78

Д растичната е разликата между цената на труда у нас и в другите истински развити страни. Минималната работна заплата на германеца е над шест пъти повече от тази на един българин. Евродепутати са се амбицирали да променят това и събират подписи, които да внесат в евроинституциите. 

Може ли една подписка да изравни заплащането в Европа и ще получаваме ли колкото германците, само защото ЕС ще нареди това, коментират евродепутатът Ангел Джамбазки и икономистът Владимир Каролев в "Здравей, България" по NOVA.

„Става дума за европейска гражданска инициатива.

Такава процедура е провеждана само веднъж досега и е било допитване, свързано с качеството на водата. Целта на това начинание е да се съберат достатъчно брой подписи, които биха удостоверили желанието на тези хора въпросът да бъде поставен пред Европейската комисия”, поясни Джамбазки.

Източник: Nova.bg

"Редица западноевропейски държави имат тежки протекционистки вътрешни закони, които пречат на източните предприемачи да работят добре”, поясни евродепутатът, давайки за пример страни като Германия, Франция, Австрия, Италия и Белгия.

„Например, българските превозвачи могат да си позволят стандарт на своите служители в размер на 1500-2500 евро. Това очевидно дразни техните западни конкуренти и се опитват да откраднат бизнеса и да го преместят в Западна Европа. Именно затова искаме да спрем тази практика, защото логиката на ЕС е единен пазар”, каза Ангел Джамбазки.

Неудобната истина за доходите в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

„Съгласен съм с тази подписка, но е безспорен факт, че не е възможно с административно решение на който и да е парламент да забогатее дадена нация”, на мнение е Владимир Каролев.

„България винаги е била най-бедната държава в ЕС.

До 2008 г. страната ни доста бързо настигаше средното равнище на Съюза. След това обаче този темп се забавя, защото липсват реформи”, на мнение е икономистът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@