14

С Р Македония не трябва да продължава с езика на омразата, тя трябва стриктно да спазва поетите ангажименти в Договора за приятелство с България и да не забравя добросъседството, което е важен критерий, ако иска да се присъедини към ЕС, заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна видеоконференция с участието на външните министри на Германия и СР Македония Хайко Маас и Буяр Османи.

Тримата дипломати говориха след приключването на срещата на страните-участници в Берлинския процес, който има за цел да подпомогне присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. За пръв път в историята на този процес той се председателства съвместно от две държави – България и Македония.

"Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни от Западните Балкани по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат отговорността си, да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след онлайн среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани, предаде Агенция „Фокус“.

Тя подчерта, че за Европейския съюз не е добре да бъдат внасяни външни проблеми и изтъкна убедеността си, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност и откритите въпроси да бъдат решени.

"Не е добре за ЕС да бъдат привнесени проблеми отвън. Стриктното изпълнение на поетите ангажименти е задължително", каза тя. 

„Сега добросъседството и солидарността са нужни повече от всякога,

когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса. За съжаление, и криза на сигурността предвид ужасните терористични атаки, които се случиха във Виена, Ница, Париж и други места по света. В тези трудни времена ЕС потвърди ангажимента си към региона, като включи Западните Балкани в Плана за възстановяване на Европа.

"Съвсем за кратко в рамките на лидерската среща през май ЕС мобилизира за шестте страни повече от 3,3 млрд. евро за борбата с коронавирус и за възстановяване на региона. Същото направи България. Буквално за седмици пренастроихме цялата си програма за помощ за развитие, за да подпомогнем нашите приятели от Западните Балкани като изпратихме хуманитарна помощ, предпазни материали, медицински средства и помогнахме на хиляди граждани на съседните страни да се завърнат и от чужбина по родните си места", припомни вицепремиерът.

"Радвам се, че въпреки тежката за всички ситуация, свързана с пандемията, причинена от коронавирус,

успяхме да организираме, макар и не както беше планирано първоначалното, тази среща на външните министри при първото по рода си съвместно председателство на Берлинския процес за Западни Балкани. В това съпредседателство има много символика не само защото е първото съпредседателство, а защото едната държава е член на ЕС, а другата е страна-кандидат и за първи път председателството се поема от страни от региона. България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазване на динамиката на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и тяхното приближаване към европейските ценности", отбеляза още тя. 

„Трябва да се придържаме към рамката и инструментите на Договора с Република България.

Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация. Нашият фокус е да продължим да зачитаме Договора и неговите инструменти“, заяви македонският външен министър Буяр Османи.

„Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите“, добави той.

Османи благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали СР Македония ще започне преговори за ЕС.

„България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията“, каза македонският външен министър.

Преговорите на РС Македония за Европейския съюз изцяло зависят от разбирателството между Скопие и София.

Това заяви германският външен министър Хайко Маас, предаде БГНЕС.

Германският външен министър посочи, че се работи много упорито по консултации, свързани със следващите стъпки в процеса на разширяване и за това да бъдат реализирани скоро, с останалите членки на ЕС, част от които е България.

„Затова е необходимо да бъде постигнато разбирателство с България. А това изисква интересите на България да намерят разрешение. Защото когато една държава принадлежи към ЕС, тя трябва да вземе участие в определянето на рамката. Но този въпрос може да бъде разрешен между двете страни, участващи в спора“, каза Маас.

Той посочи, че това е и условието за провеждането на Междуправителствената конференция

„Но ние не можем да вземем никакви решения, които да повлияят на тези двустранни отношения. Това зависи изцяло от разбирателството между България и Северна Македония. Това е съществуващото условие всички 27 членки да изчистят пътя за преговори за присъединяване с РС Македония и Албания и аз се надявам това да стане скоро“, подчерта, Хайко Маас. 

Османи и Захариева разговаряха след като в петък България уведоми Европейската комисия,

че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 година, която поставя като условия Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство" у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония", което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език", да бъде прието, че "Северна Македония" се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България.

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи пресцентърът на кабинета.

Във фокуса на разговора на двамата лидери е била значимостта на Срещата на върха по Берлинския процес, чийто съдомакини утре ще бъдат българският министър-председател и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Заради пандемията от COVID-19 форумът ще се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърдила пред българския премиер, че ще участва в срещата на лидерите от Берлинския процес, която е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес. 

"България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на нашето председателство на Съвета на ЕС, което постави високо в европейския дневен ред интеграционните процеси на страните от Западните Балкани", изтъкнал премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският министър-председател отбелязал, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет в региона.
В този контекст в рамките на Срещата на върха утре ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, пише в съобщението.

София и Скопие ще търсят общо решение

Каракачанов: Няма да се отстъпва, Скопие подцени ситуацията

Скандал с Македония, Заев обвини България

Борисов говори 40 мин. с Меркел за Северна Македония, Радев разговаря с германския...

Радев: Ясни гаранции за членството на Северна Македония

Захариева: Трайно и системно неспазване на договора от Северна Македония

Захариева пред "Ройтерс": Ако РС Македония признае българските корени, вето няма да има

Скопие: Македонският език и идентичност са потвърдени, да не правим политически изявления

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 53 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 9 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 9 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 10 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа