91

„Има необходимост от някаква история на автомобила, която история да се проследява”, коментира пред NOVA представителят на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев. Той сравни идеята за паспорт на автомобила с тази за здравната книжка, където лекарят може да проследи историята на заболяванията на пациента. Според Георгиев обаче допълнителната бюрокрация ще създаде повече условия за корупция.

„Автомобилът трябва да мине през пунктове, които правят тази идентификация на колата”, поясни автомобилният експерт Румен Дунев.

По думите му в този законопроект има много хубави неща, като например ще се наблегне на квалификацията на водачите, на техническото обслужване на автомобила, тъй като много от пътнотранспортните произшествия в България са предизвиквани от технически неизправности. Ще бъде сложен ред и в автобусните и тежкотоварните превози.

„Може би почват едни спекулации от хора, които не искат да има ред”, посочи Дунев.

Той поясни, че водачите няма да бъдат глобявани ако си сменят сами гума или крушка на фара. Тези дейности са предвидени в експлоатационната книжка на всяка кола от производителя. Но там няма описани неща като смяна на масло или накладки.

Дунев подчерта, че самостоятелното извършване на последните процедури в Германия например е наказуемо.

Експертът обаче има и критики към законопроекта за паспортизация на автомобилите.

„Опитват се да се правят някакви български нововъведения, което за мен не е добра практика. Можеше да се копират работещи такива проекти като например закона в Гърция – караш пил влизаш в затвора, една доста стресираща мярка. В частта за регистрация на автомобилите. В Германия това става за 5-10 мин., не повече. Това да можеш да запазиш регистрационния си номер – това ще даде по-ниски такси, тъй като няма да се сменят табелите, а и всеки ще може да бъде намерен по него”, подчерта Дунев.

„Аз съм убеден, че ред ще се въведе”, каза Красимир Георгиев. „Дори само по реакцията на сивите, нередовните обучители, разбирам, че пътят е правилен”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@