10

Д нес търговците на горива протестираха пред Министерския съвет заради новия закон, с който към тях се въвеждат много по-високи изисквания, съобщава NOVA.

Заетите в сектора смятат, че предвидените банкови гаранции са непосилни и ще ги доведат до фалит. Търговците са категорични, че не са против ограничаване на сивия сектор, но той не е в малките и средни фирми.

Има ли двоен стандарт при горивата в ЕС и България

ЕК започна наказателна процедура срещу България заради ДДС върху горивата

Пазарът на горива - невидими танкери и изчезващи печалби

С промените в закона се въвежда регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изискват по 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ - до 500 хил. лв. банкова гаранция.

На искането на търговците за среща с властта днес, се отзоваха депутати от НФСБ. След разговорите стана ясно, че протестиращите са закъснели с исканията си, тъй като крайният срок за предложения по законопроекта, който вече е приет на първо четене, е изтекъл. 

Промени по законопроекта се правят - дори част от текстовете, срещу които е протестът, са ревизирани. Търговците обаче настояват проектът да бъде изцяло изтеглен.

„Писан е, за да отпаднем ние. Законът е убиец, защото ще ни смачка. Не може да е еднакъв и за малките, и за големите. Защо за монопола не сложат десеткратни норми нагоре”, посочват демонстрантите.

„Ние, депутатите от НФСБ няма да ви оставим, нещо повече, битката ще я водим заедно и мисля че ще успеем”, заяви депутатът Валентин Касабов днес.

Колегата му Йордан Апостолов каза, че законовата уредба трябва да е съобразена с интересите на всички групи.

След срещата стана ясно, че от Сдружението на дребните търговци на горива ще изготвят предложения за промени, които ще предоставят на депутатите, за да може те да бъдат разгледани и прецезирани преди второто четене на проектозакона в Пленарната зала.

В петък предстои среща между вицепремиера Валери Симеонов и протестиращите, на която да бъдат обсъдени исканията на търговците и дистрибутори на горива. Недоволните обаче са категорични, че срещата не отменя планираната блокада и десетки цистерни ще излязат на главни пътища и контролно-пропускателни пунктове в страната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@