33

С пециалният формат на NOVA - „Големите постижения“, представи десетте най-забележителни момента в историята на България след 1989-а година. Сред тях попадат значими събития и личности в областта на политиката, културата и спорта, посочени в представително социологическо проучване на центъра за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“. В дните до следващата неделя зрителите ще могат да гласуват за постиженията, с които най-много се гордеят като българи.

 • Футболната 1994 г.: Четвърто място за българския национален отбор по футбол на Световното първенство в САЩ и „Златна топка“ за Христо Стоичков

Сред големите постижения на България през изминалите 35 години, съвсем закономерно се откроява успехът на българския национален отбор по футбол, който класира страната ни на четвърто място на Световното първенство по футбол през 1994 г. в САЩ. Тогава спортът се превърна и в социална терапия, която върна усмивките на българите в най-трудните първи години на Прехода. В края на същата победоносна година, един от националите затвърди огромния български успех, получавайки най-високото признание в световния футбол – „Златна топка“. Изключителният футболист Христо Стоичков напълно заслужено застана до легенди като Франц Бекенбауер, Мишел Платини, Йохан Кройф, Карл-Хайнц Румениге, Марко Ван Бастен и Боби Чарлтън.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19430 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Приемането на България в НАТО през 2004 г.

НАТО, създадена през 1949 г., продължава да бъде основният гарант за мира и сигурността в трансатлантическата зона след разпадането на Източния блок. Основана на принципа „един за всички – всички за един“, членството в НАТО се превръща в национален идеал и цел без алтернатива за новоизлюпената българска демокрация през 1989 г. На 2 април 2004 г. българското знаме е издигнато над щабквартирата на НАТО в Брюксел, което и до днес остава едно от най-значимите постижения на българската демокрация.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, като изпратят SMS на номер 19431 (цената на 1 SMS за A1 и Vivacom - 0.30 лв. с ДДС, за Yettel - 0.29 лв. с ДДС).

 • Веселин Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам

Цигулката е един от най-сложните за овладяване музикални инструменти. Нищо сложно обаче не изглежда да има в него, когато се намира в ръцете на Веселин Пантелеев-Ешкенази, световноизвестният български цигулар, който в продължение на почти четвърт век заема една от най-престижните позиции на европейската музикална сцена - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Международният му успех е символ и на едно цяло поколение талантливи и световно признати български цигулари, сред които блестят имената на Васко Василев - най-младият концертмайстор на Лондонската кралска опера, Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската държавна опера, Йоанна Каменарска – първата жена концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър и още много други.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19432 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Приемането на България в Европейския съюз

На 22 декември 1990 г. Великото народно събрание приема решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности. На 25 април 2005 г., на тържествена церемония в Люксембург, е подписан договорът за присъединяване на България към ЕС , а на 1 януари 2007 г., България стана член на Европейския съюз. Този дълъг процес на присъединяване към Общността е безпрецедентен, поради политическото единодушие, че България трябва да е в икономически и политически съюз с другите европейски нации.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19433 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Ивет Лалова, европейска шампионка на 100 м

11 секунди и 28 стотни. Публиката в Хелзинки е на крака и я аплодира – Ивет Лалова, европейската шампионка на 100 м. Този резултат носи на България първа титла в късия спринт в богата й лекоатлетическа история. Случва се във финландската столица, където през 2005 г. Ивет Лалова пропуска Световно първенство, по нейни думи „плачейки, докато го гледа“. Причината е, че няколко месеца по-рано спринтьорката чупи бедрената си кост в Атина при сблъсък с друг лекоатлет на пистата. И въпреки огромната болка и трудности, след 2 години Ивет се завръща още по-усмихната и по-добра и печели още първото състезание, в което участва.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19434 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Райна Кабаиванска – носителка на най-високото отличие в света на операта през 2013 г.

