0

Б ългарска пациентка получи бял дроб във виенска клиника след дълго чакане, съобщи NOVA.

Междувременно други близо 20 души продължават да чакат животоспасяващата трансплантация, която не може да се направи в България. Въпреки обещанията на здравните власти и споразуменията с австрийската болница, оттам вече отказват да приемат други чакащи.

Преди година и половина Илияна се нарежда в листата. През януари от здравното министерство възстановиха договора с виенска клиника, който беше прекратен по неясни причини през 2017 г. След около 2-годишно прекъсване Илияна стана първата българка, включена в европейската листа на чакащите. На 30 юли получи дългоочаквания бял дроб.

Въпреки обещанията, че до края на годината във Виена ще бъдат приети още четирима българи, следващата пациентка, която подлежи на трансплантация е върната.

„Наш сътрудник от болницата във Виена съобщи, че ми е отказан преглед и не се знае дали ще се осъществи отново”, съобщи Магдалена Стоянова, пациентка, която чака за белодробна трансплантация.

„След Илияна, няма нито един, който да е включен в европейската листа на чакащите”, добави  председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров.

„Чакащите просто са в очакване. Към момента виенската клиника прекрати, надявам се за кратко, приема на чужди пациенти”, коментира Росен Иванов, директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Според новосъздадената агенция „Медицински надзор”, която пое работата по донорство и трансплантации, от януари ще започнат шестмесечни обучения във Виена на наши лекари, така че от 2021 г. и у нас да се осъществяват белодробни трансплантации.

„В моята ситуация, всяко едно забавяне е фатално. В момента съм годна за трансплантация, но не се знае дали след време ще бъда”, казва Магдалена Стоянова.

За част от чакащите единственият вариант е да станат здравни емигранти. „Четирима са емигрирали. Един се лекува с иновативна терапия, която не е достъпна за българи, трима са трансплантирани успешно”, посочи Тодор Мангъров.

 За година от чакащите у нас са починали повече от 10 души.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@