407

В няколко от големите градове се очертава победа още на първи тур.

Засега най-убедителна изглежда победата на кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Николов в Бургас, който събира над 83,6% от гласовете, според паралелно преброяване на "Галъп" при 94% изпълнение на извадката.

Кандидатът на БСП Евгений Мосинов е получил подкрепа от 5,7% от избирателите, кандидатът на НФСБ Бойко Миразчийски - 6,2,%, кандидатът на "Атака" Иван Иванов - 1,1%, на АБВ Камен Сейменлийски - 1,0%.

В гласуването за общински съветници листата на ГЕРБ, според паралелното преброяване, има 51,8% от гласувалите, на БСП - 8,4%, на Реформаторския блок - 6,9%, на НФСБ - 7,4%, на ДПС - 4,3%, на ПП Средна европейска класа - 4,7%, на АБВ - 2,3%.

В столицата за кмета и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова са гласували 59,9% от гласоподавателите, според екзит пол на "Алфа рисърч". Втори се нарежда кандидатът за кмет на Реформаторския блок Вили Лилков с 9,5%. Трети е кандидатът за кмет  на БСП Михаил Мирчев – с 8%, а кандидата на АБВ Георги Кадиев – 7%. Ангел Джамбазки е с 4,9%, Явор Нотев – 3, Силвия Трендафилова – 1,4.

Данните на МБМД дават малко по-ниски резултати за Фандъкова (54%) и Кадиев (4,4%), но по-високи за Лилков – 13,3%, и Мирчев – 11,7%. Според агенцията четвърти се нарежда кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки (с 6,1%). ГЕРБ печели 42 на сто от гласовете в общинския съвет.

Според „Алфа рисърч“ от вота за общинската листа 45,5% получава ГЕРБ, близо е до пълно мнозинство в Общинския съвет, 17,5% събира „Реформаторският блок“, 10% – БСП, 4,2% – ВМРО, „Сердика“ е с двойно по-нисък резултат, отколкото Георги Кадиев. Останалите политически сили, които вероятно ще имат представители, са „Атака“, „Движение 21“ и НФСБ.

В Благоевград  Атанас Камбитов (ГЕРБ) печели с 58,5% от гласовете, по данни от паралелното преброяване на "Галъп".

Кандидатът за кмет на БСП Милан Богдански взима 9,8% от гласовете, кандидатът на Коалиция ЕКИП (АБВ, НДСВ, ДБТ) Владимир Елезов - 10,6%, на Зелена партия Валери Смиленов 9,8%, на РБ Калоян Ханджийски - 6,2%.

Листата за общински съветници на ГЕРБ събира 19,3% от гласовете, на Коалиция Заедно за Благоевград - 13,2%, на БСП - 6,6%, на Реформаторския блок - 5,4%, на Коалиция ЕКИП (АБВ, НДСВ, ДБТ) - 4,8%, на ВМРО - 2,7%, на Партия на Зелените - 7,3%.

Кметът и кандидат на ГЕРБ за втори мандат във Варна Иван Портних също получава над 50% от гласовете.

Данните на МБМД сочат 55% подкрепа за него.

В Кърджали с над 50% от гласовете е досегашният кмет и кандидат на ДПС Хасан Азис.

В Пловдив се очертава балотаж между досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев – 37%, и кандидата на Патриотичен фронт Славчо Атанасов – 20% от гласовете. Най-много съветници в Пловдив ще има ГЕРБ, на второ място е листата на коалицията, подкрепяща Славчо Атанасов, листата на БСП е трета.

Според МБМД Тотев печели 39 на сто от гласовете.

В Хасково засега не може да се каже със сигурност дали ще има победител, вероятно ще има втори тур – кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов е близо до 50% по последни данни, а досегашният кмет и кандидат за пети поред мандат Георги Иванов има близо 30% от гласовете.

Във Видин на балотаж отиват Росица Кирова – кандидат на коалиция „Единни за промяна“, и кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков.

Росица Кирова има 24,8% от гласовете, а Огнян Ценков - 22,5%, по данни от паралелно преброяване на "Галъп", при изпълнени 96% от извадката.

Кандидатът на БСП Людмил Димитров е спечелил 12,7% от гласовете, на Коалиция „Надежда“ – РБ, НС, БДЦ Момчил Станков - 11,2%, независимият Герго Гергов - 12,6%.

В гласуването за общински съветници във Видин: ГЕРБ - 21,9%, Коалиция „Единни за промяна“ - 20,2%, БСП - 13%, Коалиция „Надежда“ – РБ, НС, БДЦ - 13,8%, ДПС - 4,3%, АБВ - 2,1%, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" - 4,2%.

В Шумен на втори тур ще се борят кандидатите на ГЕРБ и БСП.

Кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов е първи с 35,8% от гласовете, по данни от паралелното преброяване на "Галъп", при 97% изпълнена извадка. Втори е кандидатът на БСП Иван Иванов - 18,9%. Съвсем малко след него е кандидатът на РБ Иван Ламбов с 16,9%, кандидатът на ДПС Бюнямин Хасан има 9,7%, кандидтът на АБВ Пламен Петков - 7%.

Листите за общински съветници в Шумен, според паралелното преброяване, получават: ГЕРБ - 31,2%, БСП - 17,8%, Реформаторски блок - 16,9%, ДПС - 10,3%, АБВ - 5,8%, НФСБ - 5,1%, "Патриоти за Шумен" - 3,8%.

Стара Загора и Велико Търново също имат избрани кметове от първи тур според екзит пол, каза Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг MБMД.

В Стара Загора печели Живко Тодоров с 75 на сто, а във Велико Търново Даниел Панов – с 57 на сто от гласовете.

Според неофициални данни, цитирани от БГНЕС, има вероятност сегашният кмет на Русе и кандидат за кмет за втори мандат Пламен Стоилов (ГЕРБ) да спечели още на първи тур, но процентът му се движи около 50%. Избирателната активност за местни избори за кмет и общински съветници в града, на база 90% от секционните комисии, е 37,5%, съобщи председателят на ОИК-Русе Асен Станчев.

Към 17,00 ч. избирателната активност за местните избори в страната е 46,8%, съобщи пред журналисти Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия. 32,03% е избирателната активност за национален референдум в цялата страна. 

Почти 35% от вота за общинските съвети в страната са за партия ГЕРБ, според данни на агенция „Алфа рисърч“. На второ място е БСП със 17% от гласовете за общинските съвети, а на трето място е ДПС – с 15%. След тях е Реформаторският блок с 9% от гласовете, следвани от АБВ с 4%, от „Атака“ – с 3%, а с по 2,5 на сто от гласовете са ВМРО и НФСБ.

Данните на МБМД са малко по-различни. Според тях ГЕРБ печели 37,8 на сто от вота за общински съветници в страната. БСП получава 17,2 на сто, ДПС – 9,8 на сто, Реформаторският блок – 8,6 на сто. „Атака“ печели 3,4 на сто от гласовете за общински съветници в страната, ВМРО-БНД – 3,4 на сто, НФСБ – 3,2 на сто, ББЦ – 0,7 на сто.

Вижте още във видеото:

Почти всеки трети над 60-годишна възраст е гласувал за ГЕРБ във вота за общински съветници и така партията изпреварва БСП лява България, сочат предварителни данни на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

За БСП лява България са гласували 25 на сто от хората над 60-годишна възраст. За ДПС са гласували 10 на сто от същата възрастова група, за Реформаторския блок – 5 на сто, за „Атака“ – 4 на сто, за АБВ и НФСБ – по 3 на сто.

Във възрастовата група 18-29 години за ГЕРБ са гласували 38 на сто, за ДПС – 11 на сто, за БСП лява България – 10 на сто, за „Реформаторския блок“ – 9 на сто, за АБВ и ВМРО-БНД – по 3 на сто, „Атака“ – 1 на сто.

Избирателите между 30 и 59-годишна възраст са дали най-много гласове за ГЕРБ – 37 на сто. За БСП лява България са гласували 14 на сто от същата възрастова група, за ДПС – 9 на сто, за „Реформаторския блок“ – 9 на сто. АБВ и ВМРО-БНД са получили по 4 на сто от гласовете, а „Атака“ – 3 на сто.

В деня на вота, 25 октомври, следете включвания от репортерите на Нова ТВ в цялата страна. 20 новинарски екипа на медията следят на живо изборния ден и нощ и ще бъдат навсякъде, където нещо се случва.

Коментари 407
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

407 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 28 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 33 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша