0

П остен или вечната класика с пиле, няма как да готвим редовно и да не поднесем на трапеза поне едно блюто с ориз за седмицата. За да не ви се налага да чувате "пак ли това", ви предлагаме няколко нови рецепти, с които да изненадата приятно цялото семейство.

Източник: ThinkStock/Guliver

Постно ризото с лук и гъби

300 г ориз „Арборио“
3 глави лук
250 г печурки
10 г сушени манатарки
1 л зеленчуков бульон
2 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 сушена люта чушка
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1 стрък розмарин
сол и пипер меланж на вкус  

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня.

Печурките се обелват, режат се натънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните наситно скилидки чесън и наситнената люта чушка.

Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов.

Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква.

Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин. 

Източник: Thinkstock

Ориз с лапад на фурна

200 г бисерен ориз
800 мл зеленчуков бульон
50 мл олио
2 връзки лапад
2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзки пресни дребни моркови
6–7 листа керевиз
1 с. л. червен пипер
за ореховия сос:
50 г орехи
4–5 листа керевиз
3 стръка магданоз
2 скилидки чесън
3 с. л. бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус  

Лападът се почиства и се нарязва на ситно. Лукът, чесънът и морковите се почистват, режат се на ситно и се задушават под капак в олиото и 50 мл вода. 

Когато омекнат, се прибавят измитият ориз и наситненият керевиз. Разбърква се, слага се лападът и се задушава за 1–2 минути. Дърпа се от огъня. Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Прехвърля се в тава и се налива бульонът. 

Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста в хаванче с щипка сол. Добавят се орехите, черният пипер, листата от керевиз и магданоз и се стриват добре. 

Налива се и оцетът и се разрежда с малко вода. Оризът се сервира с ореховия сос.

Източник: Thinkstock

Ризото с червено зеле

400 г ориз „Арборио“
100 г синьо сирене
100 г краве масло
100 г орехи
1,2 л зеленчуков бульон
200 мл червено вино
1/2 глава червено зеле
1 червена ябълка
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус  

Зелето се реже на много тънко. Сипва се в касерола, заедно с 30 г от маслото и сол на вкус. Готви се на слаб огън, под капак, докато омекне. 

Лукът се реже на ситно и се запържва в друг съд в 20 г от маслото. Добавя се оризът, разбърква се и след това се сипва зелето. Налива се виното. 

Щом алкохолът се изпари, малко по малко и при постоянно бъркане се налива от бульона. 

Около 5 минути преди оризът да е готов, се прибавя ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета. Готовият ориз се дърпа от огъня и се разбърква добре със сиренето и останалото масло. Овкусява се със сол и черен пипер. Сервира се с натрошени орехи.

Източник: ThinkStock/Guliver

Пълнени домати върху ориз

6 червени домата
350 г краве сирене
250 г бисерен ориз
6 яйца
2 зелени люти чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 връзка магданоз
1–2 стръка розмарин
1–2 с. л. червен винен оцет
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Доматите се издълбават и се овкусяват със сол и черен пипер, а капачетата и сърцевината им се запазват. 

Глава лук и скилидка чесън се наситняват, а чушките се режат на ивички. Запържват се в половината от зехтина. Щом омекнат, се прибавя накълцаната сърцевина на доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви до сгъстяване. 

Разбърква се с натрошеното сирене и се дърпа от котлона. Получената плънка се разпределя в доматите. Останалите лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Прибавят се розмаринът и половината от магданоза, нарязани на ситно. 

Сипва се оризът, пържи се 1–2 минути и се наливат 500 мл вода. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в тава. Върху ориза се поставят напълнените домати и се покриват с капачетата. 

Поливат се с малко зехтин и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Изваждат се, а капачетата на доматите се махат. Яйцата се пошират във вода с оцета, под точката на кипене, трябва да останат рохки. 

Във всеки домат се поставя по едно яйце, посолява се. Ястието се поднася с останалия наситнен магданоз.

Източник: Pexels

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. 

Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. 

Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Антонио Гутериш

ООН настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Свят Преди 5 часа

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции

Областният управител на Стара Загора обяви частично бедствено положение

Областният управител на Стара Загора обяви частично бедствено положение

България Преди 6 часа

Пътят между Полски градец и с. Светлина е затворен

Естония затваря границите за руснаци с шенгенски визи

Естония затваря границите за руснаци с шенгенски визи

Свят Преди 10 часа

Ще има редица изключения от това правило

Александър Михайлов: ДАНС влезе в „Кинтекс”

Александър Михайлов: ДАНС влезе в „Кинтекс”

Свят Преди 12 часа

От „Кинтекс“ обясниха, че не могат да дадат никакви подробност

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН с призив за Запорожката АЕЦ

Свят Преди 12 часа

"За съжаление, вместо деескалация през последните седем дни имаше съобщения за нови крайно тревожни инциденти, които, ако продължат, може да доведат до бедствие", допълни той

Шишков обясни защо е сменил ръководството на АПИ

Шишков обясни защо е сменил ръководството на АПИ

България Преди 12 часа

Шишков каза, че от първия си работен ден е поискал от АПИ да започне подготовката на обществени поръчки

Международната космическа станция

Международната космическа станция със заявка за работа и след 2024 г.

Свят Преди 13 часа

Съобщението е публикувано след заседание на 29 юли на Координационния съвет на МКС

Промени и в Надзорния съвет на НЗОК

Промени и в Надзорния съвет на НЗОК

България Преди 13 часа

За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен Александър Златанов

„Булгаргаз” готви поевтиняване на газа през октомври

„Булгаргаз” готви поевтиняване на газа през октомври

България Преди 13 часа

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 август

.

Великобритания с ново предложение: Закон "твърде горещо за работа"

Свят Преди 13 часа

Как работниците в различни европейски държави се справят с жегите

Правителството промени Надзорния съвет на НОИ

Правителството промени Надзорния съвет на НОИ

България Преди 13 часа

От състава на Надзорния съвет са освободени: Георги Гьоков, Любомир Бакаливанов и Димитър Маргаритов

Решения, които отговарят на индивидуалните нужди

Решения, които отговарят на индивидуалните нужди

Любопитно Преди 13 часа

Кои са Vimax и какви стремежи имат?

Съдят германски офицер за шпионаж за Русия

Съдят германски офицер за шпионаж за Русия

Свят Преди 13 часа

Като мотив за действията на резервиста прокуратурата подозира "симпатии към Руската федерация"

Железопътната поща, позната още като Mail Rail, е теснолинейна подземна железопътна линия в Лондон, за транспортиране на пощата между сортиращите офиси. В продължение на повече от 75 години тя е жизненоважна артерия в комуникационната мрежа на Великобритания и функционира от 1927 до 2003 г.  Част от железопътната линия ще бъде отворена за посетители и това ще бъде част от нов пощенски музей във Феникс Плей, Лондон, който официално се открива на 28 юли 2017

Призрачен град: Хюстън и неговата подземна мрежа от тунели

Свят Преди 13 часа

Строежът на мрежата от тунели в града започва през 30-те години на миналия век с един тунел, свързващ два киносалона в центъра на Хюстън

Пеканов: Очакваме над 3,7 млрд. лева идните месеци по Плана за възстановяване

Пеканов: Очакваме над 3,7 млрд. лева идните месеци по Плана за възстановяване

България Преди 14 часа

Вицепремиерът представи приоритетите в работата си в служебния кабинет

Поли Бобева

Поли Бобева: След стотната татуировка по себе си престанах да ги броя

Любопитно Преди 14 часа

"Видите ли черно перо с малки птички, то вероятността отдолу да има някакво име е 90%", категорична е татуистката