44

К ъсноантича гробница разкриха снощи археолозите при разкопките на пл. "Света Неделя", а днес е открито злато. За находките съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес бе на мястото на разкопките.

След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. "Св. Неделя", днес е намерено и злато, каза Фандъкова. Намерените монети се съхраняват в Музея за история на София.

„Днес приключват проучванията на терена на пл. „Св. Неделя“, свързани с късноантичния период. Вече четвърта година Столична община финансира проучванията на останките от тази епоха. Изключително съм благодарна на екипа, който работи тук вече четвърта година, много професионално“, отбеляза столичният кмет.

Разходете се с нас из "Антична Сердика"

Снощи при ремонта на тротоара на ул. „Московска“ е открита късноантична гробница със стенописи. "Днес направихме оперативка. Дадохме задача на археолозите да започнат проучванията на гробницата“, каза Фандъкова и поясни, че целият площад около „Св. Ал. Невски“ и около „Св. София“ е стъпил върху археологическо богатство.

Вижте нашата галерия "Под стъклените куполи на площад "Независимост"

Предстои разработването на архитектурния проект за изграждането на площад „Св. Неделя“, който да интегрира намерените останки.

Как изглеждаше София преди повече от 30 години (СНИМКИ)

Фандъкова поясни, че главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков вече е подготвил заданието за архитектурния конкурс, който ще бъде обявен през септември.

Източник: БГНЕС

"Бяха направени множество обсъждания, включително обществено обсъждане тук на Ларгото. Имаше разширен експертен съвет. Заданието е обявено. Надяваме се да дойдат опитни архитекти, които да дадат най-добрите идеи по какъв начин това пешеходно пространство да може да се съчетае с пространствата на бул. „Витоша“, на Ларгото“, каза Фандъкова.  Според нея никой не може да отрече, че през последните години, усилията на нейния екип са насочени към разкриване и запазване на богатото културно-историческо наследство.

"Моето виждане винаги е било всичко, което се открие при тези разкопки да остава на място, да се консервира и след това експонира, за да може да се види. По този начин София се превръща в една изключително интересна, културна дестинация. Вече виждаме много туристи, които и днес наблюдават самите разкопки с голям интерес“, отбеляза тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални и любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@