14

17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета в Кеймбридж.

Той променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него, въпреки физическите си увреждания.

"Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария.

"Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат "такива деца”, разказва майката Зорница.

Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка й. Физическите й увреждания и това, че попада в графата "дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа й и желанието й за знания.

Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж.

За да получи сертификат за владеена на английски език на високо ниво, от там променили начина на изпитване заради уврежданията й. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание.

Назначили й и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява. 

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

"Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.

Университетът в Кеймбридж (The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобританияи и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света.

Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

Майки носят децата си три етажа за рехабилитация

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@