7

К упища боклуци край магистрала "Хемус", шофьори изхвърлят отпадъците си в района на село Жерково, разказва в репортажа си NOVA.

На нерегламентирана отбивка за престой се трупат боклуци, които се почистват от работници на фирма, наета от Агенция "Пътна инфраструктура”. За разчистване на такива места АПИ харчи десетки хиляди левове от бюджета си.

"На проблемното място няколко пъти са поставяни кошчета, но те бивали откраднати в много кратки срокове, каза в ефира на "Здравей, България” инж. Иван Василев. Дори в краткото време, за което контейнерите се запазвали на отбивката, те не се използвали по предназначение", посочи той.

Боклуци и мръсотия наблюдават и жителите на блокове в Пловдив, в близост до "Арман махала".

Според потърпевшите много от хората в района не използват контейнерите и хвърлят боклука си, където им падне.

"Ежедневно има изхвърляне на отпадъци на ул. "Хан Телериг” и от самия блок, и от живущите наоколо. Образуват нерегламентирани сметища”, каза за "Здравей, България" Николай Георгиев, отговорник-поддръжка на чистотата в район "Северен". От общинското предприятие твърдят, че по улицата са разположени достатъчно на брой контейнери за смет. Всекидневно през жилищния район преминава и тежка сметоизвозваща техника.

Усилията на почистващата фирма обаче отиват на вятъра. За броени часове купищата с отпадъци и торбичките, изхвърлени от балконите, отново се появяват. Затова и този пловдивски квартал е рекордьор по най-много съставени фишове и актове за нарушения на Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината. От общинското предприятие "Чистота" смятат, че сегашната система за налагане на санкции на нарушителите работи добре.

"Хващат се много нарушители. Ефект има. Показателно е по това, че няма санкциониран гражданин, който да е хванат за втори път на същото място за същото нарушение. Лошото е, че голяма част от изхвърления отпадък е след края на нашето работно време - в събота и неделя, по късните часове и тогава няма как да хванем абсолютно всички нарушители”, допълни Николай Георгиев.

И докато този въпрос с поддържането на чистотата в района бъде решен, изхвърлените от прозорците торбички ще продължават да бъдат ежедневна гледка за живеещите, както и за преминаващите по пътната връзка за магистрала "Тракия” и Карлово, която се намира наблизо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@