50

Н овият по-висок данък върху старите автомобили може да доведе до премахването на хиляди изоставени коли от улиците на столицата.

В София има близо 12 000 автомобила, на които са поставени стикери за доброволно преместване. Общо 6925 са зарязаните и ръждясали коли, които са преместени от улиците и сложени на наказателни паркинги от Столична община, съобщава NOVA.

„Идеята в социализма беше, че автомобилът е лукс. Имаше акциз както върху кафето и чая и върху цветните телевизори. Оттам идеята, че автомобилът е лукс и колкото е по-нов, трябва да се облага, а пък хората са бедни и старите да не се облагат”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Проблемът с изоставените стари коли обаче е трудно разрешим заради липсата на бързи механизми, с които да се премахват неизползваемите коли.

„Има много автомобили, които са стари и фигурират само в статистиката в КАТ, а те почти не се карат. Хората ги държат, защото данъкът е изключително нисък и не са заинтересовани да ги бракуват”, посочва зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев.

„Наистина е по-евтино собственикът да я предаде сам за вторични суровини, отколкото да чака Общината, защото когато процедурата приключи, ние я караме на наказателен паркинг и всеки ден му се начислява такса. В негов интерес е сам да си премахне превозното средство, след като не е в експлоатационна годност”, коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

„Да притежаваш стара и замърсяваща кола струва нещо и това е някаква тежест, която ще трябва да понесеш, ако искаш да притежаваш такъв автомобил. Крайната цел е замърсителят да плаща”, смята икономистът Лъчезар Богданов.

В столицата новорегистрираните коли с екостандарт Евро 6 са само 13 000. Електромобилите пък са 254. Те са освободени от данък.

Нено Димов: По-високият данък е „инвестиция в здраве“

Ще скочат ли данъците за старите коли

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@