76

Д вама пациенти починаха след хаос при приема им в новото COVID отделение в Университетската болница в Пловдив.

Видео, изпратено до NOVA, показва как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълбите край входа на здравното заведение.

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълби пред болница

Единият мъж е на кислородно дишане, а другият е легнал на стълбите. Мъжете са пренасочени от Инфекциозната клиника към Клиниката по токсикология.

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка след публикации в медиите.

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка.

Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Самата болница също е започнала проверка по случая. Тази сутрин лечебното заведение даде извънреден брифинг:

"Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно", това заяви директорът на УМБАЛ "Свети Георги" д-р Карен Джамбазов.

"За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това", каза още той.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" обяви още, че в болницата е имало недостиг на легла, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141. 

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни той.

Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите. 

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с COVID инфекция", каза той.

Към момента не може да се установи защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите. 

"Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", обясни Джамбазов.

"Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти”, заяви директорът на отделението по Токсикология.

По-рано в отговор до NOVA от болницата посочиха, че не е ясна причината за забавянето на персонала, който да ги приеме.

Проверява се и защо са оставени да чакат отпред, вместо в линейката.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди проверка на случая.

Един от починалите е от пловдивското село Бресник.

Той е бил 100% инвалид, с чужда помощ и на хемодиализа. Днес мъжът е трябвало да празнува 62-ия си рожден ден. Неговата съпруга Мария разказа пред телевизията за преживения ужас:

"Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември вече го върнаха от диализата. В 14.10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка заради температура. Беше много отпаднал", разказа жената.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон.

При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне линейка. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

"Обадих се отново на тел. 112. Отказвам заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой  не отговаряше. Оттам отидохме в "Пълмед", мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат", сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на Хирургията. Мъжът е регистриран в 17.29 часа. Той обаче не е допуснат в кабинет, а остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

"До 19.30 часа бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях", сподели още Мария.

Оттам разкатаването на семейството по болници продължава. Мъжът е приет едва на 14 ноември вечерта във ВМИ.

Приет е в токсикология. Няколко часа по-късно обаче мъжът отново е препратен към Инфекциозна болница. Там е трябвало да се качва до 3 етаж по стълбите. Направен му е и тест за коронавирус, чийто резултати трябвало да излязат след 3 дни.

Часове по-късно трима пациенти са прехвърлени от Инфекциозна болница към COVID отделението в града, където семейството чака 2 часа.

Пред входа на болницата мъжът седи с бутилка, в която кислородът свърша. Мария, съпругът й и лекар се качват към третия етаж на сградата. На площадка между етажите обаче Господин Господинов пада и не може да продължи.

В отделението няма асансьор, няма носилки, нито инвалидни колички. Мъжът отново е оставен. 20 минути никой не се е отзовал и не е помогнал на семейството.

"След 20 минути мъжът ми каза, че не може да диша повече. Изтичах и ги помолих за помощ. Престоят му в отделението също беше максимум 20 минути. Само легна на леглото, не му включиха кислород да диша. Няма нито една рентгенова снимка. На две места са фалшифицирали подписа му", разказа Мария.

Още една трагедия се случва на същото място в Пловдив.

Потърпевшите разказват, че са имали куп препятствия. Болният е бил с двустранна пневмония и положителен тест за COVID-19.

От Университетската болница отказаха да дадат коментар, но пратиха официално писмо до NOVA. Заявява се, че действително има виновни по случая. Казва се, че ако се установят такива те ще бъдат уволнени.

Ръководството на лечебното заведение проверява действията на всички медицински лица, казват още от болницата. Защо санитарят се е забавил 40 минути и защо кислородът в бутилката е свършил са някои от въпросите, които ръководството ще разглежда.

"Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като започнем от Спешна помощ, продължим през липсващия ангажимент на личните лекари, минем през това, че няма обвързаност между извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в труден момент. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват ковид структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдо медицина. Там няма достатъчно кислород няма и реаниматори", коментира случая в предаването "Здравей, България" адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя добави, че виновни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на медицинската система.

"На тези хора трябва да се направи аутопсия, защото в противен случай ще се вземе първата описана причина", посочи Петрова.

Математик прогнозира смъртните случаи от COVID-19 у нас

Нови рекорди: 4828 нови случаи на COVID-19 и над 1000 оздравели

Министър Ангелов не отхвърли възможността за пълен локдаун

Проф. Балтов: Стаден имунитет няма, COVID-19 не е прост грип

Защо в Нова Зеландия има само 60 заразени с COVID-19

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 38 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 6 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 6 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 6 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"