29

„Вдигаме степента на готовност за протести - отново от „жълт” на „оранжев” код, като най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ Варна”. Това каза днес Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Всяка година т. нар. „американски централи” – „Ей И Ес Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица-изток 3” непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева, заяви Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Работодатели искат оставката на шефа на КЕВР

Стотици на протест срещу повишението на цената на тока

Бизнесът се готви за рязко покачване на цените

Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман срещу двете „американски централи”.

В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от тези производители на електроенергия.

Днес Велев уточни, че работодателите са се обърнали към омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от „американските централи”.

Той посочи, че КЕВР е определил референтна цена на тока от 70 лева на мегаватчас, а НЕК е задължен да плаща съответно 106,70 лв на „КонтурГлобал Марица-изток 3” и 168,66 лв. на „Ей И Ес Гълъбово”.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ добави, че електрическата енергия на борсата струва между 66 и 36 лева за мегаватчас.

Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща по 161 лева годишно за двете „американски централи” и определи ставащо като „открит и на пръв поглед узаконен грабеж”.

Тежък сблъсък между ГЕРБ и БСП за енергетиката

Петкова: Преговаря се с 9 банки за финансиране на БЕХ заради американските централи

Омбудсманът Мая Манолова смята, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на преференциите, от които се ползват „американските централи”, ВЕИ, когенерациите и някои топлофикации.

Манолова поясни, че в момента липсва прозрачност какво точно се случва и какви действия са предприели отговорните българските институции по проблема. Тя информира, че след като от ръководствата на „американските централи” са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с нея.

Освен това Манолова обяви, че ще изиска пълна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, за да обяснят какви действия са предприели по този въпрос.

Тя ще иска данни какви са възможните сценарии и крайната цена, която ще платят българските граждани, ако договорите с „американските централи” бъдат развалени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@