1

П оради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички моторни превозни средства през най-високия старопланински проход „Троянски“ и през Дюлинския проход в област Бургас, съобщиха от АПИ.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона

по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите „Печинско“, „Рожен“ и „Превала“. Движението на останалите автомобили по републиканската пътна мрежа в област Смолян се осъществява задължително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в района.

За снегопочистване е ограничено преминаването на МПС над 12 тона

с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград – Юндола, II-37 Батак – Доспат, път III-198 Гоце Делчев – Катунци през „Попови ливади“, по път III-197 Гоце Делчев – Доспат, път III-358 Шипково – Рибарица, както и по път III-865 Кърджали – Ардино. Движението през ГКПП „Гюешево“ в посока Република Северна Македония временно е спряно за камиони над 12 тона поради снеговалеж и ограничение от съседната държава.

Временно е затворен за движение планински път край Сливен, съобщиха от общинския пресцентър. Затворен е пътят в посока местността Чуката - Меча поляна – връх Българка - Раково. Там има образувана голяма (60-70 см) снежна покривка, има и снегонавявания. Силният вятър в района затруднява работата на аварийните екипи от общината.

899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж,

за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ).

АПИ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили,

подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Мокрият сняг събори 50-годишна липа в центъра на Разград, съобщиха от общината. 

Работници от общинското предприятие “Паркстрой“ започнаха отстраняването на поваленото дърво на площад „Момина чешма“. Това е единственият сигнал, подаден в Община Разград, за произшествие вследствие на снеговалежа от снощи до тази сутрин.

Дървото е паднало в близост до заведение в централната част на града, като голяма част от ствола и короната са в един от фонтаните на Ларгото. Какви поражения има върху него ще стане ясно след отстраняването на дървото. Възстановителни дейности ще се наложат и на тротоара, посочиха от общинската администрация.

Паднали от мокрия сняг дървета и скъсани кабели са сред щетите от снеговалежа, който започна от снощи в Хасково,

съобщиха от кметската управа. През цялата нощ и тази сутрин екипи на общинското предприятие "Екопрогрес" и снегопочистващата фирма почистваха централните булеварди, кръстовищата, основните квартални улици в Хасково и селата от падналия сняг. Дейностите ръководи лично заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.

В 3:40 часа е имало инцидент с паднало на пътното платно дърво на ул.“Панорама“. То е отстранено от аварийните екипи на пожарната, съвместно с "Екопрогрес". Пак през нощта от тежкия сняг са скъсани кабели в района на училище "Л. Каравелов", на ул. "Дунав" и на ул. "Пещера". Установено е, че по тях няма напрежение. Отстранени са от дежурните екипи. Скъсаните кабели са на интернет доставчици.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителни жълт и оранжев код 

за значителни валежи от сняг и за силен вятър.

В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код за снеговалежи и за образуване на нова снежна покривка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и силен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, съобщават от НИМХ, цитирани от БТА.

В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила оранжев код.

Там ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд.  

Оранжев код има и за Бургас-море и Добрич-море. Там прогнозата е за вятър от север-северозапад 12-17, пориви 20-24 m/s (6-7, пориви 8-9 бала по Бофорт). Вълнение 4-5 бала.

Предупредителните жълт и оранжев код са публикувани в картата за опасните метеорологични явления, която е на сайта на НИМХ.

Снежна и приказно красива: Зимна разходка в София

Вижте и останалата прогноза за времето:

Днес ще бъде облачно. В източната половина от страната и в планините валежите ще продължат и там на много места все още ще са значителни. В Западна България постепенно ще отслабват, в повечето места и временно ще спрат. Ще духа умерен, в Източна България силен север-североизточен вятър; там остават условията за  виелици и навявания. Максималните температури ще са между 1° и 6°, в София - 1°.

Замръзналото кралство „Дружба“

Черно море

Над Черноморието ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Ще духа силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Планините

В планините ще бъде облачно с обилни снеговалежи. Ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания; след обяд в масивите от Западна България вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

Снегът и градът: Снежна София е приказно красива

Началото на март

В началото на март времето ще се задържи предимно облачно. Ще продължи да духа слаб, в Източна България - умерен вятър от север-североизток. На места, главно в Северна и Източна България, ще има слаби валежи от сняг. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 0° и 5°.

Сряда

В сряда вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен. Облачността над страната ще е променлива, по-често значителна. На отделни места в северните и планинските райони ще превалява слаб сняг. Съществена промяна на температурите не се очаква.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 9 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 20 минути

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 3 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 3 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 3 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно