11

Б ългария избира 48-ия си парламент. В страната изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа.

Политици и партийни лидери вече упражниха правото си на глас. Всички те призоваха българските граждани да отидат до урните.

Пръв упражни правото си на глас почетният председател на ДПС, който по традиция е един от най-ранно гласуващите. Малко преди 8.00 ч. Ахмед Доган гласува.

Единственият коментар, който направи той, беше: "Гласувах за бъдещето на България".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас малко след 10 ч. Той гласува в 1-ва секция на основно училище "Пейо Яворов" в Кърджали.

"България в момента има нужда от сигурност и стабилност. В България трябва да възстановим диалога, който отсъства от повече от десетилетия. В Бъглария трябва да възстановим демокрацията. Не бива в 21 век в България българските граждани да ги третираме като престъпници, докато презумцията за невинност действа. Не може една част от българските граждани по аксиома да ги третираме едва ли не както престъпници. В България има нужда да осмислим демокрацията, да разберем смисъла на понятието демокрация, да възстановим нормалността и диалога, да осмилим понятието диалог и нормалност в политиката, за да има стабилност, сигурно управление, за да има сигурност", заяви Карадайъ след като гласува.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов упражни правото си на глас точно в 9.00 ч. в секция в 93-то училище в София.

"На страната ѝ трябва управление, но не какво да е, а истинско и смело реформаторско управление, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени и да направи скок в развитието на страната. Това е напълно възможно колкото и сложно да изглежда положението. Именно тази сложност може да бъде мотивация и движеща сила България да направи скок в развитието си и ние можем след година-две да бъдем в много по-добро положение. Просто не трябва да изпускаме фокуса от наистина важните приоритети, трябва отговорност и последователност - за това гласувах", заяви Иванов, след като гласува.

Право на глас упражни и бившият служебен премиер, а сега лидер на партия "Български възход", Стефан Янев.

"Българските национални интереси имат три стълба - сигурност, справедливост и благоденствие. Това са основните структурни неща, които формират фундамента на обществото. Червените линии са именно националните интереси", заяви той и посочи, че очаква "максимален" резултат.

Българските граждани трябва да гласуват за собственото си бъдеще, посочи още Янев.

"Дали ще има правителство е въпрос на преговори", смята той.  "Българите трябва да престанат да слушат внушенията, че избирателната активност ще бъде малка, посочи лидерът на "Български възход", да не си оставят мисленето и действията за утрешния ден", призова още лидерът на "Български възход".

Коментар дойде и от лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Резултатите ще бъдат доста по-различни, отколкото ни казват, че ще бъдат. Не само за "Възраждане", но и за други партии. Днес няма значение какво казват социолозите, има значение гласът на хората", обяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, след като упражни правото си на вот.

"Два са пътищата на България - или кардинална промяна и ще има шанс за оцеляване, или Бог да пази България, ако продължава като в последните 30 г. Това означава България да взима решения сама, да поставя националните интереси пред всички, и да не участва в чужди военни конфликти за своя сметка", коментира още Костадинов.

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата, за повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България. Нека хората да знаят, че в тези трудни кризи, няма да бъдат изоставени, че държавата ще бъде до тях, ще бъде партньор и ще помогне", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни своя вот.

"Законът да е еднакъв за всички, да няма богопомазани, да се прилага еднакво за всичко, да има справедливост", обяви Нинова като приоритет. 

"Да, очаквам БСП да сме в следващото управление. Без силна социална партия, в тези трудни моменти, няма да е лесно", категорична бе Нинова на въпрос дали очаква БСП да са част от управлението в следващото 48-о Народно събрание. 

"Многократно сме заявявали, че с ГЕРБ и ДПС не можем да правим мнозинство, нека видим резултатите на останалите днес", добави Нинова и обяви, че партията има десет мерки за първите 100 дни за овладяване на инфлацията и повишаване на доходите.  

"Изборът днес е много важен. Изборът между връщане обратно в годините на прехода и скъсвайки прехода веднъж завинаги, може да вървим към една просперираща, променена България. Сигурен съм, че българите ще изберат България да продължи напред". Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като упражни правото си на вот.

"Това, което бих се радвал да продължим с нашите стъпки - увеличихме доходите на пенсионерите, сега се надяваме и за средната работна заплата. Надяваме се всеки един млад българин да избере България за свой дом, за това гласувах", посочи той.

"Днес ясната коалиция, която ще направим, е коалицията с българския народ", допълни Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също упражни правото си на глас. "Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане. Далаверите на управляващите започнаха да излизат, когато стане ясно всичко, което са правили, и малкото гласували за тях ще се отвратят", заяви той.

"Влизането в еврозоната трябва да е първата и най-важна задача", посочи още той.

„Напредъкът на България зависи от гласовете на хората. Страната има нужда от стабилно правителство с ясни политически приоритети и цели“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич Деница Сачева, след като пусна гласа си в СУ „П.Р.Славейков“ в града.

Тя посочи, че е гласувала за хората, които доказано знаят и могат да решават проблеми, както и за силно представителство на област Добрич в следващия парламент, с което да се отстояват интересите на добруджанци да живеят по-добре.

"Гласувах за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани". Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като упражни правото си на глас във 2 СУ “Акад. Емилиян Станев”.

България има нужда от реформи, каза още Христов. Той бе категоричен, че ориентацията на страната е проевропейска и бъдещото управление трябва да я поддържа.

Служебният министър-председател Гълъб Донев упражни правото си на вот в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той беше заедно със своята майка, която също гласува. По думите му те винаги гласуват заедно.

"Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Гласувах за народни представители, които ще защитават истинските интереси на хората, а не собствените си. Гласувах за народни представители, които ще са пример за толерантност и търпимост", заяви Донев.

"Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции", каза президентът Румен Радев, след като гласува за 48-о Народно събрание.

"Затова аз призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях, защото изборите са право, но и отговорност. Отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си, своите близки", добави Радев. 

"Аз се надявам наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме от миналата година, все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е между две тези: Правителство на всяка цена, което може в последствие в средносрочен план да доведе до неустойчивост на самото правителство, и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, което води към размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в партията", категоричен е Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също гласува. "Важно е днес много български граждани да излязат и да гласуват, нека да не оправдаем тези мрачни прогнози за ниска избирателна активност. Важно е да се гласува, много важни избори са това, за да има истински стабилен парламент, за да има стабилни мнозинства, които да излъчат стабилно правителство. Много са предизвикателствата, които стоят пред страната - само след броени дни трябва да се приеме бюджет, трябва да се приведат гражданите през тежката социално-икономическа криза, трябва България да има своята категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства", заяви Йотова, след като гласува.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 15 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 38 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф