2

О ткакто Световните изложения започнаха през 19 век, те предоставиха сцена за представяне на нови изобретения и технологии, някои от които станаха неразделна част от ежедневния живот. За тях ни разказват от History

Излизайки от средновековната традиция на селскостопански и търговски изложения, Голямото изложение на произведенията на индустрията на всички нации, проведено в Лондон през 1851 г., e първото международно събиране от този вид и широко считано за първото световно изложение. С течение на времето Световните изложения започват да включват и забавления в програмата си, които обикновено се свързват с фестивали и карнавали, но си останаха основно индустриално и търговско събитие.

Най-важната и най-очакваната част от тези световни изложения беше показването на нови технологии и изобретения. Това даде на ходещите на изложенията възможността да видят най-новите продукти и разработки преди всички останали и даде на държавите, индустриалците и изобретателите международна сцена, на която да покажат своите постижения. И докато много от тези изобретения никога не са се наложили, има други, които продължават да се използват ежедневно.

Ето шест примера за ежедневни изобретения, които направиха своя дебют на световни изложения:

1) Телефонът - 1876 г.

Източник: Getty Images

Първото световно изложение, което се проведе в Съединените щати, беше във Филаделфия през 1876 г. То отбеляза 100-годишнината от основаването на страната. Официално известна като Международна изложба на изкуствата, производителите и продуктите, изобретатели от 37-те държави, участващи в изложението, показаха най-новите си изобретения, включително роден в Шотландия професор по вокална физиология в Бостънския университет на име Александър Греъм Бел.

След години опити Бел постига целта си за предаване на звук по проводник и на 7 март 1876 г. получава първия си патент в САЩ за устройство, което нарече „Подобряване на телеграфията“ – сега по-известно като телефон. Въпреки че е тествал технологията с колеги в Бостън, първата публична демонстрация на телефона на Бел се състоя няколко месеца по-късно, на 25 юни 1876 г. на Световното изложение във Филаделфия.

2) Ципът - 1851 г., 1893 г.

Източник: iStock

Днес е лесно да приемете ципа за даденост, но преди да бъде изобретен, обличането включваше закрепване на дрехите с въжета, връзки, копчета или други закопчалки. Неговата най-ранна итерация, известна като „автоматично непрекъснато закопчаване на дрехите“, е патентована през 1851 г. от Елиас Хоу: изобретателят на модерната шевна машина, за която той печели златен медал на Световното изложение в Париж през 1867 г. Хау никога не пуска на пазара своя цип.

Затова, по-късно, през 1893 г., изобретателят Уиткомб Л. Джъдсън получава патент за своя цип за обувки и веднага си партнира с бизнесмена полковник Люис Уокър, за да стартират компанията Universal Fastener и да започнат да произвеждат изобретението. Закопчалката дебютира на Световното изложение в Чикаго през 1893 г., след което е преименувана на „цип“ през 1923 г. от Б. Ф. Гудрич, когато компанията започва да използва закопчалките на гумените си ботуши.

3) Съдомиялната машина - 1886 г.

Източник: Getty Images

Заедно с ципа съдомиялната машина Garis-Cochran също беше представена за първи път пред публика на Световното изложение в Чикаго през 1893 г., като тя беше способна да измие и изсуши старателно 240 чинии за две минути. 

През 1883 г. предприемачът от Охайо Джоузефин Гарис Кокран се разочарова от времето, необходимо за почистване на чинии след вечерни партита, като казала „Ако никой друг няма да изобрети съдомиялна машина, аз ще го направя самс“. И го направила.

До края на 1886 г. Кокран получава патент за своята „съдомиялна машина“ (която също включва система за почистване на прибори). И въпреки че много хора бяха впечатлени от нейното изобретение, потенциалните инвеститори казаха, че ще бъдат на борда само ако Кокран се оттегли и предаде контрола върху компанията Garis-Cochran на мъже. Не желаейки да го направи, едва на Световното изложение в Чикаго през 1893 г. Кокран има възможността, от която се нуждае, да покаже съдомиялната си машина пред правилната публика. След това поръчките за нейния продукт започват да идват от ресторанти, хотели, болници и колежи, а през 1898 г. Кокран отваря собствена фабрика.

4) Електрическият щепсел и контакт - 1904 г.

Източник: iStock

Едно от най-големите предизвикателства, които възникнаха през първите дни на електричеството, беше пренасянето му от източника на захранване до отделно устройство. До 1880-те години цели къщи са били окабелени за електричество, но електрическите уреди трябвало да бъдат свързани директно към основния източник на захранване на дома, което представлявало сериозни рискове за безопасността на членовете на домакинството.

Това се промени през 1904 г., когато Харви Хъбъл, който преди това е изобретил електрическата лампа с издърпваща верига, патентова първия разглобяем електрически щепсел в Съединените щати. Състоящ се от два кръгли щифта с пръстеновидни фиксатори на върховете, дизайнът на Хъбъл е предназначен да държи щепсел безопасно в гнездото му, избягвайки опасни електрически къси съединения и произтичащите от това токови удари. Хъбъл за първи път показва изобретението си на Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г. и в рамките на 10 години неговият щепсел и контакт променят начина, по който американците използват електричеството.

5) Телевизията - 1939 г.

Източник: iStock

Развитието на телевизията се случва през първите десетилетия на 20 век, но прави официалния си дебют на 20 април 1939 г. на Световното изложение в Ню Йорк. На този ден посвещаването на сградата на Radio Corporation of America (RCA) на площите за изложения в Куинс беше излъчено по телевизията на 12км разстояние до централата на компанията в Манхатън. Десет дни по-късно изложението беше открито за публика, а на следващия ден RCA започна да продава телевизори. На 1 май 1939 г. се наблюдава още един телевизионен етап: стартирането на редовен телевизионен график на Националната радиоразпръскваща компания (NBC), която беше собственост на RCA.

Ходещите на изложения можеха да отидат на „първото телевизионно турне в Америка“ (представено от NBC), където щяха да научат за историята на медията, както и за науката и инженерството, които направиха възможно излъчването му. Но въпреки шума около новата технология, отне известно време, преди телевизорите да станат достъпни за американските семейства от средната класа. Преди 1947 г. само няколко хиляди от домакинствата в страната притежаваха телевизори. Но в рамките на пет години присъствието на телевизия в Съединените щати нарасна драстично, като телевизорите бяха в 12 милиона домове през 1952 г. и спечелиха своето място в половината американски домакинства до 1955 г.

6) Сензорният екран - 1982 г.

Източник: iStock

Световните изложения продължават да се провеждат през 20 век, включително в Ноксвил, Тенеси през 1982 г. На изложението присъствали Рубик кубчето и черешовата кола като едни от най-известните си изобретения. Едно технологично изобретение отне малко повече време, за да се наложи. Това беше сензорният екран. Въпреки че изследванията на сензорните екрани започнаха през 40-те години на миналия век и те за първи път добиха популярност през 1970-те, едва на Световното изложение през 1982 г. широката публика беше запозната с тази футуристична технология и имаше възможност да я изпробва сама.

В ерата на смартфоните е лесно да се идентифицира демонстрацията на сензорния екран на Световното изложение като значителна технологична повратна точка, но според Джак Нийли, изпълнителен директор на проекта за история на Ноксвил и контролиращ тълпата на Световното изложение, това не беше очевидно по времето.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Блинкън пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкън пристигна в Китай

Свят Преди 8 минути

В Шанхай Блинкън ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 15 минути

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 32 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 53 минути

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 58 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 2 часа

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС