Какво показват пробите на водата в река Марица
Река Марица   
Източник: Веселина Божилова/БГНЕС
33

П робите от водата, взети по поречието на река Марица, са в норма и няма основания за притестения от страна на населението.

Това съобщи на брифинг областният управител на Хасково и председател на Областния кризисен щаб за действие при бедствия д-р Стефка Здравкова след случая със смъртта на 28 крави и юници на частен фермер след водопой от канал на реката в землището на Димитровград вчера следобед и подозренията за отравянето на реката с химикали, предаде БТА.

Извънредна ситуация, отровена ли е Марица

Въпреки това с цел превенция всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград са преустановени. Взети са нови проби от ВиК и ще бъде изследвана т. нар. "сурова вода", уточни д-р Здравкова. След излизането на резултатите, което се очаква в рамките на днешния ден, поетапно ще бъде възстановявано водозахранването на общо 48-те населени места в областта, които черпят вода от басейна на Марица, посочи тя. В тях влизат и общинските центрове Симеоновград и Свиленград.

По думите на областния управител има готовност за незабавно разпределяне на бутилирана питейна вода в засегнатите населени места в следващите часове чрез кметовете на населени места и БЧК. ВиК - Хасково вече е осигурила 5 водоноски за нуждите на двата общински центъра, които ще бъдат позиционирани също днес следобяд, каза директорът на водния оператор инж. Тодор Марков. Той информира, че общо 30 вододайни кладенци са били спрени заради извънредната ситуация.

Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни

Пробите на водата обаче от мястото, където е бил извършен злополучния водопой, са предмет на досъдебното производство и на този етап не могат да бъдат оповестени, отговори на въпрос на журналисти д-р Здравкова. Тя допълни, че в региона следобед е очакван министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който ще направи обход на течението на реката.

Освен този т. нар. "северен колектор" на завода "Неохим" в района няма друг източник, който би могъл да доведе до съответно замърсяване и гибелта на кравите. Това отбеляза директорът на дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ-Хасково Любомир Дайновски. Той обаче категорично е на мнение, че не може да става дума за резултат от промишлена авария, а се касае вероятно за еднократно и локално изтекъл реагент.

Установено е веществото, отровило крави край Димитровград

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото край Димитровград, предаде БТА.

Димитров обаче не назова веществото, за да не се пречи на разследването и за да не се "произнасят присъди преди да сме запознати с всичко". "За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше", уточни министърът. Димитров изрази и задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба.

Той посочи, че пробонабирането и усилията да бъде възстановено водоподаването към общо 48-те населени места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград, е приоритетът, за изпълнението на който ще бъдат ангажирани и екипи и лаборатории от съседни области.

Министър Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води. Димитров ще обиколи и ще се запознае със състоянието на река Марица и в района на Свиленград. На терена, където са починали кравите, днес бе и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. 

Тонове мъртва риба в р. Марица, замърсяването - 16 пъти над нормата

Д-р Здравкова припомни, че се извършват аутопсии от токсиколога проф. Бинев от Тракийския университет в Стара Загора, че са били взети взети проби от труповете на кравите, но все още не са излезли резултати или категорични заключения.

В същото време ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Действията на прокуратурата са предприети след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави  намират смъртта си.

С оглед изнесените данни, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на околната среда и водите като национално богатство и достояние, жизненоважен ресурс, необходим за съществуването на животни, растения и хора,  са предприети от ВАП действия за опазване и възстановяване на околната среда и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването на водата за питейно – битови нужди.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът  и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27.07.2020 год.

Проверката следва да установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването водата за питейно – битови нужди.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на  животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура Димитровград в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието  - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пътува за гр. Хасково, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

Утре, в 7.30 часа, пред сградата на Областна администрация Хасково министър Ангелов ще информира медиите за всички стъпки, които предстоят да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и РЗИ - Хасково.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер