„Бохемска рапсодия“ – стандартен филм за изключителен човек
7

В сяка година Холивуд продуцира по няколко биографични филма, които получават широко разпространение по киносалоните в цял свят. Обичайно те излизат през есента и зимата с цел да претендират за отличия през сезона на кинонаградите. И тъй като това наистина се е превърнало в ежегодна традиция, въпросните биографични филми илюстрират живота и кариерите на всевъзможни хора.

Много от тях са невъзпяти герои –

като дешифровчика и математик Алан Тюринг, изигран от Бенедикт Къмбърбач преди няколко години в „Игра на кодове“. Филмите за подобен тип личности могат да си позволят да се плъзнат по повърхността на живота на своите герои, за да запознаят аудиторията си с най-важните факти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In honor of the Royal Pardon, here's the first still from The Imitation Game! #theimitationgame #turing

A post shared by The Imitation Game (@theimitationgame) on

Но задачата става десетократно по-деликатна, когато обект на биографичния филм е човек – не, пардон, икона като Фреди Меркюри. Тогава изискванията са съвсем различни.

Всички, които ще гледат филма „Бохемска рапсодия“, са виждали клипове, а вероятно са гледали и цели концерти на групата Queen. Те са запознати с уникалния, неповторим маниер на Меркюри, когато е на сцената.

Суперфеновете му пък са гледали и всички възможни интервюта и останали видеоматериали с негово участие. Те знаят какъв е акцентът му, леко заваленият му говор, познават зъбатата му усмивка, ексцентричния му избор на думи във всяко изречение. Наясно са и с повечето факти около биографията му.

И неслучайно – Фреди Меркюри е легенда, с която растат вече няколко поколения.

А филмът „Бохемска рапсодия“ прави огромната грешка да плъзне поглед по страницата му в Wikipedia, без да потърси драмата и детайлите зад неговата личност, позната на всички ни и точно затова толкова интригуваща.

Сценарият се движи по строга, до болка позната формула, по която се правят всички спортни филми в Холивуд.

Възход, падение и завръщане –

нашият герой постига успехи, те го главозамайват, следват драматични събития, катарзис и в края героят се завръща на върха.

Тази структура се е превърнала във формула, защото работи – тя въздейства ефикасно на публиката, когато е поднесена с автентичност и искреност от талантливи изпълнители. Но Фреди Меркюри не е Роки Балбоа. И неговият живот, неговата кариера, неговото неизмеримо наследство за света просто не може да се постави в подобни стереотипни рамки.

А в името на това да се придържа към тази формула, филмът допуска и крещящи фактологични грешки. Дори без да съм суперфен на Фреди Меркюри или Queen, знам, че легендарният фронтмен е диагностициран със СПИН в края на 80-те години на миналия век.

Източник: 20th Century Fox. Разпространител за България: Александра Филмс.

Кратка справка с Wikipedia показва, че става дума конкретно за 1987 година. Филмът решава да порази Меркюри с ужасната болест почти три години по-рано, за да покаже фамозното представяне на Queen на звездния благотворителен концерт Live Aid от 1985-та като символично възкресение на фронтмена.

По този начин се поставя удивителният знак в края на сценария,

стереотипното героично пътуване на главния персонаж е завършено. Явно никой от сценаристите не е осъзнал, че когато филмът е за личност като Фреди Меркюри, истината няма нужда от украсяване и всъщност е по-интересна от каквато и да е изпитана сюжетна формула.

За да е картината до край клиширана, личният мениджър на Меркюри – Пол Прентър, е илюстриран като едноизмерен злодей от сценария. С дяволити усмивки, подли лъжи и коварни планове, той разделя певеца от групата му и от близките му. Уволнението му е своеобразният момент на катарзис за Меркюри, след който той се сдобрява с приятелите си.

Звучи доста простичко, нали? Даже малко прекалено. А животът никога не е толкова прост – най-малко пък този на човек като Фреди Меркюри.

Дълбочина на личността му не придават и взаимоотношенията му с повечето поддържащи персонажи, които са сведени до архетипи.

Китаристът Браян Мей е гласът на разума във всяка сцена. Барабанистът Роджър Тейлър пък е вечният контрапункт и противник на Меркюри. Мери Остин, приятелката – и в един момент съпруга – на Меркюри пък е сведена до това да е винаги добронамерена муза за изключителния изпълнител.

Източник: 20th Century Fox. Разпространител за България: Александра Филмс.

Никой от тях няма свое собствено емоционално пътуване в рамките на сюжета – всички те са третирани от сценария като аксесоари към главния герой, а не като личности, не по-малко реални от самия него, каквито са. Единствената изкупителна черта на иначе посредствения филм е именно актьорското изпълнение на въпросния главен герой от Рами Малек.

Американският актьор от египетски и гръцки произход очевидно намира общо със своя герой – занзибарец с амбицията да бъде възприеман като англичанин.

Оттам нататък Малек заковава всеки един аспект от личността на Меркюри –

колоритното му сценично поведение, говора му, пеенето му, акцента му, полуигривия, полусрамежлив поглед, вечно търсещите очи.

Буквално всичко е усвоено и пресъздадено от актьора с цялата харизма, подобаваща на рок икона от края на 20 век. Затова е и още по-дразнещ фактът, че феноменалното му представяне е част от толкова стандартен филм – особено предвид това, че дори на екрана Queen говорят за това как искат да се различават от стандартното.

Източник: 20th Century Fox. Разпространител за България: Александра Филмс

Сред най-интересните епизоди от действието е направата на самата легендарна песен „Бохемска рапсодия“. В него се вижда как групата си сътрудничи, как всеки допринася за завършения вид на песента и как защитават своето произведение от консервативни продуценти.

Ако лентата показваше повече именно от това – творческия процес, задкулисните действия, историите, които не са описани в Wikipedia, взаимоотношенията между членовете на групата – и въплъщаваше именно този експериментален, бунтовен дух, то щеше да е именно филмът за Фреди Меркюри, който бихме искали да видим. За съжаление, в този му вид „Бохемска рапсодия“ е просто среща с най-големите хитове на Queen в киносалон със страхотно озвучение и нищо повече.

За някои това може да е достатъчно, за да си платят цената на билета. Те вероятно ще заявят, че филмът ги е покорил със зрелищните си концертни сцени.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This one’s for the misfits. #BohemianRhapsody is in theaters November 2nd. For tickets, see link in bio.

A post shared by Bohemian Rhapsody (@bohemianrhapsodymovie) on

На тях трябва да се постави елементарния въпрос дали отиват на кино, за да гледат художествен игрален филм или скъпа възстановка на няколко концерта с Рами Малек на мястото на Фреди Меркюри. Въпросът изглежда напълно реторичен предвид факта, че реални концерти на Queen в оригинал се ремастерират и до днес с най-добрите аудиовизуални технологии на нашето време и се разпространяват по киносалоните в цял свят.

Такъв беше случаят през февруари у нас, когато в редица кина из страната, точно навреме за празника на влюбените на 14-ти, в ремастериран вид и с Dolby Atmos озвучение се излъчи оригинален концерт на легендарната група от 1984 година. Гледането на такова шоу е истинско музикално преживяване, но то, по естество и цели, е коренно различно от един биографичен игрален филм. А уж такъв се опитва да бъде „Бохемска рапсодия“ на Браян Сингър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обвинителен акт срещу Божков и още девет души</p>

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Божков и още девет души

България Преди 39 минути

Обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 49 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 3 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 4 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 5 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 5 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 5 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения