110

Н ад три милиона пенсионери в Германия са заплашени от бедност. Това означава, че са принудени да живеят с пенсия под 958 евро месечно. За България тази сума изглежда висока - и тъкмо поради това все повече германски пенсионери избират точно нашата страна да прекарат старините си. Животът е евтин, климатът - чудесен. А когато малко се ориентираш в манталитета, нещата потръгват. Не бива обаче да забравяме, казват новозаселилите се: „в България е друго, не е като в Германия”, цитирани от „Дойче веле” (Deutsche Welle).

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат

Може ли да взимаме заплата като на германците - тръгва подписка

Германски кмет предпочита сирийци пред български роми

Репортаж на Stern TV, излъчен по германската телевизия RTL, разказва, че в България вече са се заселили над 45 хиляди германци.

Бригите и Бернд Хорн преди година и половина си събрали багажа и от Пфорцхайм се преместили в българското село Сираково.

„Качеството на живот, което имаме тук, е огромен напредък за нас, обясняват двамата в един глас. За около 15 хиляди евро си купили къща с пет декара двор. Междувременно разширили жилищната площ до над 100 квадратни метра.

Климатът също допринася за повишеното им самочувствие - двамата са пенсионери по болест и в България определено се чувстват много по-добре.

„Имам четири хронични заболявания и получавам само 680 евро пенсия по болест, казва Бригите Хорн и добавя: „В Германия с тези пари едва си плащам наема".

Друго германско семейство - Ренате и Бернд Рьоер, живеят от 13 години в Кранево. За 20 хиляди евро са си купили просторно жилище от 100 квадратни метра. Първо мислели да го използват за лятна вила, но преди шест години окончателно се преместили от Берлин в Кранево. Двамата получават общо 1800 евро пенсия месечно и казват, че с тези пари в България се живее много добре. Само с езика им е още трудно, но се оправят. Ренате знае малко руски, чете кирилицата и се оправя на пазара, докато съпругът ѝ Бернд сякаш го е докарал единствено до фразата „Полека, полека".

„Тук нищо не ни липсва. Отзад са планините, отпред е морето с красивите момчета край плажа”, шегува се Ренате. „И момичета”, допълва мъжът ѝ с усмивка.

Ренате е доволна и от медицинското обслужване във Варна. Вярно, болничното оборудване не е като в Германия, стаите са по-тесни, но лекарите се грижат добре за нея, когато има някакъв проблем.

Семейство Хорн също е много доволно в новата си селска къща. „Това беше правилното решение. Не искам да се връщам в Германия. Искам да живея, не да живуркам. А тук, в България, мога да живея”, казва Бригите Хорн.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@