О ризът без съмнение е най-вкусното растение, коeто вирее в блато. Видовете ориз са толкова много, колкото са и местата за отглеждането му - от познатия, високо преработен бял ориз до пълнозърнестия кафяв, от червения до черния див ориз, отглеждани в Азия.

Имайки предвид културата на хранене с полуфабрикати, поради липсата на свободно време, все повече хора, които навлизат зряла възраст, не знаят основни рецепти и техники за приготвяне на ежедневното си меню.

Ето кои са основните грешки, които допускате при приготвянето на ориз:

1. Не измивате ориза

Мнозина привърженици на измиването на ориза твърдят, че върху него остават промишлени продукти от процеса на смилане. Според тях предварителното измиване на ориза може да помогне за отстраняване на излишното нишесте и всички нежелани остатъци от производството му. 

Много от преработените оризища са освободени от талк, но вносни видове като басмати могат да съдържат това вещество.

Макар че, популярните в западните магазини за хранителни стоки ароматизирани и обогатени оризови смеси със сигурност не се нуждаят от предварително измиване, едно-две изплаквания със студена вода ще спомогнат за сготвянето му.

2. Готвите ориза на висока температура

Прекаленото увеличаване на градусите при готвене води до разпукване на оризовите зърна. При това положение оризътотделя нишесте и може да развали текстурата на ястието. Дори и да се стремите към консистенция на овесена каша или пудинг, разкъсаните зърна трябва да се избягват. Автоматичните котли за ориз са проектирани да достигат само до температура на кипене. В този смисъл градусите, които надхвърлят тази температура, е прекалено висока за приготвяне на перфектния ориз.

3. Вдигане на капака по време на готвене

Дори не си помисляйте да вдигате капака, докато готвите ориз. Повдигането на капака не само ще удължи времето за готвене, тъй като ще освободи част от топлината, но и може да развали крайния резултат. Когато вдигнете капака, внимателно изчисленото съотношение между ориза и водата ще се наруши, което ще доведе до сух и недобре сготвен ориз. Освен ако не добавяте подправки или не проверявате колко вода остава, оставете капакът настрана. 

4. Разбъркване на ориза

Друга основна грешка, която много хора допускат, е да разбъркват ориза, докато той се вари. Освен ако не приготвяте ризото, не докосвайте ориза, докато се вари. Разбъркването му, докато е в тенджерата, води до активиране на нишестето и възпрепятства развитието на парните джобове (ще направи ориза ви кашав). Въпреки че тази гладка, кремообразна текстура е желана в ризотото, искате да я избегнете, когато приготвяте обикновен ориз.

5. Готвене с вода, която не е подсолена

Масово мнение е, че солта може да накара водата да заври по-бързо, но разликата не е забележима. Важно нещо, което солта прави, е да пречи на процеса, при който нишестетата се свързват, превръщайки се в желатин. 

6. Не оставяте ориза да престои след готвене

Когато е направен правилно, прясно свареният ориз ще бъде по-сух отгоре, отколкото отдолу. Оризът трябва да се остави да престои поне 5-30 минути, за да може влагата да се разпредели равномерно в ястието. Ако разбъркате ориза, преди да го оставите да си почине, ще се получат бучки в ястието.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Районното управление в Кюстендил има нов началник

Районното управление в Кюстендил има нов началник

България Преди 13 минути

Главен инспектор Иван Георгиев работи в системата на МВР от 2003 година

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Свят Преди 1 час

Студенти и синдикати продължават с протестните действия

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Свят Преди 1 час

Постът временно ще заеме министърът на финансите Чой Сан Мок, както изисква законът

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

България Преди 2 часа

Ще се работи за осигуряване на свободен достъп до плажа

<p>Илюминатите &ndash; мистерия, конспирации, но каква е истината</p>

Илюминатите – мистерия, конспирации, но каква е истината

Любопитно Преди 3 часа

Историята на едно от най-известните тайни общества

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Инцидентът е записан от охранителна камера

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Свят Преди 3 часа

Това е органът, който има главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

Свят Преди 3 часа

Това е бразилската монахиня Ина Канабаро Лукас

Снимката е архивна!

Руска атака с дрон срещу Одеса, има загинали

Свят Преди 3 часа

Нанесени са и редица материални щети

<p>Сенатът на САЩ не успя да блокира митата на Тръмп</p>

Сенатът на САЩ не събра мнозинство, за да блокира митата на Тръмп

Свят Преди 5 часа

Предложението целеше отмяна на националното извънредно положение, обявено от американския президент

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Свят Преди 5 часа

След месеци на политически обрати, Вашингтон и Киев най-накрая постигнаха съгласие по стратегическото споразумение

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

България Преди 5 часа

През останалите - 2 май, 3 май и 5 май са работни дни за зоните за почасово платено паркиране

<p>Защо хората са загубили козината си</p>

Защо хората са загубили козината си: Изненадващата истина за еволюцията ни като бозайници без косми

Любопитно Преди 6 часа

Хората принадлежат към група животни, известни с козината, космите и мустаците си

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

България Преди 6 часа

Те касаят платежоспособността на кредитополучателите