11

И злязоха резултатите от изпитанията на водата в трите водовземания в димитровградските села Брод, Райново и Златополе, които осигуряват водоснабдяването на 10 села.

Водата е в нормите по всички показатели и това ни позволи да пуснем водата в тези населени места, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в димитровградското село Златополе. Пред журналисти той пусна чешмата в двора на частна къща.

Така, след прекъсване на водоподаването в понеделник вечерта - заради съмнения за отравяне на река Марица след смъртта на 28 крави в землището на Димитровград, 3260 души вече имат вода, обобщи министър Ангелов.

С това към обяд днес населените места без вода във вододайния басейн на Марица в общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград останаха 38, сред които са и двата общински центъра - Симеоновград и Свиленград.

"Добри новини има от Свиленград", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той информира, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границите на България, са показали, че няма замърсяване. След среща с кмета на Свиленград и директора на местното "ВиК" започнаха да се пълнят резервоарите над града, посочи Димитров.

По неговите думи, след получаването на окончателните проби, което е очаквано към 14.00 часа, ще бъде възстановено и захранването на Свиленград и селата в общината.

По-рано днес здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че пробите от канала на река Марица, от който при водопой загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. 

"Днес камионите на БЧК ще докарат 80 хиляди литра вода за пиене, областният управител ме увери, че още 80 хиляди литра ще бъдат раздадени на хората в периода, в който няма да имат вода за пиене", посочи здравният министър.

"Чакаме междинните резултати от няколко извора. Когато имаме междинни резултати, ще кажем, че са готови и ще започнем да пускаме водата и по водопреносната мрежа, която се захранва от тези извори. Очакваме водата, която ще пуснем, да е замътена, защото известно време не е имало вода по мрежата. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии и спукани тръбопроводи. Всичките тези неща са очаквани. Първите извори, които ще бъдат пуснати са Райново, Злато поле и Брод. След като бъдат пуснати, Димитровград ще бъде захранен. Приоритетно работим за Свиленград, защото там има най-сериозни затруднения заедно със Симеоновград. Ще обявим веднага междинните резултати", допълни тази сутрин проф. д-р Костадин Ангелов.

"От РЗИ - Пловдив ни дадоха информация, че от Брод няма отклонения от физико-химичните показатели на водата, няма отклонение в остатъците от пестициди. Няма наличие на тежки метали от тези, които са излезли. Щом дойдат междинните резултати, водата в тези 3 извора ще бъде пусната. Когато бъде пусната тази вода, всички хора трябва да знаят, че тази вода трябва да се използва само за битови нужни, но не и за пиене и готвене. След като бъде пусната ще има друга процедура. Ще минат инспекторите на РЗИ, които ще вземат проби, които ще бъдат изследвани. Щом докажем, че водата в чешмите е абсолютно безопасна, тогава ще дадем възможност на хората да я ползват и за пиене и готвене", каза още Ангелов.

"Надяваме се до обяд или в ранния следобед да има междинни резултати от водовземанията. До края на деня ще сме готови с разрешението за пускане на водата, ако пробите са добри. По първоначални резултати имаме надеждата, че пробите ще са добри, защото пробите от всички части, които са взети, показват, че повърхностните води са чисти и не се откриват замърсявания", каза още министър Ангелов.

"360 пъти е завишението при колектора на "Неохим". Тази вода вече не изтича с такива превишения на нормите в река Марица. Изпуснали сме 4 язовира в четвъртък. Водата е смесена с другата и всички показания надолу вече са взети. 4 пъти са взети проби. В момента там тече чиста вода. Има процесуално-следствени действия, които текат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там постоянно са взимани проби", уточни министър Емил Димитров.

"Имаме едно предприятие за торове. Намерили сме част от торове във водата, където са починалите животни. Тези торове не влияят на рибите. Вчера е проверена водата в реката. Това, което е намерено в тази част, която е след тръбите, което е довело до смъртта на животните, е тези вещества, които издирваме в момента, за да сме спокойни, че няма замърсяване", добави той.

"Днес ще отиде писмо до ВАП във връзка със складове, които се намират на територията на страната, загробени през 80-те години. Предполагам, че ще последват действия по изваждането на тези складове и обеззаразяването им в чужбина. Вчера притесненията ни бяха да няма пестицидите. Следим да няма това, което е намерено в канала", каза още той.

"Намерили сме остатъци от торове във водата, но кой ги е създал засега не можем да кажем. Досъдебното производство трябва да установи. От Нова година влиза нова директива и трябва да има пречиствателна станция. За нас беше странно, след като заводът не работи, защо толкова много вода тече там. Ще видим защо е наливано толкова много вода", допълни Димитров.

По разпореждане на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъдат закупени 80 хиляди литра вода за хората от Хасковска област, които втори ден са без вода заради превантивното спиране на водозахранването от басейна на р. Марица, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ по-късно през деня.

Количествата ще бъдат осигурени със средства от партийната субсидия на партията, се казва в съобщението.

Тази сутрин областният координатор на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев съобщи, че по предварителни изчисления до пускане на водоподаването на населението ще са необходими 160 хиляди литра вода. От БЧК имат възможност да осигурят половината. По решение на премиера Бойко Борисов останалото количество още днес ще бъде купено от ГЕРБ, посочват от ПП ГЕРБ.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров са на инспекция в Хасковска област заради кризата с предполагаемото отравяне, която възникна след смъртта на 28 крави на фермер в землището на Димитровград след водопой от канал към реката.

Във вторник ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на реката.

Какво показват пробите на водата в река Марица

До това се стигна след отравяне на канал на река Марица в землището на Димитровград с предполагаемо силно токсично вещество. Водоподаването е спряно в 51 населени места след Димитровград. Това заяви в понеделник главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В понеделник след водопой от канал на Марица с колектор 28 четириноги умряха само в рамките на 10 - 15 минути. Задействана бе системата за ранно предупреждаване, и бяха взети се проби от различни точки на реката в общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

От ОБДХ - Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от починалите животни. Уведомени са били всички кметове в крайречните населени места. 

Днес министър Ангелов ще посети и болницата в Свиленград и ще инспектира как се осъществява граничният противоепидемичен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 59 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 4 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 4 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове