1

С утринта на 15 януари 1947 г. майка, която извежда детето си на разходка в един от кварталите на Лос Анджелис, се натъква на ужасяваща гледка: тялото на млада гола жена, разрязано наполовина в областта на кръста. Тялото се намирало само на няколко метра от тротоара и позирало по такъв начин, че според съобщенията майката от пръв поглед помислила, че това е манекен.

Въпреки обширните осакатявания и порезни рани по тялото, на мястото на инцидента нямало нито капка кръв, което показва, че младата жена е била убита другаде. Каква е историята на легендарната Черна Далия, която остава мистерия и до днес? Нека разберем повече.

Определено става дума за едно жестоко убийство. Тялото на потърпевшата било разрязано наполовина в областта на кръста и кръвта ѝ била източена. Лицето ѝ било отрязано от ъглите на устата до ушите, за да ѝ се придаде това, което днес хората наричат "усмивката на Жокера". По гърдите и бедрата ѝ имало многобройни порязвания и синини заради отстранените цели участъци кожа. Аутопсията показала, че в крайна сметка тя е починала от разкъсванията и кръвоизлива на главата, причинени от многократни удари в лицето.

Последвалото разследване е водено от полицейското управление на Лос Анджелис. ФБР било помолено да помогне и бързо идентифицирало тялото - всъщност само 56 минути, след като получило размазани пръстови отпечатъци чрез "Soundphoto" (примитивен факс, използван от новинарските служби) от Лос Анджелис.

Младата жена се оказва 22-годишна холивудска надежда на име Елизабет Шорт, наречена по-късно от пресата "Черната далия" заради слуховете за нейната склонност към черни дрехи и заради излизащия по това време филм "Синята далия".

Всъщност отпечатъците на Шорт се появяват два пъти в огромната колекция на ФБР (по онова време в нея има повече от 100 милиона).

Първо, през януари 1943 г. тя кандидатствала за работа като служителка в комисионерската служба на армейския лагер "Кук" в Калифорния.

Второ, седем месеца по-късно е била арестувана от полицията в Санта Барбара за употреба на алкохол от непълнолетни. Бюрото също така е имало нейна "снимка" в досието си и я е предоставило на пресата.

В подкрепа на полицията в Лос Анджелис ФБР проверява досиетата на потенциалните заподозрени и провежда интервюта в цялата страна. Въз основа на първоначалните подозрения, че убиецът може да е имал умения в областта на дисекциите, тъй като тялото е било толкова чисто разрязано на две, агентите са помолени да проверят и група студенти от Медицинския факултет на Университета на Южна Калифорния.

Близо 50 мъже и жени отишли в полицията на Лос Анджелис, твърдейки, че са убийците, което много затруднило полицията да определи извършителя. През годините е имало множество заподозрени, но никога не са се сдобили с достатъчно доказателства, за да бъде обвинен някой конкретен.

Има многобройни теории за убийството и за това как то би могло да бъде свързано с други убийства. Някои детективи смятали, че същото лице, което е извършило убийствата на торса в Кливланд, е убило и Елизабет Шорт. Друга жизнеспособна теория по онова време е, че убийството на Шорт е свързано с убийствата с червило.

Мнозина смятат, че основната причина убийството да не бъде разкрито е намесата на медиите в разследването. Полицаи и детективи заявяват, че репортерите са показвали доказателства и са укривали информация, която са получавали от обажданията в офисите им. В един момент репортерите са били в участъка на полицията на Лос Анджелис и просто са отговаряли свободно на телефони, които са можели да бъдат съвети за разследването, и са задържали информация.

На 24 януари 1947 г. е открит подозрителен плик, адресиран до "The Los Angeles Examiner and other Los Angeles papers". Пликът включвал писмо, в което са използвани изрязани думи от вестникарски изрезки, в които се казва: "Ето вещите на Далия". В плика имало удостоверение за раждане на Шорт, визитни картички, снимки, имена, написани на листчета, и адресна книга. Цялото съдържание на плика е било почистено с бензин, подобно на начина, по който е било почистено тялото на Шорт. Това кара властите да смятат, че писмото със сигурност е от убиеца на Шорт.

Полицията се свързала с около 75 мъже от адресната книга на Шорт, но повечето от тях твърдели, че са познавали Шорт за кратко. Основното погрешно схващане, създадено по онова време, е, че тя е била момиче на повикване, но няма доказателства за това.

Въпреки че случаят отдавна е изоставен, увлечението на хората по тази история не се разсеяло. Неразгаданото убийство на Елизабет Шорт е вдъхновило много книги и филми, както художествени, така и нехудожествени. Най-известният разказ за убийството ѝ е "Черната далия" - роман от 2008 г., в който са измислени подробности за тази завладяваща история. Романът е толкова добре проучен и толкова живописно представен, че много читатели казват, че е трябвало да си напомнят, че това е художествена измислица, а не истинско престъпление. В тази книга авторът Джеймс Елрой описва подробностите от разследването на "Черната далия" и си представя как е можело да бъде разрешено престъплението. През 2006 г. книгата на Елрой е адаптирана в ноар филм, режисиран от Брайън ДеПалма, с участието на Миа Киршнер в ролята на Елизабет Шорт.

Музикантите също използват случая за вдъхновение - катоThe Black Dahlia Murder - американска мелодична дет метъл група от Уотърфорд, Мичиган, създадена през 2001 г. Името им произлиза именно от неразкритото убийство на Елизабет Шорт от 1947 г. Така че можем да кажем, че някои криминални истории оставят по-голяма следа от други. 

По време на разследването Лесли Шорт е смятан за главен заподозрян, но той така и не е изправен пред съда поради процесуални грешки. Това, заедно с други подробности по случая, кара някои теоретици да смятат, че убийството на Черната далия така и не е разкрито поради прикриване от страна на полицията.

След като се пенсионира от полицията в Лос Анджелис, бившият полицейски детектив Стив Ходел публикува книга за истински престъпления, озаглавена "Убийството на Черната далия": Гений за убийство. В нея Ходел излага много подробности от разследването и представя собствена теория. Той вярва, че собственият му баща, д-р Джордж Ходел, е убил Черната далия.

Кой е убил Черната далия и защо?

Въпреки че съществуват множество теории за това какво наистина се е случило с Елизабет Шорт, случаят все още е неразкрит. И остава завладяваща история за истинско неразкрито престъпление.

Убиецът така и не е открит, а като се има предвид колко време е минало, вероятно никога няма да бъде открит. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами