1

П одписахме споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В Министерския съвет днес министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ). Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение”, каза Борисов.

Подписаният документ дава зелена улица за обучение на наши специалисти с цел в края на следващата година - 2020 или най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна, обясни здравният министър.

Той каза, че в преходния период, когато ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко поел ангажимент всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на виенската болница.

„Той изрази готовност това да стане веднага, след като българската държава прецени пациентите, които са готови за трансплантация. Тоест, трансплантациите могат да започнат веднага”, заяви министърът.

Подписаният днес документ вече е изпратен на „Евротрансплант“. Ананиев допълни и че в близките дни ще направим и официално заявление за членство пред "Евротрансплант".

„Що се отнася до трансплантацията на бял дроб и в миналото сме се опитвали да помогнем на България. Виена има голям опит в това да помага на други държави при обучението и тренирането на специалисти за такава трансплантация”, каза проф. Валтер Клепетко.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@