15

„Лично за мен и очевидно не само за мен, но и за голяма част от колегите, взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши”, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.  

„В контекста на парламентарната среда, при размяната на аргументи, търсене на подкрепа за едно или друго решение се стигнало до този резултат, който не е добър. Това звучи и много лошо в ушите на гласоподавателите – няма да ви дадем да си пренареждате кандидатите”, подчерта Дончев.

„На изборите през последните няколко години,  прагът, който е коментиран, е минаван, но е факт, че е много трудно”, добави вицепремиерът. „От волята на партията и желанието на гражданите – по-важно е желанието на гражданите”.

Дончев посочи, че няма планове скоро да се явява на избори, но е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот.

„Преференциите върнаха интригата в изборния процес”, заяви вицепремиерът.

„В оправдание на колегите в парламента, в последно време осигуряването на кворума е нелека задача и в името на това вероятно се правят различни компромиси. Разбира се компромисът винаги има трябва да има граница”, каза Дончев.

„В последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента е нелека задача. В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница”, заяви още Дончев.

Дончев категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите.

 „Г-жа Нинова говори работи, в която сама едва ли вярва. Който познава малко изборната технология, знае, че това, което говори, няма как да се случи”, коментира вицепремиерът думите на лидера на БСП, че управляващите се страхуват от машинното гласуване и без него ще подправят протоколите.

Според Дончев основното предизвикателство пред въвеждането на машинно гласуване е киберсигурността.

„Темата сигурност е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността”.

„Ако принципното решение е да се въведат машини, трябва да ги произведем ние”, заяви Дончев. Причината е, че при наемането на машини за гласуване всяка трябва да мине технически одит преди изборите, а това ще отнеме твърде много време.

„Темата сигурност по време на избори е най-големият риск. Това би значело Конституционна криза. Сигурността винаги трябва да е на първо място”, категоричен е Дончев.

Вицепремиерът счита, че оспорването на честността на изборите от БСП в аванс е „вид застраховка”. „Ако резултатът на левицата не е толкова добър, колкото искат, ще кажат: „Ето, ние ви казахме, че ще бъдат фалшифицирани изборите”.

Дончев коментира и заплахата на БСП да не влиза в пленарна зала. „И ние сме го правили, но от това не произтече нищо добро”.

Вицепремиерът коментира и данните за възприятието на корупцията в България. „Корупция има и в частния и в публичния сектор”, призна Дончев. Той обаче подчерта, че измеренията на проблема за страната са типични за Балканите.

„Ние сме в компанията на другите балкански държави. За съжаление, защото на мен ми се иска да бяхме в друга компания”, каза Дончев. „Проблемът е, че когато има някой, който взима, има и някой, който дава”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@