобни състояния. Ето някои от тях, представени от Би Би Си:

Движете се

През зимата често не ви се излиза навън за разходка или спорт. Лекарите и експертите обаче са единодушни, че това е чудесен начин да повдигнете настроението си. Умовете и телата ни са неразривно свързани, казва Брандън Стъбс от Кралския колеж в Лондон. Физическата активност задейства освобождаването на ендорфини, хормони на щастието, в кръвта, като по този начин облекчава болката и създава усещане за цялостно удовлетворение и благополучие. Изследванията на Стъбс също показват, че упражненията увеличават електрическата активност в областите на мозъка, отговорни за емоциите. Активният начин на живот е от съществено значение за подобряване на психичното здраве, обяснява той.

Когато игнорираме физическите упражнения, се увеличава риска от тревожност и депресия. Движението помага да се синтезират протеини от групата на невротрофините, свързани с активността на невроните, което е от ключово значение за нормалната функция на мозъка.

„Те (невротрофините) могат да се сравнят с тор за мозъка, който помага да се регенерира“, обяснява Брандън Стъбс. Не е нужно да прекарвате часове в джогинг или да тренирате до изтощение - дори десет минути са достатъчни, за да усетите разликата. „Всяка дейност, която води до ускоряване на пулса и дишането, е подходяща, например бързо ходене, градинарство или каране на колело“, добавя ученият.

Избягвайте да мислите за неприятни неща

Според професора по психология в Оксфордския университет Дженифър Уайлд едно от най-полезните житейски умения, което трябва да развием, е способността да не зацикляме върху проблемите. Негативните мисли просто трябва да бъдат изхвърлени от главата.

Хората често са склонни да се фиксират върху негативното, превъртайки неблагоприятни обстоятелства в главите си. Професор Уайлд има няколко прости съвета. „Ако мислите за неприятна ситуация повече от 30 минути, тогава сте в омагьосан кръг и е време да спрете“, казва тя.

Вместо да мислите колко сте зле, трябва да преминете към намиране на конкретно решение. Така че спрете и се запитайте какво точно можете да направите, за да разрешите този проблем. Никой не казва, че е лесно. Насочването на мислите в различна посока не е лесно и изисква определени умения. Някои препоръчват физическата активност за „превключване“, но във всички случаи се изисква упоритост, за да усвоите това умение.

Да се вълнуваме и да се притесняваме е нормално, но трябва да помним, че повечето от притесненията ни никога не се реализират. Едно проучване на пациенти с тревожни разстройства показа, че реалните проблеми представляват около една десета от списъка с опасения на пациентите. Чувството на безпокойство е продукт на еволюцията. Настроени сме така, че да предвидим опасности, които иначе биха могли да доведат до сериозни наранявания или дори смърт. "Ще се почувствате много по-спокойни, ако осъзнаете, че прекалявате с негативното мисленето, спрете и се съсредоточете върху фактите."

Източник: iStock/Getty Images

Поставете си нова цел

„Поставете си нова цел, това наистина може да помогне да преживеете тежък период в живота“, казва невробиологът Дин Барнет. Това може да е овладяване на чужд език или просто да пробвате нова кулинарна рецепта, може да започнете с нещо малко. Ако съзнателно излезете извън зоната на вашия личен комфорт, това ще позволи да преместите фокуса и да почувствате, че имате контрол върху ситуацията, а не тя контролира вас. При много хора това подобрява психичното здраве.

"Новото винаги е радост, самочувствието ни се повишава всеки път, когато правим нещо ново или придобиваме ново умение. Поведението, ориентирано към целите, е един от основните начини за нашето личностно развитие", казва д-р Барнет.

Хайде да поговорим

Пандемията Covid-19 направи общуването с другите хора трудно, а фактът, че сега е зима, студено и се стъмва рано затруднява контактите още повече. За много хора липсата на комуникация се превърна в проблем, а за някои води дори до проблеми с психичното здраве. Затова се опитайте да извлечете максимума от малкото възможности за общуване, които имате.

"Природата не ни е създала да бъдем сами. Ние сме социални същества. Чувстваме се по-добре, когато можем да общуваме", казва професор Емерита Елизабет Кайперс от Кингс Колидж в Лондон. Но е важно не просто да обсъдите проблемите си с някого, а да го направите конструктивно. "Ако в разговора само повтаряте отново и отново колко сте зле, не се надявайте на положителни резултати. Много по-полезно е да говорите с някой, който може да ви помогне да разгледате проблема от различен ъгъл или да предложите начини за решаването му ".

Професор Кайперс вярва, че хората в изолация са склонни да се фиксират върху себе си, което допълнително влошава ситуацията. Затова се опитайте да общувате, когато е възможно и, ако поради пандемията не можете да уредите среща, тогава се обадете по телефона или разговаряйте в интернет, казва тя.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Не чакайте подходящия момент, действайте

Оптимистите живеят по-дълго, те имат повече приятели и по-добра имунна система, казва Оливия Римес от Университета в Кеймбридж. Добрата новина за песимистите е, че оптимизмът може да се развива, тоест можете да възпитате чувството че сте в състояние да промените живота си към по-добро и че не всичко е извън вашия контрол. Как? Първият съвет на Римес е „направете го сега, дори да е несъвършено“.

С други думи, не чакайте възможността да направите нещо перфектно в точното време и в точния ден. Този принцип е особено важен през зимата, когато всички сме склонни да помислим два пъти, преди да предприемем действия.

"Често нашият критичен вътрешен глас забавя нашите най-полезни начинания", казва Оливия Римес. "Не се колебайте, започнете да действате веднага. Правете това, което мислите. Между другото, като правило ще видите, че ще се получи доста добре. И почти винаги е по-добре, отколкото да не правите нищо."

Римес съветва също да записвате всеки ден по три неща, за които сте благодарни на съдбата и хората. Това ще ви помогне да обърнете внимание на това, което е било правилно и добро. Това ще бъде и допълнителен стимул за лявото полукълбо на мозъка ви, асоцииран с позитивност.

„Емоциите са заразни", заключава Оливия Римес „Така че, ако е възможно, опитайте се да стоите настрана от мрачни и негативни индивиди, които непрекъснато се оплакват, защото има голяма вероятност вие самите да се превърнете в нещо подобно."

Учени доказаха - стресът е заразен

COVID-19: Как да сме по-щастливи, работейки от вкъщи

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 6 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 8 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 9 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 10 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 11 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 12 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 13 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 13 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 13 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали