7

"Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона". Това каза служебният премиер Димитър Главчев, след като гласува с машина в 5 ОУ „Иван Вазов“ в София.

"Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа", каза Главчев.

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: БТА

Той допълни, че се надява бързо да бъде сформирано и правителство, стабилен парламент с пълен мандат, и редовно правителство с пълен мандат, за да се продължи пътят на България към по-добро.

По повод изборите за Европейски парламент, Главчев каза, че се надява на скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона.

"Този път е избран за България от много правителства назад, така че нека да продължи, ако може да се ускори", каза още служебният премиер.

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни правото си на глас в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов".

Илияна Йотова
Илияна Йотова Източник: БТА

„Смятам, че правото на избор е едно от най-големите човешки права”, каза тя, след като гласува.

Йотова обаче призна, цитирана от NOVA, че не е оптимист, че след вота 2 в 1 ще бъде сформирано правителство.

„Да не забравяме, че днес гласуваме и за Европарламент. Гласувах за хора, които ще могат да бъдат коректив на Европейската комисия”, допълни вицепрезидентът.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас няколко минути преди 8 часа.

Той бе най-ранобудният сред политическите лидери. 

Почетният председател на движението каза, че не вижда трайна формула за властта, докато не станат ясни резултатите от изборите, категоричен бе той на въпрос от медиите.

Ахмед Доган упражни правото си на глас минути преди 8,00 часа сутринта
Ахмед Доган упражни правото си на глас минути преди 8,00 часа сутринта Източник: БГНЕС

Няма нужда движението да излъчва министър-председател, каза още Доган на влизане в секцията, където упражни правото си на глас.

Той пусна хартиена бюлетина и за двата избора - за национален и за европейски парламент.

Гласувах да продължим с реформите - да не се връща България назад и на изток. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов.

Христо Иванов избра машинния вот
Христо Иванов избра машинния вот Източник: БГНЕС

На изборите 2 в 1 – за национален парламент и за европейски парламент, Иванов избра машинния вот в 93 СУ "Александър Теодоров-Балан".

"На парламентарните и гласувах за мнозинство за нормална европейска България, каза Иванов. Желанието му е страната да не се връща назад и на изток", заяви Иванов.

Той очаква да приключи изборният ден и остава опцията за коалиции отворена.

Важно е как ще се произнесе народът, обяви Христо Иванов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски упражни правото си на глас.

Източник: БТА

"Време е да направим стабилно правителство не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата", заяви Делян Пеевски, след като упражни правото си на глас.

"Надявам се да има смиреност в политиците. Днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има едно стабилно правителство и да бъдат спокойни българските граждани", допълни Пеевски.

"Така съм решил", отговори Пеевски на журналистически въпрос защо е избрал да гласува с хартиена бюлетина. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов упражни правото си на глас.

д
Източник: NOVA

"Очаквам победа за България и за демокрацията", заяви той, след като даде своя вот. 

"Аз гласувах за демокрацията и за свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани от българския народ. Излезете и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви", добави Костадинов.

Лидерът на коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова упражни правото си на глас.

Ваня Григорова
Ваня Григорова Източник: БГНЕС

"За това хората да не избират още от същото", заяви Ваня Григорова на въпрос за какво е гласувала.

Тя избра да гласува с хартиена бюлетина. 

„Гласувах за справедливост, за солидарност, за мир. За това хората да не избират още от същото. Ако правим едно и също, по един и същи начин – няма как да получим различен резултат. Силно се надявам, че работещите хора, които носят държавата на гърба си, ще разпознаят автентичните си представители”, заяви Григорова

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната- Демократична България" Кирил Петков упражни правото си на глас. Той пристигна в изборната секция заедно със съпругата си Линда Петкова.

Съпредседателят на ПП-ДБ упражни правото си на глас, той избра машинния вот
Съпредседателят на ПП-ДБ упражни правото си на глас, той избра машинния вот Източник: БГНЕС

Гласувах да не предадем надеждата, че България може да е нормална европейска държава,, където благата са разпределени по справедлив начин и всички имаме равен старт, моят страх е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички българи да гласуват, рискът за родината ни е голям. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Залогът е, че сме на кръстопът. Или ще върнем България назад обратно, когато едни фигури разполагаха с държавата ни като бащиния или ще вървим напред, каза Петков.

Най-големият проблем е ако хората си останат вкъщи, заяви още Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Тя гласува с хартиена бюлетина.

"Гласувах за мир и за социална справедливост. Да има ред и справедливост за всеки български дом", каза тя.

Петър Москов упражни правото си на глас. Той гласува с машина.

д
Източник: NOVA

"Гласувах за това да има надежда, че има различно бъдеще. Да се отървем от това безвремие, от тази безнадеждност", каза съпредседателят на "Синя България" Петър Москов.

И добави, че се надява хората да излязат и да гласуват, защото "това е едно от малкото неща, които не могат да ни отнемат", заяви Москов.

Моята причина винаги да гласувам, е за да имаме различно настояще, за да имаме различно бъдеще", каза още той.

"Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи правителство и то да управлява България поне четири години". Това каза лидерът на СДС Румен Христов, след като упражни правото си глас.

д
Източник: БТА

"Стабилно мнозинство, което да работи в полза на българските граждани, да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, а и ние, и държавата да тръгне по европейския си път. По отношение на европейските избори, нека да изпратим достойни представители в Европейския парламент", добави той, цитиран от NOVA.

И пожела успех на всички политически партии.

"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България". Това каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Джевдет Чакъров
Джевдет Чакъров Източник: БТА

Той изрази надежда, че суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

"Гласувах, за да може България да заеме своето достойно място в европейското семейство. Можем да го направим, можем да отстояваме националните си интереси в обединена Европа, ако сме единни", каза Чакъров.

Той призова всички, които имат право на глас, да излязат да гласуват.

"След изборите очаквам да видим, че хората ще потвърдят това, което искаме всички ние - тази страна да бъде управлявана разумно и нормално. Надявам се, че избирателите ще посочат тези, които ще донесат разбирателство и стабилност". Това каза кандидатът за евродепутат Ивайло Вълчев, предаде NOVA.

"За европейските избори се надявам, че всички, които гласуват ще изпратят не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а хора като тях, които имат същите възгледи и мисли, така че България да бъде равноправна с останалите страни. Това, което е важно е дневният ред на страната ни да бъде на масата в Европа", каза Вълчев.

Ивайло Вълчев
Ивайло Вълчев Източник: БТА

Той посочи, че е избрал да гласува с машина като знак, че може да нямаме доверие в тях, но гласуването трябва да върви в тази посока.

"Дали и при какви условия ще има правителство зависи изцяло от партиите и се надявам да са си научили урока - тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси. Това е гаранцията да имаме стабилно управление. Очаквам да има конкретни стъпки в тази посока". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

"Отказът от защита на националните интереси води до уронване на доверието в институциите", допълни държавният глава.

"Нека не забравяме, че гражданката активност не се изчерпва само с явяването пред урнитe. Това означава гражданите да помнят какво обещават политиците и да го търсят. Ще спрем да ходим толкова често пред секциите, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес", отбеляза предидентът.

Източник: БТА

Той определи машинното гласуване като "бариера срещу недействителните бюлетини".

На въпрос дали възнамерява да влезе в политиката със вой проект, ако и след днешния вот не бъде съставен кабинет, Радев, цитиран от NOVA заяви: "Преди всеки избор партийни оракули плашат с партии на президента, за да сглобят по-добре собствената си сглобка. Крайно време е партиите да създадат правителство, базирано на ценности и споделени програми, а не от страх, че ще излязат от властта. Ако продължават с безпринципните коалиции, рано или късно, такава алтернатива ще се появи".

"Гласувах за България. За това, злобата и завистта да не я унищожат", каза Асен Василев след като упражни правото си на вот в Хасково.

Това стана в секция 28 в родния му град.

Василев уточни, че е пуснал бюлетини и за изборите за Народно събрание, и за Европейски парламент. На въпрос той отговори, че е използвал машината при вота, защото така няма как гласът му да бъде обявен за невалиден.

Василев дойде по-рано от обявения час в избирателната секция и брифинг с журналисти не се състоя.

Как гласуваха политиците в България (СНИМКИ)

"Гласувах за това България да бъде управлявана от можещи и знаещи хора, а не от бандити, които крадат от нашето бъдеще като си купуват гласове и правят партийни назначения на всички ключови позиции по всички ведомства. На този кръстопът се намираме днес и аз избирам първото", заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Трябва да видим резултатите и тогава можем да говорим за бъдещо правителство, но компромиси по отношение на принципите си няма да правим", добави  Денков.

Той призова младите да гласуват, защото се решава именно тяхното бъдеще:

"Излезте и гласувайте, за да зависи от вас, а не някой друг да решава вместо вас".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Ако един мъж те носи на ръце, целува те от глава до пети, налива ти шампанско, покрива те с рози, отрупва те с бижута... Събуждай…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото НС</p>

Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото Народно събрание

България Преди 5 минути

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисoв отново оглави Комисията по външна политика

Николай Дойнов и Христо Калоферов за тръпката да си новинар

Николай Дойнов и Христо Калоферов за тръпката да си новинар

Любопитно Преди 6 минути

Водещите разкриват непознати факти за телевизията

Съпругът на Серина Уилямс разкри, че има лаймска болест

Съпругът на Серина Уилямс разкри, че има лаймска болест

Свят Преди 37 минути

41-годишният Алексис Оханян обясни своето здравословно състояние в серия от постове

,

Уинстън, една от най-старите мъжки горили в света, почина на 52-годишна възраст

Любопитно Преди 45 минути

Здравето му започва да се влошава преди 7 години

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 59 минути

Валдай се намира северозападно от Москва и на югоизток от Санкт Петербург

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

България Преди 59 минути

Огънят пламнал във вторник през нощта в оряховското село Долни Вадин

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Застрелян е мъж, въоръжен с два ножа

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 1 час

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега

След проливен дъжд: Луксозният дом на Дрейк се наводни

След проливен дъжд: Луксозният дом на Дрейк се наводни

Свят Преди 1 час

Домът на Дрейк, известен като „Посолството“, се намира в луксозния квартал Bridle Path в Торонто

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

България Преди 1 час

Плавателният съд е трябвало да отплава за Турция

<p>Разкриха какво е правил стрелецът срещу Тръмп преди атаката</p>

Хронология на събитията: Какво знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Разследващите продължават да търсят мотива зад опита за убийство

<p>Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост</p>

Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост с топенето на полярния лед

Свят Преди 1 час

Познаването на точната ориентация на Земята във всеки един момент е от решаващо значение

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 1 час

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Любопитно Преди 2 часа

Междувременно ви предлагаме да си припомните тяхната повече от 20-годишна любовна история

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 2 часа

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Любопитно Преди 2 часа

Вижте коя е спряганата за нова любов на актьора красавица