1

Жителите на симитлийското село Брежани алармираха за появило се отскоро сметище над домовете им. Преди седмицата хората забелязали камиони с боклуци да преминават през селото, а не след дълго започнали да усещат и странна миризма.

„Всеки ден минават камиони и извозват боклука горе над селото“, разказват местните.

 Хората се притесняват от зарази и епидемии и се питат, кой изхвърля боклука си тук.

Предлагат по-евтино парно, ако ТЕЦ „София” гори боклук

Опасен ли ще е заводът за горене на отпадъци в София

Как Германия печели милиарди от боклуци

Част от местните подозират, че отпадъците са на съседните общини, включително и на Симитли. От Общината обаче отричат.

„В администрацията до момента нямаме такъв сигнал. Ще бъде проверен, но имаме и съответните документи, в които показваме къде общината изхвърля боклука”, заяви Юлиян Мишев, заместник-кмет по стопанските дейности в община Симитли.

От началото на годината, според европейските изисквания, общините нямат право да изхвърлят отпадъците си в сметища, затова са принудени да ги извозват до най-близките депа. Тъй като в Благоевград депо ще бъде изградено след около година, боклукът от Симитли и Благоевград се транспортира до Сандански или Разлог. Само че за него има ограничения. От кметската управа се притесняват от екологична катастрофа в бъдеще.

„В момента ние изхвърляме в депото в Разлог и там ползваме 10% квота, която има държавата в депото, но този обем ще бъде запълнен до максимум месец, по думите на кмета на Разлог, и след това вече не виждаме какъв е вариантът за хвърлянето на боклука. Къде ще трябва да изхвърляме отпадъците, нямаме решение“, обясни Мишев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.