Гласът на Райна Кабаиванска, в съчетание с житейското й достойнство, накара света да повярва в българския потенциал, в най-добрите качества на българина, помагайки и на нас самите да имаме повече вяра в собствените си способности. Дебютът на родената в Бургас прима е директно в Миланската скала през 1961 г. и оттогава до днес Райна Кабаваинска се превръща в един от най-значимите оперни артисти на нашето време. „Проектирана съм в бъдещето“ – казва често за себе си Райна Кабаиванска и го доказва с преподавателската си дейност през последните години, откривайки и развивайки, включително със собствени средства, нови поколения оперни певци.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19435 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Българки, утвърдили се на международната политическа сцена

„Ако искате нещо да се каже, помолете някой мъж. Ако искате нещо да се свърши, то трябва да помолите някоя жена...“ Мъдрата мисъл на „Желязната лейди“ Маргарет Тачър почти буквално може да се проектира върху забележителните постижения на българките в международната политика и тяхното благотворно отражение върху международния престиж на страната. След 1989-а година това се превръща в логичен цивилизационен процес.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19436 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Григор Димитров сред първите трима в световния тенис

Григор Димитров е определян като един от най-забележителните таланти в тениса още от ранна детска възраст, сравняван по качества на играта дори с легендата Роджър Федерер. Най-големият успех на българския тенисист до този момент е достигането до трето място на сингъл в световната ранглиста, на което остава цели 10 последователни седмици. Това се случва през 2017 г., след като печели титлата на заключителния финален турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти. Успешната му кариера продължава и през настоящата 2024 г., когато милиони българи продължават да стоят будни в малките часове на денонощието, за да проследят забележителните му прояви на корта.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19437 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Златен олимпийски медал за ансамбъла по художествена гимнастика – Токио, 2021 г.

Феноменът „Българска художествена гимнастика“ от дълги години прави силно впечатление на специалисти и анализатори навсякъде по света. Как така от средна по размерите си държава в Европа се раждат такива изумителни таланти, които независимо от политически турболенции и мъчителни исторически преходи съумяват да бъдат на върха, остава загадка за мнозина, но не и за устойчивата българска треньорска школа и нейните възпитанички, уникално съчетаващи през годините грация, характер и техническо съвършенство. В последния ден от Олимпийските игри в Токио, българският ансамбъл по художествена гимнастика, в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, спечелиха златния медал, който единствено липсваше във витрината на този спорт у нас.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19438 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

 • Мария Бакалова с номинация за наградата „Оскар“

Мария Бакалова от малка мечтае да покори световните сцени. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство и участва в няколко български филми, когато е поканена за кастинг за продължението на комедията „Борат“. Печели го в съревнование с няколкостотин актриси, а изпълнението й е посрещнато с нескрит възторг от критиците, които я определят за едно от най-интересните открития на Холивуд. Бакалова получава няколко престижни отличия, сред които Наградата на критиката – Изборът на критиците и е номинирана за БАФТА, Златен глобус и Оскар за поддържаща роля, която я прави първата българска актриса, достигнала до подобно признание. Гледката на Мария Бакалова, застанала рамо до рамо до други номинирани в категорията като Глен Клоуз и Оливия Колман за най-престижното отличие в света на киното през 2021 г., остава един от вълнуващите моменти през последните 35 години.

Зрителите могат да гласуват за това постижение, изпращайки SMS на 19439 (цената на 1 SMS за А1 и Vivacom – 0.30 лв. с ДДС, за Yettel – 0.29 лв. с ДДС).

Крайното решение кои ще бъдат трите най-големи постижения в историята на българската демокрация е в ръцете на зрителите. От един мобилен номер те могат да гласуват само веднъж за едно постижение, но да подкрепят и някои от останалите по време на целия период на гласуване. Резултатът от техния вот ще стане ясен на 28-и април.

Не пропускайте финала на специалния формат „Големите постижения, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, на 28-и април от 16:30 часа само по NOVA!

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

България Преди 8 минути

По тялото на жертвата са открити следи от насилие

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 18 минути

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

България Преди 1 час

Сигналът за инцидента е получен около 2:15 часа на 19 май

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

Свят Преди 1 час

Случаят е от 2016 г., а мястото е хотел в Лос Анджелис

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 1 час

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 2 часа

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Свят Преди 2 часа

66-годишният актьор беше ударен с юмрук в лицето от непознат, докато се разхождаше в центъра на Манхатън

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 2 часа

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

След смъртта на иранския президент: Какво следва

След смъртта на иранския президент: Какво следва

Свят Преди 2 часа

Ето каква е процедурата по конституция:

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Любопитно Преди 2 часа

Tе ще направят пътуването и престоят ви във френската столица много по-приятен и запомнящ се

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 2 часа

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Свят Преди 3 часа

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен от Вашингтон в шпионаж

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 3 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

България Преди 4 часа

Той обаче не се отменя, а се отлага до 30 юни, заяви Лиляна Вълчева